A külföldi lapok Orbán kudarcaként értékelik a vasárnapi választást

2019. október 14. 11:41
Az angolszász, a német és a francia nyelvű világsajtó cikkeit szemlézte az Euronews.

A Bloomberg helyszíni tudósítója szerint az eredmény üzenet Orbánnak, aki számára a vasárnapi vereség volt az elmúlt évtized legnagyobb választási csalódása, az eredmény pedig azt mutatja, hogy hiába a civil társadalom elleni fellépés, vagy a hazai média fölötti kontroll, a magyarok egy jelentős része ellenzi Orbán uralmát. A Politico is saját cikkben elemzi az eredményeket, elsősorban az ellenzéki összefogás sikerességét, azaz hogy országszerte számos helyen sikerült az ellenzéki pártoknak, illetve a civil szervezeteknek közös jelöltet állítaniuk.

A baloldali brit The Guardian az AFP tudósítását alapul véve arról ír, hogy ez volt az első igazán nagy választási vereség Orbán számára 2010 óta, a győzelem pedig „történelmi” jelentőségű. Az eseményeket az isztambuli főpolgámester-választással állítják párhuzamba.

A Financial Times is a „legnagyobb elszenvedett kudarcként” hivatkozik a tegnap estére, majd arról ír, a mostani győzelmek lökést adhatnak annak az ellenzéknek, amelyik az elmúlt választásokon főleg csak vereségeket szenvedett. Egy elemzőt is idéznek a cikk készítői, ő szerinte alkotmánymódosítással a kormánypárt csökkenteni tudná az önkormányzatok hatásköreit – ám ez – mint írják – veszélyes döntés lehet, mivel így még inkább maguk ellen hangolják a budapestieket.

Ellenzék, ellenzék, ellenzék a német lapokban

Az ellenzék meghódította Budapestet címmel jelentetett meg cikket a Tagesschau. Mint írják, Budapest új főpolgármestere, Karácsony Gergely egy kis zöld-liberális párt, a Párbeszéd Magyarországért tagja, azonban a széleskörű, civilszervezeteket is magába foglaló összefogásnak köszönhetően legyőzte a kormánypárt által támogatott Tarlós Istvánt.

A Die Welt Szenzációs ellenzéki győzelem – Orbán pártja vesztett Budapesten címmel ír az eseményekről. Mint írják: Budapest Orbán ellenes hatalmi központ lett, és több vidéki nagyvárosban is az ellenzék kerekedett felül. Arra is kitérnek, hogy már kora este tudni lehetett, hogy a magyar miniszterelnök nem ünnepelteti magát tömeg előtt, a lap szerint ez volt az első jele annak, hogy nem úgy alakulnak a helyhatósági választások, ahogyan azt a Fidesz szeretné.

A Spiegel azt is kiemeli cikkében, hogy Karácsony győzelme már viszonylag korán, 89 százalékos feldolgozottság mellett biztos volt. Kiemelik: Budapesten mellett olyan vidéki nagyvárosokban is előretört az ellenzék, mint Pécs vagy Miskolc.

A Süddeutsche Zeitung szerint áttörést ért el a magyar ellenzék, miután a Fidesz nem csupán Budapesten, hanem több más fontos városban is kénytelen volt érzékeny vereséget elkönyvelni. Karácsony a vártnál nagyobb arányban nyert, és immár a kormányellenes erőké a többség Közgyűlésben is, az eredmény „hideg zuhany” Orbán számára. A politikus igyekezett bagatellizálni a választás kimenetelét. A fővárosnak „együttműködést” ígért, de a részletekbe nem ment bele. A kampányban az emberei azzal fenyegetőznek, hogy egyetlen petákot sem kapnak a hatalomtól azok a települések, amelyek az ellenzék kezére kerülnek.

A Der Standard szerint Orbán ellenfele lesz Budapest új főpolgármestere, de a Fidesz lemondhat több eddigi fellegváráról is, az ellenzék viszont megerősödve került ki az erőpróbából – az ország nagy része azonban szilárdan a kormányerők kezében maradt.

Összefogott a barna a pirossal

A Le Monde szerint Orbán pártja elvesztette Budapesti főpolgármesterét, a baloldali és szélsőjobb erők összefogása pedig történelmi. Mint írják, a 23 legnagyobb város közül a kormánypárt csupán 13-at tudott megtartani. Vagyis bevált az ellenzéki tábor stratégiája. Karácsony nem csinált titkot abból, hogy a választáson elsősorban azt akarta bebizonyítani: a kormányfőt meg lehet verni az urnáknál, noha az nacionalista jelszavakkal és az ellenfél megosztásával idáig sorra nyerte a választásokat. Még májusban is 52 százalékot ért el. Mindazonáltal a falvak többsége ezután is Fidesz-párti marad.

De a főváros hatalmas veszteség a párt számára. Tarlós ugyan szenvedett attól, hogy úgy jelent meg, mint aki teljes mértékben függ a fennálló politikai hatalomtól, ám a Karácsony elleni brutális kampány a jelek szerint alaposan visszaütött. A győri polgármester újraválasztása viszont azt jelzi, hogy Magyarország még egyáltalán nem veszett el Orbán számára.

A Le Figaro jobboldali lap szerint elvesztette Budapestet a nemzeti-konzervatív Fidesz, legyőzte a középjobb jelölt köré tömörült egységes ellenzék. A főváros elhódítása Orbán Viktor ellenfeleinek legfőbb célja volt, a politikus pártja 9 éve uralja a magyar politikai terepet. A másik oldal viszont bizonyítani akarta, hogy nem legyőzhetetlen a miniszterelnök. Karácsony sikere az ellentábor első jelentős eredménye, illetve Orbán első veresége az utóbbi évtizedben. A választáson egyben vizsgázott az ellenzéki összefogás. De azért a kormánypárt megtartott egy csomó kis települést.

Összesen 184 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az eredmény nem 2/3, de 1/2-nél több. Megszoktuk a Fidesz 2/3-ait.

Még ezt az eredményt is Orbánnal kapcsolatos relációban tudják csak értelmezni. Tényleg beteges. Ugyanakkor az ellenzék valóban jelentősen jobb eredményt ért el, mint 2010 óta bármilyen választáson. Ez egyrészt azt mutatja, hogy még sincs diktatúra, másrészt pedig az, hogy a kormánypártoknak önvizsgálatot kell tartani.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2019. október 14. 11:55

"legyőzte a középjobb jelölt köré tömörült egységes ellenzék"
A DK,MSZP,Momentum,Párbeszéd, Jobbik, mint középjobb!
Na ennyire vannak tisztában a franciák a helyi viszonyokkal.

Ha nem történik addig rendkívüli esemény,
a Fidesz-KDNP tegnap megnyerte a 2022-es magyarországi parlamenti választást.

Esetleg lehetett volna az ellenzék sikereként, áttörésként, az összefogás diadalaként aposztrofálni. Satöbbi. De nekik Orbán kudarca a fontos. Ilyen eredmények után viszont a destrukció már kevés. Most már dolgozni, teljesíteni is kellene.

Bizony, ez súlyos vereség, aminek első számú felelőse Orbán Viktor. Talán Orbán számára sem olyan távoli az az idő, amikor már csak sétával, talán írással tölti a napjait, mint egykoron Clemenceau.

Ajánlom Viktor figyelmébe Clemenceau, Au soir de la pensé című munkáját.

Mivel Borkait nem mondatták le azonnal, a Fidesz morális hulla lett.

Bizony, ez súlyos vereség, aminek első számú felelőse Orbán Viktor. Talán Orbán számára sem olyan távoli az az idő, amikor már csak sétával, talán írással tölti a napjait, mint egykoron Clemenceau.

Ajánlom Viktor figyelmébe Clemenceau, Au soir de la pensé című munkáját.

Mivel Borkait nem mondatták le azonnal, a Fidesz morális hulla lett.

"Összefogott a barna a pirossal

A Le Monde szerint Orbán pártja elvesztette Budapesti főpolgármesterét, a baloldali és szélsőjobb erők összefogása pedig történelmi. "

Hitler, Rákosi, Sztálin meg odaát röhög a markában.

(A többi külföldi lap erről elfeledkezik. Vajon miért?)

Bizony, ha a tanítóbácsi végre megfegyelmezi a rosszkisfiút, akkor eljön a jókisfiúk ideje!

Ahogy olvaslak, úgy látom Te cselédnek születtél, buta, tájékozatlan cseléd vagy......Feriéknél közlekedsz a cselédlépcsőn.

Talán. Talán nem. Hasonló kaliberű vagy súlyosabb botrányokra az ellenzéki oldalon arcizom sem rezdül. A kispesti ügy nem számít, Dr. Erőszakoló jó elvtárs. Gyurcsány plagizálhatja a dolgozatát. Schmitt nem. Miért?

A kispesti és zuglói típusú vezetés itt sem fogja Karácsonyt hatalmi kérdések közelébe engedni, azon kívül azt csinálhat, amit akar. Ahogyan azt elmondta Karácsony az onimózus felvételen. Mert ahogyan Karácsony szerint, utalva a Borkai ügyre, nincs kétféle Fidesz, úgy kétféle ellenzék sincs.

A protest szavazat is szavazat. Hanem most itt a lehetőség, hogy a megválasztott jelöltjeitek mutassanak is valamit. Már nem elég az orbántakarodj, meg a diktatúra. Kíváncsi vagyok a teljesítményükre.

Szükségtelen. Természetesen most nincs napirenden a választási csalás. Most a 'zemberek európai döntéséről van szó.

Állítólag - nem tudom, igaz-e - a Magyarországon élő EU-polgárok szavazhattak.
Ezek többsége, 90 ezer fő él Budapesten.
És ez a 90 ezer el is ment, és mint kozmopolita világpolgár, tudható, hogyan szavazott.
A brüsszeli Soros-EU világára, a magyar nemzetivel szemben.
És ez döntött:
Karácsony Gergely: 50,86 százalék (353 595 szavazat)
Tarlós István: 44,10 százalék (306 609 szavazat)
A különbség 48 900, azaz, ha nincs a 90 ezer külföldi, Tarlós győz.
Erre nincs bizonyíték, mivel a szavazás titkos.
Az VALÓDI ADAT, HITELESNEK TŰNIK, hogy 90 ezres a külföldiek létszáma Budapesten, 90 ezer olyan külföldi (európai) állampolgár, aki Budapesten lakik, és van bejelentett lakcíme.

Ti csak szeretnétek ilyen "bukást" elkönyvelni a választásokon, mint ahogyan Orbán Viktor megbukott!

https://kep.cdn.indexvas.hu/1/..

Én ugyanígy látom, de nem keseredek el. A bal-lib oldal sokkal rosszabbul áll, mint mi.
"A Die Welt Szenzációs ellenzéki győzelem – Orbán pártja vesztett Budapesten címmel ír az eseményekről. Mint írják: Budapest Orbán ellenes hatalmi központ lett, és több vidéki nagyvárosban is az ellenzék kerekedett felül. Arra is kitérnek, hogy már kora este tudni lehetett, hogy a magyar miniszterelnök nem ünnepelteti magát tömeg előtt, a lap szerint ez volt az első jele annak, hogy nem úgy alakulnak a helyhatósági választások, ahogyan azt a Fidesz szeretné."
Orbán Viktor minden egyes választáskor 23 óra tájban jelent meg először az emberek előtt.

No és a BUDAPEST MINDENKIÉ programban MINDENKI BEKÖLTÖTHET MINDENKI LAKÁSÁBA.
Elvégre Budapest mindenkié, mindenkié...

Orbán sok csatát veszít. Nem az első, nem is az utolsó. Én végtelenül örülök, mert most jöttök ti, hogy bemutassátok a fiataloknak, hogy mit tudtok. Mivel mi már ismerjük őket, de sok fiatal nem, tudjuk 3 év múlva jön az újabb kétharmad. A fővárost meg felépítjük, ahogy szoktuk, miután ti állandóan tönkreteszitek.

Azt hiszi az ellenzék, hogy ha sokszor elismételgeti igaza is lesz. Pedig nem.

Orulne sok « demokrata » ilyen aranyu bukasnak oda haza...
De azert ne szepitsuk, tenyleg komoly visszaeses. Legyen into jel arra hogy az ellenseggel tul kesztyus kezzel bannak es most mar ideje erot mutatni es komolyan szetcsapni koztuk az eddigi simogatas helyett

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés