Autómentes helyett tiszta Európát szeretne Timmermans

2019. október 9. 7:12
Vastapsot kapott az új feladatkört kapott holland európolitikus.

Mielőbb szigorítani kell az Európai Unió klímacéljait, a korábban kitűzött 40 százalék helyett legalább 50, de inkább 55 százalékkal kellene csökkenteni 2030-ig az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest – hangsúlyozta kedd esti európai parlamenti (EP-) meghallgatásán Frans Timmermans. A holland szociáldemokrata politikus ügyvezető alelnökként a zöld átmenettel kapcsolatos munka koordinátora lesz a november elején hivatalba lépő, Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságban.

Az EP illetékes szakbizottságainak ülésén kijelentette, mandátuma első száz napjában javaslatot fog tenni egy jogszabályra, amely célként tűzi ki 2050-re a szén-dioxid-semlegesség elérését, irányt szabva a jövőbeli cselekvésnek, emellett hatásvizsgálatot fog végeztetni az ambiciózusabb 2030-as előirányzatokról, és ezek alapján erre vonatkozóan is benyújtják javaslataikat. Kiemelte: támogatni kellene az elektromos autók terjedését, a vasútfejlesztést, a vonatjegyek árának csökkentését, valamint a városi tömegközlekedés használatát. Ösztönözni kell egyebek mellett a termékek újrahasznosítását és az újrafelhasználását.

Nem autómentes EU-t szeretne

„Nem autómentes Európát akarok, hanem tiszta autókat” – mondta, hozzátéve, hogy a légi és a vízi közlekedés károsanyag-kibocsátását is csökkenteni kell. Timmermans hangsúlyozta: jelentős újraerdősítést végeznének kontinens szerte, új városi zöld területeket alakítanának ki, stratégiát fogadnának el a biológiai sokféleség megőrzése érdekében, ugyanis szerinte a klímapolitika mellett ezen a téren is élen kell járnia az EU-nak.

Mint mondta, szeretné, hogy az európai zöld megállapodást más országok is lemásolnák – erről meg kell őket győzni –, ha pedig nem működik ez a klímadiplomácia, akkor szigorúbb eszközöket kell bevetni, például különadót kivetni a laza környezetvédelmi szabályozású államokban előállított importtermékekre. „Az igazságosságot kell az intézkedéseink középpontjába állítani” – szögezte le, kitérve egy pénzügyi alap felállításának szükségességére, amellyel az ipari, széntermelő, nagy szén-dioxid-kibocsátású régiók gazdaságának kizöldítését támogatnák.

Vastaps zárta a meghallgatást

Leszögezte: meg kell szabadítani Európát a fosszilis üzemanyagoktól, de anélkül, hogy ártanának az iparnak. A háromórás kérdezz-felelek során legalább négy nyelven megszólaló, a tavaszi EP-kampányhoz képest hatalmas szakállt növesztő Timmermans záró beszédét hangos taps fogadta, ami elemzők szerint azt jelzi, hogy a jóváhagyás nem fog akadályba ütközni.

Ezzel egyelőre véget értek a meghallgatások az EP-ben, már csak a magyar és a román bizottsági tag van hátra, miután Ursula von der Leyen előző héten új biztosjelöltet kért Budapesttől és Bukaresttől a jogi szakbizottság által elutasított Trócsányi László és Rovana Plumb helyett.

(MTI)

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Timmermans megint bizonyságát adta, hogy ő az EU ötödik lyukas pótkereke.

Amikor a Fidesz volt az EU soros elnöke, beadott egy cigány programot. Azt is megtapsolták.
Eredmény: Farkasflóri.

"szakállal meg pont, olyan, mint egy WC kefe... 2

A "használt" jelzőt kihagytad.

Ez a demagóg szómenés, no meg a vastaps:
a globál-multi bűnök elrejtését szolgálja.
Ez Timmermans-Soros.

Tetszetős, de hamis érvelés.

Timmermans vastapsot kapott. Ez már előfordult mással is, így ünnepelték Rákosit és Sztálint is. De eszembe jut, hogy akik Timmermanst sztárolják, miket írnának arról, ha mondjuk Orbán kapna vastapsot. Mert van ilyen vastaps és van olyan. A kettős mérce és a politikai hazug korrektség szerint.

Már az Európa Parlamentben is figyelik, ki hagyja abba a tapsot először?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés