Pécs ismét pályázik az Európa Zöld Fővárosa címre

2019. október 11. 14:17
2019-ben Oslo, 2020-ban pedig Lisszabon lesz a rangos cím birtokosa, míg 2021-re a finnországi Lahti nyerte el a címet.

Elkészítette és hétfőn benyújtja pályázatát a pécsi önkormányzat a 2022-es Európa zöld fővárosa cím elnyerésére – jelentette be a baranyai megyeszékhely alpolgármestere pénteken sajtótájékoztatón - írja a Magyar Nemzet.

Őri László (Fidesz-KDNP) elmondta, az Európai Unió és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség minden évben meghirdeti a pályázatot, amelyre harmadik alkalommal kandidál Pécs önkormányzata. A 2022-es cím odaítéléséről a jövő év tavaszának végén, nyarának elején hozhatnak döntést. Kővári János, a pályázat koordinálásával megbízott önkormányzati képviselő beszámolt arról, hogy a pécsi közgyűlés a héten döntött az elmúlt hónapokban elkészített pályázat benyújtásáról; a csaknem kétszáz oldalas, tizenkét fejezetet tartalmazó dokumentumot október 14-én juttatják el a kiíróknak.

Úgy fogalmazott, a pályázat egyrészt bemutatja a fenntarthatóság, az energiahatékonyság, az élhetőség szempontjából kiemelkedő pécsi eredményeket, másrészt vállalásokat tesz a jövőre nézve. Elmondta: egyebek mellett a vízkészlet védelmét szolgáló, az épületek üzemeltetésében és a közlekedésben alkalmazható alternatív energiahordozók használatával kapcsolatos intézkedéseket gyűjti össze a pályázat. Emellett a természet védelme és az élhető város érdekében megfogalmazott lépéseket is kifejtik.

Eredmények és tervek

A képviselő kiemelte, Pécs komoly eredményeket ért el a fenntartható gazdaság tekintetében, például biogázerőmű jött létre a városban, Magyarország egyik legnagyobb napelemparkja működik a város határában és hét éve jelentős fásítási program zajlik a megyeszékhelyen. A jövőt illetően Kővári János közölte, az önkormányzat csökkenteni szeretné az épületek energiafelhasználását, ösztönözné alternatív, megújuló energiaforrások nagyobb arányú felhasználását, és jelentősen mérsékelné a közlekedés károsanyag-kibocsátását. Hangsúlyozta: a jövő a zöld gazdaságé, ezt az is mutatja, hogy a legnagyobb tőkefejlesztések ilyen területen történtek Európa-szerte. Ezért olyan kérdésekre is választ adnak a dokumentumban, hogy milyen gazdasági lehetőségeket rejt magában a fenntarthatóság.

Kővári János jelezte, már elkészült a pécsi kandidálás hivatalos honlapja. A zoldfovaros.pecs.hu internetes címen számos további részlet olvasható. Őri László kitért arra, hogy szabadtéri kiállítás nyílik a Nemzeti Fotótár vízzel kapcsolatos tematikus fotóiból – a Budapesti Víz Világtalálkozóhoz és részben a pécsi kandidáláshoz csatlakozva – október 19-én a pécsi Kossuth téren. A tárlat célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a víz, a vízkészlet fontosságára, felértékelődő jelentőségére.

Az Európai Bizottság honlapja szerint a 2010-ben létrehozott Európa zöld fővárosa címet minden évben olyan város nyeri el, amely úttörő a környezetvédelemre tekintettel lévő életmód kialakításában, és különleges erőfeszítéseket tett a környezet és az életminőség javítására, a fenntartható fejlődés megteremtésére.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Karácsony vajon hol pályázik Európa Zöld Városa címre. A sétáló erdővel első helyezett lehetne.

Karácsony oszlóba megy.

Válaszok:
Agnieszka | 2019. október 11. 15:07

Nem szép tőlem, de tetszene. Nagyon elég!

Válaszok:
Berecskereki | 2019. október 11. 15:19

Ő mondta, hogy elássák.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés