Civil halottjai vannak Törökország szíriai hadműveletének

2019. október 9. 19:44
A török offenzíva nyomán a kurd harcosok felhagytak az Iszlám Állam elleni műveleteikkel.

Legalább két civil meghalt szerdán a török légicsapásokban Szíria északi részén – közölte a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd-arab erőket tömörítő szíriai milíciaszövetség. A szíriai kurd harcosok a török offenzíva nyomán leállították az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni műveleteket – jelentette a Reuters hírügynökség amerikai és kurd forrásokra hivatkozva. Török harci repülőgépek erőteljesen bombáztak katonai állásokat és polgári területeket Tell-Abjadban, Rász-el-Áinban, Kamisliben és Áin Íszában – számolt be a Twitteren az SDF. A török légitámadásokban két civil életét vesztette, további kettő megsebesült – tudatta az SDF koordinációs és műveleti központja Twitter-profilján.

A Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport által vezetett ernyőszervezet szerint Törökország heves bombázásokat folytat civilek házai ellen a régió számos településén, köztük Kamisli keleti részén, az ország északkeleti részén és a Törökországgal közös határ mentén. Kamisli az egyik legsűrűbben lakott város a térségben, amelyet a kurdok ellenőriznek, de ahol ugyanakkor a szíriai kormányerők is kiterjedt területet tartanak ellenőrzésük alatt, köztük a repülőteret is.

Az SDF egyúttal beszámolt arról is, hogy már menekülthullám alakult ki a civil lakosság körében, további részletekkel azonban nem szolgált. A szíriai polgárháború eseményeiről 2011 óta kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet szerint ezrek menekültek el a térségben a török légicsapások elől.

Leáll a harc az Iszlám Állam ellen

A szíriai kurd harcosok a török offenzíva nyomán leállították az Iszlám Állam elleni műveleteket – jelentette a Reuters két amerikai tisztségviselőre és egy kurd katonai forrásra hivatkozva. „Az SDF leállította az Iszlám Állam elleni műveleteket, mivel lehetetlen bármiféle műveletet végrehajtani, miközben egy hatalmas hadsereg fenyeget az északi határnál” – közölte a kurd katonai forrás. A nevük elhallgatását kérő amerikai tisztségviselők egyike hozzátette: a felfüggesztés hatással van a szíriai stabilizáló erők amerikaiak általi kiképzésére is. A Reuters szerint az amerikai hadsereg abban reménykedett, hogy egy 50-60 ezer harcosból álló stabilizáló erőt hoz létre az SDF és más csoportok kiképzésével annak érdekében, hogy megakadályozza az Iszlám Állam feltámadását. Az amerikai hadsereg múlt havi becslése szerint körülbelül félútra volt ettől a céltól.

A Fehér Ház a hét elején, Donald Trump amerikai elnök és Recep Tayyip Erdogan török államfő telefonbeszélgetése után jelentette be, hogy nem támogatják Ankara katonai műveleteit, de nem avatkoznak be. Ezzel gyakorlatilag megnyílt az út a kurdok elleni török offenzíva előtt, amit az SDF hátba szúrásként értékelt. Trump később leszögezte, hogy Washington nem hagyja sorsukra a kurdokat, és azzal fenyegette meg Törökországot, hogy elpusztítja az ország gazdaságát.

Törökország kiterjesztené az ellenőrzést

Erdogan szerdán jelentette be, hogy megkezdődött a török hadművelet Északkelet-Szíriában az YPG, valamint az Iszlám Állam terrorista szervezet dzsihadistái ellen. A török elnök a Twitteren azt írta, hogy a beavatkozás a Béke Forrása (Baris Pinari) nevet kapta.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint Törökország arra törekszik, hogy ellenőrzése alá vonjon egy 32 kilométer széles és 480 kilométer hosszú sávot a Szíriával közös határ mentén az Eufrátesztől Irakig, amelyet az YPG tart ellenőrzés alatt. Ankara szerint az YPG kapcsolatban áll a törökországi szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK), amelyet nemcsak Törökország, hanem az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekint. Észak-Szíriát az Eufrátesz folyótól a Földközi-tengerig már ellenőrzése alá vonta Törökország két korábbi hadműveletben. A török hadsereg 2016-ban a szíriai Aleppó tartomány északi részén Eufráteszi Pajzs fedőnévvel, 2018-ban pedig a korábban kurdok ellenőrizte északnyugati Afrín városában és környékén Olajág fedőnévvel folytatott hadműveletet.

A nyitóképen: menekülő családok Északkelet-Szíriában (MTI/EPA/Baderkhan Ahmad)

(MTI)

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés