Nagy-Britannia nem válogathat a kendermagban

2019. október 15. 21:47

Manfred Weber
Welt.de
Az EU alapvetései vitathatatlanok.

„A kilépési megállapodás nem az elkövetkezendő alsóházi választások kimeneteléről dönt, hanem – ami jóval lényegesebb – definiálja az EU jövőbeli önértelmezését. Az EU jogi közösségként hozzászokott ahhoz, hogy kompromisszumokat kössön, jövőbeli megállapodásokra jusson és célorientáltan működjön. A politikai póker mindig is távolt állt tőle. 

Az EU létezése azonban nem a politikai stílusán, hanem az értékein alapszik. Az EU alapértékei ezért nem vitathatók. Ha az EU nem volna értékelvű, nem állna ki a szabadságért és a szolidaritásért és nem biztosítana minden uniós polgárnak azonos jogokat, hosszú távon nem létezne többé. 

Az tehát, hogy kompromisszum nélkül akarjuk megvédeni a négy alapszabadságot, nem vaskalaposság és nem is számítás, hanem az önfenntartásra való törekvés. Az EU nem fogadhatja el a belső piac földrajzi vagy gazdasági felosztását, mint ahogy nem sorolhatja a polgárait első- és másodosztályba. 

Nem Szingapúr vagy valamelyik hasonló egoista »könyöklőkapitalizmus« a mi modellünk, hanem a szociális piacgazdaság világos vezérelvekkel, amik mindenkire vonatkoznak. Aki ezt az alapvetést nem fogadja el, nem vehet részt a belső piac munkájában, máskülönben az európai értékközösség felszámolná a saját jövőjét.

Ugyanez vonatkozik az Unión belüli szolidaritásra. Az EU nem fogadhatja el, hogy egyes tagállamok kompromisszumokat kötnek harmadik felekkel. Ez ugyanúgy érvényes Oroszországra Lengyelország és a balti államok relációjában, mint Törökországra Bulgária és Görögország viszonyában, sőt, még az új harmadik félre, Nagy-Britanniára is Írországgal kapcsolatban. Az EU sosem foglalhat állást a kemény belső határok mellett. 

Végülis egy érték- és jogi közösség is közösség. A tagállamokra, akik félreérthetetlenül elkötelezik magukat az alapvetéseink mellett, ugyanazok a szabályok és ugyanazok az előnyök vonatkoznak. Egy tagállamnak mindig jobbnak kell lennie, mint egy nem tagállamnak. Az EU-val járó jogok és kötelességek egy csomagban vannak, nem egy kosárban. Nem lehet köztük válogatni, mert kapcsolódnak egymáshoz. 

Nagy-Britannia nem válogathat a kendermagban. Az Európai Parlament sosem szavaz meg egy olyan kilépési megállapodást, amely lábbal tiporja az EU-t, mint jogi- és értékközösséget. Az EU alapvetései vitathatatlanok. Nagy-Britanniának vissza kell térnie a felelősségteljes Európa-politikához. Az EU tárt karokkal várja, de azt elvárjuk, hogy a britek tiszteljék az elveinket – legyenek bár az EU tagjai, közeli barátai vagy egyszerű partnerei.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

GB eddig nagy befizető volt. Hiányozni fog az a pénz, kevesebb 'kendermaggal' kellene betömni a költségvetési lyukakat.

Nem csak a németek gazdagodnak, továbbá minden országban piaci bérezés van, annyit fizetnek a cégek, amennyiért hajlandóak az emberek dolgozni, ezért ez csak fokozatosan tud változni. Magyarországon most éppen elég brutális mértékben nőnek a bérek, legalábbis átlagosan.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés