Merkel: Még nem sikerült a Brexit-kör négyszögesítése

2019. október 17. 9:03
Az előzetes hírekkel ellentétben még nem szállt fel a füst Brüsszelben, nincs közelségben egy Brexit-egyezség.

Nem értek még célba a brit európai uniós (EU-) tagság rendezett megszüntetéséről folytatott tárgyalások, és nem lehet megjósolni, hogy milyen eredményre vezet az uniós állam- és kormányfők tanácskozása az ügyről – mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben (Bundestag) a délután kezdődő brüsszeli EU-csúcson képviselendő német álláspontot ismertető beszédében.

Kiemelte: jó megoldást találni a brit uniós tagság megszüntetésének (Brexit) ügyében nagyjából ahhoz hasonló feladat, mint „a kör négyszögesítése”, és többször tűnt már úgy, hogy közel van a megoldás, de aztán mégsem sikerült megállapodni. Az viszont biztos, hogy az EU nem engedi meg, hogy az Ír-szigeten „kemény határ” keletkezzen, ami ismét felszítaná a gyűlöletet és az erőszakot, és az is biztos, hogy nem lehet megkérdőjelezni az uniós belső piac alapelveit – jelentette ki Merkel.

Hangsúlyozta: az utolsó pillanatig tárgyalni kell, és akár egy újabb EU-csúcsot is össze kell hívni, mert az EU-nak és az Egyesült Királyságnak is a rendezett Brexit áll az érdekében.

Közeli megállapodásról szóltak a pletykák

Korábban a világsajtóban elterjedt, hogy közel a megállapodás az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről szóló szerződésről: a felek képviselői a hozzáadottérték-adó kérdését leszámítva gyakorlatilag minden egyéb területen egyetértésre jutottak – közölték csütörtök reggel diplomáciai források.

Névtelenséget kérő brüsszeli tisztségviselők arról számoltak be, hogy szerda éjszaka a brit és az uniós delegációknak sikerült olyan, rendkívül érzékeny témákban is megegyezniük, mint a politikai bénultság fő okának számító ír-északír helyzet. „Ideiglenes megállapodást értünk el a hozzáadottérték-adón kívül minden pontban” – erősítette meg egy illetékes a Politico brüsszeli hírportálnak. Sajtóhírek szerint ugyanakkor Boris Johnson brit kormányfő egyelőre hivatalosan nem biztosította támogatásáról a körvonalazódó egyezséget.

Egy név nélkül nyilatkozó európai tanácsi illetékes elmondta, hogy a bennmaradó tagországok kormányainak képviselői még nem kapták meg a tervezett megállapodást, és rámutatott, hogy ha csütörtökön meg is történik az aláírás, a hónap végéig valószínűleg akkor sem lehetséges a ratifikáció. „Talán lesz egyezség, talán nem. Sajnos bármi elképzelhető” – fogalmazott. Egyelőre a meglévő pontokban sem véglegesítették a jogi szöveg tervezetét, és több tagállami nagykövet is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nem lesz kész időben a szerződés a csütörtöki EU-csúcs kezdetéig, a vezetők pedig feltehetőleg vonakodnának olyan dokumentumot aláírni, amelyet előtte nem ellenőriztek a szakértőik.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke délelőtt telefonon beszélt Boris Johnson brit kormányfővel – tudatta a brüsszeli testület szóvivője, hozzáfűzve, hogy „minden óra és perc számít”. Sajtóhírek szerint ugyanakkor Johnson egyelőre nem biztosította támogatásáról hivatalosan a körvonalazódó egyezséget. Jean-Baptiste Lemoyne francia külügyminiszter-helyettes eközben kijelentette, hogy elérhető közelségbe került a megegyezés, de nincs rá garancia, hogy sikerül is tető alá hozni. Kiemelte azonban, hogy a londoni kormány álláspontja nem feltétlenül azonos a parlamentével, valamint aláhúzta, hogy amennyiben nem lesz most egyezség, akkor szükség lehet egy újabb EU-csúcs összehívására a brit kilépés tervezett október 31-ei dátuma előtt.

Északír nem

Jelenlegi formájában elveti a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó javaslatcsomagot a legnagyobb észak-írországi britpárti protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP). A brit kormány a hónap elején terjesztette be tervezetét az Európai Uniónak a londoni alsóházban háromszor is leszavazott, tavaly novemberben elért előző kilépési megállapodás alternatívájaként.

Az új javaslatról jelenleg is folynak a tárgyalások Brüsszelben, és ha sikerül véglegesíteni a kilépési megállapodást, azt Boris Johnson miniszterelnöknek a brit parlamenttel is el kell fogadtatnia. A DUP azonban – amelynek alsóházi támogatására a kisebbségben kormányzó Konzervatív Pártnak szüksége van – csütörtökön közölte, hogy „a dolgok jelenlegi állása” alapján nem tudja támogatni a javaslatcsomagot, mindenekelőtt az áfa- és a vámügyi szabályozással, valamint az egyetértési jogkörrel kapcsolatos bizonytalanságok miatt.

Johnsont törvény kötelezi a Brexit halasztásának kezdeményezésére, ha szombatig nincs elfogadott Brexit-megállapodás, illetve ha addig a brit parlament nem hagyja jóvá a megállapodás nélküli kilépést.

Uniós költségvetés

A német kancellár szerint Németországnak járnának bizonyos befizetési kedvezmények az Unió 2021-től érvényes költségvetésének ügyében. Merkel kiemelte, hogy a nettó befizetők kötelezettségeinek növekedése és a brit uniós tagság megszüntetése (Brexit) miatt a következő  EU-s költségvetés aránytalanul nagy terhet jelentene Németországnak, ezért „a finanszírozási oldalon a terhek méltányos megosztásáról és Németországnak járó engedményről is tárgyalni kell”.

A német kancellár arról is szólt, hogy hazája számára a „legfőbb prioritások” közé tartozik a jogállamiságnak és az EU-s forrásoknak az Európai Bizottság által javasolt összekapcsolása. Aki nem tartja tiszteletben a jogállamiság alapelveit, „a jövőben nem várhatja el, hogy korlátok nélkül profitálhat Európából” – mondta Angela Merkel.

(MTI)

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Törököt fogtam, nem ereszt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés