Mérlegen Karácsony Gergely zuglói kormányzása

2019. október 12. 12:48

Zavaros parkolási szerződések, problémás gazdálkodás, nem nyilvános önkormányzati tartozások és 2100 elültetett fa. Mire lehet ez elég? Mérlegre tettük a főpolgármesteri címért induló Karácsony Gergely előző ciklusban Zuglóban végzett városvezetői munkáját.

2019. október 12. 12:48

Pálfy Dániel Ábel és Gerhardt Máté tényfeltáró cikke a Mandiner hetilap október elsejei számából

***

Az önkormányzati választáshoz közeledve értékeltük a főpolgármesteri címért induló XIV. kerületi városvezető, Karácsony Gergely jelenlegi ciklusban nyújtott teljesítményét. A Párbeszéd társelnöke 2014-ben az MSZP támogatásával nem egészen három százalékkal nyerte meg a zuglói polgármester-választást a jelenlegi alpolgármesterrel, a fideszes Rozgonyi Zoltánnal szemben.

Gazdálkodás

Karácsony Gergely polgármesteri teljesítményének megítélésénél az egyik legfontosabb szempont a kerület gazdálkodásának mérlege. A számok nem túl hízelgők rá nézve, ugyanis a párbeszédes politikus 2014-ben úgy vette át Zugló vezetését, hogy 2 milliárd forint volt a kasszában, idén szeptember elejére viszont alig több mint 50 millió forint maradt az önkormányzat számláján. Erről Papp Imre jegyző, a Gyurcsány-kormányok államtitkára hivatalos levélben tájékoztatta Kovács Balázs fideszes önkormányzati képviselőt szeptember 16-án. Karácsony Gergely szeptember 24-én ugyanakkor azt állította, az önkormányzat számláján 1,3 milliárd forint van, de erre vonatkozó dokumentumot sehol sem mutatott be.


Karácsony Gergely. Forrás: Getty Images

Átláthatóság

Arról, hogy gondok vannak a kerület gazdálkodásával, már tavaly is lehetett hallani. Épp a jegyző volt az, aki a pénzügyi és költségvetési bizottság december 14-ei rendkívüli ülésén kijelentette:

Zugló hitelből él, és 2 milliárd forint a védőpajzs, amely a költségvetést hónapról hónapra életben tartja.

Karácsony Gergely erre reagálva többször kijelentette, hogy a kerületnek nincs adóssága, de amikor Kovács Balázs az önkormányzat kifizetetlen számláinak listáját kérte – a számlakibocsátóra, a számlák összegére és a fizetési határidőre vonatkozó adatokkal –, a rendszeresen az átláthatóság fontosságáról beszélő polgármester az információs törvényre hivatkozva megtagadta a kérést, mondván ezek az adatok tíz évig nem nyilvánosak. Kovács, aki emiatt bírósághoz fordult, úgy tudja, az önkormányzat saját cégeinek is tartozik.

Kintlévőségek

Az esetleges adósságok mellett a kerület számára komoly költségvetési kockázatot jelentenek az önkormányzat be nem hajtott kintlévőségei és a be nem folyt tervezett bevételek. Az említett a tavaly decemberi ülésen Szegvári Etelka gazdasági osztályvezető arról beszélt, az önkormányzat tulajdonában álló Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt.-nek csaknem 2 milliárd forintos követelése van, amely helyiségbérleti díjakból (800 millió), közüzemi és lakásbérleti díjakból (900 millió) és közterület-használati díjakból (180 millió) áll össze. A kintlévőségek behajtására kevés esélyt látott, mivel az érintett cégek nagy része megszűnt, vagy felszámolás alatt áll.

Budapest XIV. kerülete az elmúlt években elfogadott költségvetések szerint évente körülbelül 30 milliárd forintból gazdálkodik, de maga a jegyző mondta el, hogy valójában ez nem jelentkezik bevételként, „csak számvitelileg” ennyi az összeg. Azt is hozzátette, hogy a bevételek és a kiadások közt egyaránt szerepel egy 2 milliárd forintos OTP-hitel.

Ráadásul Papp Imre szerint szerint a költségvetésnek van 3 milliárd forint ingatlanértékesítéshez fűződő kockázata is. Vagyis ekkora bevételt terveztek a költségvetésben ingatlaneladásokból, 2019-ben viszont az adatok szerint ennek nem egész 10 százaléka, valamivel több mint 200 millió forint érkezett be az önkormányzat számlájára az évben arányosan várt 2,5 milliárd helyett.

Faültetések

Karácsony zöldpolitikusként határozza meg magát, kampányígéretei közt rendre szerepel a zöldterületek növelése, ezért megnéztük, hogyan teljesített ezen a téren.

A zuglói önkormányzat megkeresésünkre úgy tájékoztatott, hogy a kerületben a 2014–2019-es ciklusban – azaz Karácsony polgármestersége alatt – 2100 fát ültettek. Ez a szám nem tartalmazza a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Főkert által telepített növényeket. Összevetésképpen: a Bús Balázs által vezetett óbudai önkormányzat, amelyet Karácsony épp a faültetések miatt kritizált, ebben a ciklusban 6500 fát telepített eddig, vagyis

Óbudán több mint háromszor annyi fát ültettek ebben a ciklusban, mint Zuglóban.

A Főkert tájékoztatása szerint egyébként a főváros megbízásából 2014 és 2019 között 1260 fát ültetett Zuglóban. Ebből 1154-et a Fővárosi Önkormányzat által Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére 2016-ban indult Tízezer új fát Budapestre! program keretében. A programnak köszönhetően 2016-ban 1739, 2017-ben 2531, 2018-ban 4081, 2019-ben pedig 1700 fát telepítettek Budapesten.


Zugló. Forrás: MTI

Elszámoltatás

Karácsony megválasztásakor azt ígérte, hogy átvilágítja az általa Zugló legrosszabb időszakának nevezett 2010–2014-es, Papcsák Ferenc fideszes polgármester regnálása alatti önkormányzati ciklus ügyeit, továbbá hogy nyilvánosságra hozza az akkor kötött szerződéseket. Ehhez képest 2015 januárjában egy HVG-nek adott interjúban azt mondta, két olyan ügyet talált, amely jogilag kifogásolható, de hogy melyek ezek, nem árulta el. Hozzátette, hogy egyikben sem vethető fel sem Papcsák Ferenc, sem Rozgonyi Zoltán közvetlen felelőssége.

Később, májusban az ATV-ben rendezett tévévita hevében Karácsony hazugnak nevezte Papcsákot, és azt mondta, tudna a politikus zuglói múltjában turkálni, és elővenni „nagyon kemény dolgokat”, majd megígérte, hogy feljelentést tesz. Erre azonban nem került sor, és Papcsák Ferenc ellen nem indult semmilyen eljárás. A politikus egyébként 2015 óta a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke.

„Ha visszamegyek, engem elásnak”

Szeptemberben került nyilvánosságra egy hangfelvétel, amelyen

Karácsony Gergely súlyos kijelentéseket tesz a zuglói önkormányzati munkáról, különösen a helyi MSZP-sekről

és a szocialisták országgyűlési képviselőjéről, Tóth Csabáról. A 444 által nyilvánosságra hozott felvételen Karácsony a következőket mondja: „Egy csomó minden rám van bízva, program, tehát ezekkel ők nem foglalkoznak, vagy legalábbis ott én soha nem egyeztettem senkivel, amik hatalmi kérdéseken túl vannak, ott azt csinálok, amit akarok. Ezekben persze nem. Én úgy működök, hogy viszonylag ritkán csapok az asztalra, és ezt be akarom osztani. Nem az a vezető, nem egy autoriter ember vagyok, és eddig egyszer volt olyan, hogy azt mondtam, hogy ez így lesz, és akkor az úgy lett. A Horváth Csaba egyébként egy kurva nehéz falat, mert a Horváth Csaba sajnos egy szikla ebben a konstrukcióban, jobban, mint a Tüttő Kata vagy bárki. Az egész az, hogy őt kiszereljük ebből a dologból, és rábeszéljük az előválasztásra, ez volt a vigaszág.”

Majd arról beszél, hogy Horváth Csaba legalább tudja, hogy miért lehet börtönt kapni„Ennek az alternatívája pedig egy sokkal jobb renoméjú volt iskolaigazgató, akit a helyi szocik akarnak, aki két perc után nem fogja tudni, hogy hol van, és szétlopnak mögötte mindent. Csabának legalább annyi esze van, hogy tudja, mi az, amiért börtönbe lehet menni. Ez nyilván kifelé nagyon ciki, meg tartalmiakban is sok szempontból ciki. (…) Csak azt kéne látnom, hogy van-e olyan konstrukció, ami ténylegesen működik. Azért az nem úgy van, hogy az én zsarolási potenciálom, az alkalmas arra, hogy dolgokat helyretegyen, de bizonyos dolgok nem fognak megmozdulni, és azt fogják mondani, hogy »jó akkor, Gergő, akkor menj«.”

Abban az esetben, hogyha mégsem sikerül megnyernie a főpolgármesteri választást, és vissza kell mennie Zuglóba, megfogalmazása szerint őt „elássák”. „Ha én visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak. (…) Most tudnék mesélni néhány sztorit, de a szocikkal közösen nem tudunk indulni.” Arra a kérdésre, hogy Tóth Csaba, az MSZP zuglói elnöke tényleg megfenyegette-e, Karácsony azt mondja, mindig is mérges viszonyban álltak. „Igaz, hogy megfenyegette a családodat?” – hangzik a kérdés, amelyre így válaszol: „Ne viccelj! Többször.” Hozzáteszi: ez a kapcsolat „politikailag le volt dugózva”.


Tóth Csaba, Zugló szocialista parlamenti képviselője. Forrás: MTI

Bónusz: a parkolási szerződések

Egészen érthetetlen komédia folyik Zuglóban a fizetőparkolás körül. Egyfelől a rendszer komoly lyukat ütött a költségvetésben, másfelől hiába szavazta meg még májusban a képviselő-testület, hogy a kerület lakói ingyen parkolhassanak, ez eddig nem valósult meg.

Karácsony Gergely eközben az általa aláírt szerződések miatt a helyi Fideszt és az elvileg őt támogató MSZP-t hibáztatja.

A kerületnek eddig csaknem 740 millió forint veszteséget okozó szerződést Karácsony terjesztette elő, s ő volt az is, aki vétó helyett aláírta a zuglói önkormányzat és a C-Ware Kft. által vezetett konzorcium között 2017 áprilisában megkötött megállapodást.

Zuglóban 2017-ben tették fizetőssé a parkolást. Várnai László, a CivilZugló Egyesület önkormányzati képviselője a jegyzőtől kikérte a fizetőparkolással kapcsolatos kiadások és bevételek adatait, amelyek azt mutatják, hogy a kialakított rendszer 2018 végéig nagyjából 739 millió forintnyi veszteséget okozott az önkormányzatnak.

A parkolási rendszer bevezetését már korábban is tervezték a kerületben, de az első közbeszerzési pályázat meghiúsult. Az MSZP-s többségű közbeszerzési bizottság 1 milliárdról 1,4 milliárd forintra emelte a becsült értéket, és gyorsított eljárásban szerette volna meghozni a döntést. A Közbeszerzési Döntőbizottság azonban indokolatlannak ítélte az eljárást, megsemmisítette a közbeszerzést, és 1 millió forintra büntette az önkormányzatot.

A 204 parkolóóra beszerzésére, hatvan hónapos üzemeltetésükre kiírt újabb nyílt közbeszerzési pályázaton már három cég indult, de egyet kapásból kizárt az önkormányzat közbeszerzési bizottsága. A versenyben maradó két ajánlat közül a képviselő-testület végül azt fogadta el, amelyben a 204 automata beszerzési ára nettó 78 millió, az üzemeltetésük kétéves költsége pedig több mint nettó 200 millió forinttal volt magasabb, mint a másik ajánlatban. A győztes a C-Ware Kft., a Parkeon SAS, valamint a SIS Parking Kft. konzorciuma lett. Az ő ajánlatuk több mint 1 milliárd forintról szólt, miközben a kizárt DBM ajánlatában csupán 806 millió forint szerepelt.

Bár a főpolgármesteri tisztségért induló párbeszédes politikus tartózkodott a saját előterjesztéséről való szavazásnál, igen szavazatára nem is volt szükség, hiszen a helyi MSZP–Fidesz-többség megszavazta a határozatot. Karácsony ezek után viszont nem vétóval élt, hanem aláírta a többség által megszavazott szerződést.

Kérdés, ki fog rendet tenni, hiszen úgy tűnik, a zuglói MSZP nyakig benne van a parkolási üzletben. A parkolást például a Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft. felügyeli, amelynek vezetője a korábbi kerületi szocialista képviselő Kovács-Csincsák László. A parkolási kintlévőségének behajtására a Funtig Ügyvédi Irodát bízták meg, Funtig Zoltán az MSZP zuglói erős emberének, Tóth Csabának a bizalmasa. Az ellenzék pedig a szocialisták fővárosi emberét, Horváth Csabát indítja a zuglói polgármesteri címért.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 175 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
deveto
2019. október 14. 17:15
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Secnir
2019. október 13. 08:09
"tényfeltáró cikke a Mandiner hetilap október elsejei számából" oké, akkor nézzük a tényeket: "Gyurcsány-kormányok" itt abba is hagytam volna, de átfutottam, csak úgy érdeklődés szintjén. Most tegyük félre azt, hogy nem említ tényeket, de a legvégén, ahol az mszp-t szapulja a parkolási szerződések miatt, nagyvonalúan nem említi meg, hogy az mszp a fidesszel karöltve csinálja - karácsony ellenében. mert ugye a fideszt nem lehet megemlíteni negatív kontextusban, egy ilyen fontos hetilapban meg végképp...
BőröndÖdön
2019. október 13. 07:15
Hajrá,Gergő,elzavarjuk a Pista bácsit !!
áfonya
2019. október 13. 04:52
Botrányos kampányhajrá. https://hirtv.hu/ciliv_kor/civil-kor-botranyos-kampanyhajra-2488759
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik