Klímabarát településeket október 13-án!

2019. október 8. 10:33

Jávor Benedek
Mérce
Arra érdemes szavaznunk, akinek van esélye nyerni ezzel a klímaszkeptikus Fidesszel szemben.

„Az ellenzék helyzete, a demokratikus működés leépülése és kiüresedése, a politikai ellenállás bázisainak megóvása és kialakítása ma Magyarországon megkerülhetetlen politikai szempont a választásnál. Nem redukálhatjuk a döntésünket csupán a klímaváltozás és a fenntarthatóság kérdéskörére. De azt mindannyian látjuk, hogy ha a Fidesz számára a zöld ügyek eddig csak érdektelenek voltak, akkor mostanában ezen a területen is aktív ellenoffenzívát indítottak (ahogy erről itt a Mércén korábban írtam). A Fidesz önkormányzati állásainak megingatása tehát nem csupán politikai szempontból, de a klímaváltozással való hatékony szembenézéshez is elengedhetetlenül szükséges. Arra érdemes szavaznunk, akinek van esélye nyerni ezzel a klímaszkeptikus Fidesszel szemben. De a választásnál az is szempont kell, hogy legyen, hogy ki lehet képes településünket, városunkat, kerületünket úgy irányítani, hogy felkészítse a klímaváltozásra, hogy mérsékelje annak hatásait.

A választással ez a feladat nem ér véget, az csak az első lépés. Várjuk is el, gyakoroljunk nyomást a megválasztott településvezetőkre, hogy tegyenek meg mindent településünk, családunk, életminőségünk, javaink – a klíma védelmében. Olyan jelöltre szavazzunk, akinek nem csak esélye van nyerni, de ígéretet is tesz arra, hogy településünket, fővárosunkat felkészíti a klímaváltozásra. Aztán persze kérjük is számon, és tegyünk meg magunk is mindent, hogy ebben közösen, választók és politikusok, ellenzékiek és kormánypártiak sikeresek legyünk. Így járjunk el minden településen.

A migránsellenes plakátok adnak némi árnyékot, de nem teszik a klímaváltozással szemben ellenállóvá településeinket. Arra csak közös cselekvéssel leszünk képesek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 85 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És mit csináltok, Bence? Kecskeméten bezárjátok a Mercedes, Győrben meg az Audi gyárat? Elüldözitek az összes mobilkommunikációs céget? Felszántjátok a benzinkutakat? Bezárjátok a bevásárlóközpontokat?

Zöldfülűeket az önkormányzatokba.

Üres duma százmilliárdokért, tanulmányok elemzések ami semmire sem jó, mert nincsenek meg hozzá a szükséges források. Ahol pedig megvan ott már megvalósultak, vagy a megvalósulás folyamatban van.

2008 évben tervezték a Paks bővítését. Ha akkor elindul és 2010-től nem akadályozzák, már régen üzemelne és akkor nem lenne szükség villamos energia importra.
Magyarország a villamosenergia szükségletének az egyharmadát importból fedezi. Van olyan időszak, amikor meghaladja a 40 %-ot. Az elkövetkezendő években az igény pedig tovább növekszik.

Nem igaz az az állítás sem amit a KEOP pályázatokkal kapcsolatban ír. A kormány 2016 évtől folyamatosan írja ki a pályázatokat https://www.palyazat.gov.hu/do.. amelyek nemcsak a lakósságra, de cégekre, intézményekre is vonatkozik, ahogy ez az EU irányelveiben szerepel.

Jávor Benedek munkássága csak ártalmára van az országnak, ahogy azok a szervezetek is, amelyekre hivatkozik.

Megnyugodhatsz Jávor, a jelöltek többsége nem fog atomerőművet építeni a településén.

„A Klímasztár díjjal Veszprém bekerült egy európai elit társaságba és ez vonzóbbá teszi a várost turisztikai és vendéglátási szempontból is” – nyilatkozta lapunknak Porga Gyula. Veszprém polgármestere a Bécs melletti Schlosshofban vette át az Európai Klímaszövetség díját április 26-án, Mórahalommal együtt elsőként a magyar települések közül. Veszprém azzal érdemelte ki az elismerést, hogy olyan fejlesztéseket, projekteket mutatott be pályázatában, amelyekkel az önkormányzat hozzájárult az éghajlatváltozás fékezéséhez.
„Veszprém energiastratégiájában vállalta, hogy 2026-ra 25 százalékkal csökkenti a város szén-dioxid kibocsátását (évi 400 tonnáról 300-ra), és törekszik a részleges energiafüggetlenségre” – mondta Porga Gyula. A város energiaigényének 20 százalékát helyben megtermelt, megújuló energiákból kívánja majd fedezni. Ennek érdekében egy 10 hektáros külterületen naperőművet terveznek építeni. Veszprém az első három magyar város között van, amelyik klímastratégiát készített.

A Kolostorok és kertek projektben a Séd patak völgyében létrehoztak egy túraútvonalat, mely a várat köti össze az állatkerttel. A sétaút mentén felújították két Árpád-kori kolostort és a barokk kerti pihenő épületét. A 12 hektáros területen nagyarányú parkosítást és zöldfelület-rendezést végeztek, három új játszóteret építettek, helyreállították a városi dísztavat, megújították a Szent István völgyhíd sziklakilátóját és a Szent Benedek hegyi sétautat. A projektre másfél milliárd forintot költöttek, részben uniós forrásból. A közlekedés, ezzel együtt az energia felhasználás fenntarthatóbbá tételére létesült a hivatásforgalmi kerékpárút, mely a munkahelyek, valamint közszolgáltatások elérhetőségét könnyíti meg. „A kerékpáros útvonalak hossza a városon belül így 8,6 kilométer lett” – hangsúlyozta a polgármester. A kerékpárutakra az elmúlt két évben uniós források bevonásával összesen 600 milliót költöttek, a Veszprémet Nemesvámossal, illetve Márkóval és Bánddal összekötő kerékpárút építése már elkezdődött, 800 milliós beruházással.

Porga Gyula elmondta, hogy az említetteken kívül további környezetvédelmi beruházásai is vannak Veszprémnek: épületek külső hőszigetelései, szennyvízelvezetés fejlesztése. Rehabilitálják a belvárost, lecserélik az aszfalt burkolatot természetbarát kőre, a lámpás kereszteződéseket körforgalommá alakítják át, mely folyamatos áthaladást tesz lehetővé a forgalomnak. A tömegközlekedést elektromos buszokkal váltanák ki és 110 elektromos töltőhelyet alakítanának ki a városban.

„A klímabarát terveket a lakosság is támogatja, hiszen egy korábbi felmérésből kiderült, hogy jövedelmük legalább 12 százalékát költik energiaárakra” – hangoztatta a polgármester.
Forrás: http://www.veszprem.hu/veszpre..
https://vehir.hu/cikk/44317-is..

"A legjobbiskola.hu portál magyar középiskolákat értékelő rangsorában – akárcsak tavaly – 2019-ben is a négyéves képzést adó veszprémi Lovassy László Gimnázium lett az első. Kevéssel maradt le mögötte a budapesti Eötvös József Gimnázium, a harmadik helyezett XIV. kerületi Szent István Gimnázium pedig óriásit lépett előre tavalyi helyezéséhez képest."
https://www.legjobbiskola.hu/c..

Ha figyelembe vesszük, hogy egy beruházás minél később valósul meg annál többe fog kerülni, akkor az Paks esetében megközelíti az ezer milliárdot. Ha ehhez még hozzávesszük az import energiát akkor még meg is haladja. Mennyi lélegeztető gépet lehetne ebből venni?! Tán még Jávor Benedeknek is jutna.
Nos ezt a kárt okozták az országnak, a polgároknak Jávor Benedek és társai.

Veszprém megyeszékhely is azóta fejlődik, amióta az SZDSZ-es MSZP-és városvezetést elzavarták a választók. A Fővárosban is ezt kellene tenni az összes kerületben és akkor Európa legélhetőbb városa lenne.

Pontosítva "jávor-szar-vas"

Mondd meg az Ignatieff főnöködnek, hogy kérjen bocsánatot az anyjától-apjától, amiért elmulasztották nem a jó modorra, csak a tisztességes viselkedésre tanítását.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés