Utolsókból elsők lennének

2019. október 8. 7:23
Borsodi Attila
Magyar Nemzet
Miskolc az elmúlt kilenc évben nagyon sokat fejlődött, és ma már szó sincs szürke nehézipari központról.

„Csak amíg Szegedet még a mai napig megmenti a píárja, addig a borsodi megyeszékhely több-kevesebb sikerrel azt az elvet próbálja megvalósítani, hogy nem elég jónak lenni, jónak is kell látszani. A település ugyanis az elmúlt kilenc évben nagyon sokat fejlődött, és ma már szó sincs szürke nehézipari központról. Pedig amikor 2010-ben Kriza Ákos polgármesterként átvette a város irányítását, lényegében a nulláról kellett indítani a fejlesztéseket. Amíg ugyanis a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok idején, nyolc év alatt csupán 22 milliárd forint érkezett a városba, addig az elmúlt kilenc évben 327 milliárd forint támogatást használhattak fel Miskolcon.

Beszédes az iparűzésiadó-bevételek alakulása is, ami 2010-ben 5,9 milliárd forint volt, míg tavaly már 10,9 milliárd forint. Az erőfeszítések pedig kifizetődtek, mert egyre több turisztikai fejlesztés épült meg a borsodi megyeszékhelyen. Hat évvel ezelőtt átadták a megújult Selyemréti strandfürdőt, amelyet azóta továbbfejlesztettek. Az utóbbi évek egyik országosan is legjelentősebb idegenforgalmi beruházása volt Diósgyőr és Lillafüred átfogó kulturális és ökoturisztikai fejlesztése. A több ütemből álló program első szakasza a lillafüredi függőkert átadásával lezárult, majd elkezdődött a diósgyőri vár újjáépítése, amely a következő években, a Modern városok programban is folytatódik.

A turisztikai beruházások mellett ki kell emelni a városi villamosvasút fejlesztését, amely csaknem 38 milliárd forintból valósult. Az összegből bővült a villamospálya, üzembe állt 31 korszerű, klimatizált, alacsony padlós villamos. A vidéki nagyvárosok közül elsőként Miskolcon valósult meg a free wifi szolgáltatás, először az új Skoda villamosokon.

A borsodi megyeszékhelyen sokáig a közbiztonság volt az egyik neuralgikus pont, de a város vezetése ezen a területen is sokat tett, az eredmények a javuló bűnügyi adatokban is visszaköszönnek. A közbiztonság javítása érdekében 2013-ban megalapították a miskolci önkormányzati rendészetet, amelynek költségvetése már jócskán meghaladja az egymilliárd forintot. Az emelkedő összegeknek köszönhetően a rendészeti állomány a kezdeti 90 főről csaknem duplájára növekedett. Szintén a bűnözés visszaszorítása érdekében hatékony térfigyelő rendszert építettek ki, amely ma már több száz kamerából áll.«

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"... az elmúlt kilenc évben 327 milliárd forint támogatást használhattak fel Miskolcon."

Az lehetetlen. Az aljas rezsim kivérezteti az önkormányzatokat. Meg le is rabolja őket. Mint az közismert. Megmondta a szavahihető ellenzék is.

Válaszok:
ThunderDan | 2019. október 8. 8:59

A közel 15-szörös szorzó az "európai és demokratikus" időkhöz képest figyelemre méltó, ahogy az iparűzési adó megduplázása is. Nyilván ezek nem eredmények egy Zugló szárnyalásához képest, természetesen.

Ja, aztán választás napján mindig csodálkoznak tágra nyílt szemekkel.
"Fideszbirkák", "diktatúra", "elcsalták" - kb. ezen a szinten rekedt meg a valóságértelmezésük.

Kedvesem, én éltem Miskolcon, többet két hétnél. Össze tudom hasonlítani, milyen volt a ti haladó és európai időtökben, és milyen most. Kívánok neked is hasonló, a valóságból táplálkozó érveket egy szavazás előtt, a töretlen gyűlöleted helyett.

Majd jön Grosvenor kolléga, hogy a koroddal élcelődjön, aztán kifejtse, hogy megvezetett vidéki vagy.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés