A Momentum egy új SZDSZ lett

2019. október 8. 13:34
Renge Zsolt
Vasárnap.hu
Volt egy kis reményszikra, hogy talán megjelenik egy nemzeti liberális erő, aztán csírájában fojtották el a nemzeti vonalat. Interjú.

„Ha valaki most 16 éves, és tenni akar bármit a közéletért, egyértelmű, hogy a Fideszbe lép be?

Nyilván nem az. Beállítottság kérdése. De beszédes tény, hogy máig a Fidesz-KDNP a leginkább támogatott párt a fiatalok körében. Bárki bármit mond. A számok ezt mutatják. Nyilván az új generációs pártok jönnek fel, de azért nem véletlen, hogy kitart ez az erőfölény a fiataloknál.

Mi lehet a titok?

Szerintem a jó kormányzás. És azok az intézkedések, amik konkrétan a fiatalokat célozzák meg. A leghangsúlyosabb a családalapítás kapcsán meghozott támogatási rendszer. Mégis csak egy ember kiteljesedésének a természetes útja családban képzelhető el. Ezt pedig támogatni kell. Ha pedig végiggondoljuk, hogy melyik politikai család az, amelyik ebben mindig is hathatós támogatást adott, akkor nem nehéz a döntés október 13-án.  

Említetted az »újabb« pártokat. Korábban a Jobbik ostromolta nagyon a fiatalokat, most inkább a Momentum. Ők mennyire tudnák megszólítani a 16 éves Renge Zsoltot?

Megszólítani meg tudnának. Bevallom őszintén, a Momentum is meg tudott szólítani. Még szimpatikusnak is tűnt. A politikai antréjukat (Nolimpia kampány – a szerk.) leszámítva, ami egy negatív dolog volt. A rossz kezdés után volt egy kis reményszikra, hogy talán megjelenik egy olyan politikai erő, amit talán nemzeti liberálisnak lehetne összefoglalni. Amire szerintem nagyon sok fiatal nyitott lenne. Már csak a korunkból fakadóan törvényszerűen liberálisok vagyunk. Ezt a szó klasszikus értelmében értem. De maga a nemzeti érzés szerintem még mindig nagyon sok fiatalban megvan, ezért ha ez a kettő kéz a kézben tudna járni, az nagyon előremutató dolog lehetne a hazai politikai kultúrában. Sajnos azonban pont ezt látom mind a Jobbiknál, mind a Momentumnál elveszni látszani. Sőt, igazából csírájában fojtották el a nemzeti vonalat.

Ez szándékos, nem pedig valami politikai sodródás eredménye?

Nyilván mindenhol vannak párton belüli érdekellentétek, hatalmi centrumok, ezek sokszor természetükből fakadóan ütköznek egymással, de azt látom, hogy a Momentumban a nemzeti liberális vonal kihalóban van, egy új SZDSZ lettek. Ezt számos Momentumos ismerősöm, barátom is megerősíti. Sőt, igazából ők mondták.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Momentumban bármi nemzetit látni meglehetősen furcsa valóságértelmezés. Még a liberális vonal sem könnyen ismerhető fel benne. Inkább kifejezetten a véleményterror, a másként gondolkodás teljes elutasítása, sőt, démonizálása jellemzi őket.

Értékelem az ironikus kommentet. És elfogadom, hogy van, aki így látja. Szép napot!

A Fidesz jól - nem hibátlanul - kormányoz, s ez az egyetlen titka példátlanul hosszú sikerének. Az ellenzék pedig képtelen alternatívát kínálni. Azaz: ellenzékváltásra van szükség.

Bár egyéni stílusban, de mégiscsak megkérdeztél, ezért illik válaszolnom. Amiről te írsz, az leginkább a kormánypárti sajtó kritikája, amely - meg kell hagyni - nem teljesen alaptalan. Sajnos a sajtó ilyen. Ilyen lett. Ugyanez volt Gy. Ferenc elhíresült igazságbeszédekor a helyzet. A teljes "európai demokrata" lakájprosti média (ha kölcsönözhetem a kifejezésedet) beállt szerecsenmosdatni, új interpretációs mezőt kialakítani a jeles államférfinek.

Ezzel együtt a Momentum szerintem kifejezett véleményterrort folytat, agresszív és pökhendi stílusban. Nem a "lakájmédiája", hanem a párt arcai. Elég elolvasni Fegyőr, Cseka vagy a Donáth lány megnyilatkozásait.

Azért, mert így merészelek vélekedni a Momentumról? Kérek elnézést, kedves olvtárs!

Egy nemzeti-liberális párt nem kampányolt volna az Olimpia megrendezése ellen. Sőt, ők akarták volna megrendezni, ha hinni lehetne abban, hogy a korrupció miatt ellenezték a Fidesz kormányzat rendezte Olimpiát.

A Momentum a genezise óta nem nemzeti, és a klasszikus liberális felfogástól is eléggé messze áll. Azóta meg persze még inkább beidomultak a közönségük elvárásainak: Klímakommunizmus, nemzetköziség, de nem nyitottan, hanem Brüsszel fennhatóságát istenítve, tehát ezt is inkább balosan. Hamarosan szerintem előszedik ők is az alapjövedelmet, az elmaradhatatlan, és túltolt kisebbségvédelmet, ami természetesen egy baloldali pártnál soha nem a határon túli magyarok alkotta kisebbséget jelenti, soha nem a nemzeti közösségeket, hanem leginkább a deviánsok alkotta csoportokat. Klímakommunizmus esetén az jön az atomellenesség, vagy legalábbis a gyanús méregetése a jelenkor legkorszerűbb energiatermelési technológiájának, hiszen a tudatlan közönségük is így áll hozzá, ez az elvárás.

A Momentum is olyan lesz, mint az SZDSZ, Párbeszéd, stb. Részben már most olyanok. Ez úgy tűnik, hogy ebben a korszakban elkerülhetetlen.

A tiédtől eltérő véleménnyel két dolgot lehet kezdeni. Vagy hajlandó vagy tartalmi vitára, vagy inkább stigmatizálod a véleményt is, meg annak megfogalmazóját is. Te az utóbbit választod, egyszerű NER agymosottnak kinevezve engem. Ezzel az arisztokratikus attitűddel meg is oldottad, hogy rangon aluli legyen a tartalmi vita egy magadfajta önálló, autonóm személyiség számára.

Ahhoz képest, amit a Mészáros és a kormányhoz hű oligarcha bűnöző maffiózók napi szinten elkövetnek, eléggé érzékelhető az életszínvonal felívelése a hajdani MSZP-SZDSZ kormányok alatt megszoktthoz képest.

Szerencsétlenek, tudjátok, mit jelent egy diákgyereknek pl. az, h. alakalma lesz egyáltalában kijutni a célországba nyelvet tanulni?

Tudjátok, mit jelent az ingyen ebéd, az ingyen tankönyv pl. egy többgyermekes családnak?

Nem tudtok ti semmit, csak vádaskodva lázítani.

"mozog a magyar társadalom testében az az ejtőernyős csapat, amelyik szükség szerint hol Galilei Kör, hol polgári liberális gondolkodók folyóirata, majd Kun Béla és Szamuely Tibor gyilkos terrorlegényeivé lépnek elő, majd moszkvai emigráció lesz belőlük, akik Bécsben és Berlinben székelnek, majd itthon pártolják halálra József Attilát, az a csapat mindig változó alakban, mindig elítéli az előzőt, miközben folytatja, s ezzel ott van minden nagy társadalmi változásban. " ( Cs.I.)

Aztán Jobbik Magyarországért Mozgalom, LMP, DK. Most épp Momentum.

"Ha a Fidesz 2%-ot szerzett volna, és lenne mellette 98 db ellenzéki párt egyenként 1%-al, akkor is azt ugatnátok hogy "a Fidesz a legnépszerűbb párt"?????"

Semmi szükség ugatásra. A 2% több, mint az 1%. Szél Dettinek is gondjai voltak a matekkal.
De vasárnap pont lesz egy felmérés nagy mintán. A 2%-okról, meg 1%-okról...

""a Fidesz a legnépszerűbb párt"????? A többi 98 párthoz egyenként viszonyítva igen, a szavazókat tekintve viszont nem."

ha úgysem jön ki a matekod, akkor még hozzácsaphatod a nem szavazókat. Is.

"De ellenzéki összefogás meg potenciális ellenzéki koalíció meg van, és azzal már kormányt lehet váltani."

Tavaly volt is kormányváltás. A III. Orbán kormány után megalakult a IV. Orbán kormány.

Ettől függetlenül létezik a mai internacionalista, liberális véleményterror, amihez a Momentum is lelkesen csatlakozott. Csak azért említem, mert ez volt az alapkérdés, amit hisztérikusan megkerültél. Nem tudom, ismered-e Jancsó Miklós filmjét, a Fényes szeleket? Ebben láthatóak a 40-es évek végi, 50-es évek eleji fiatal kommunisták, akik felsőbbrendűségük tudatában mindenkit terrorizálnak, a filmben nevezetesen a veszprémi papnövendékeket. Hát erre emlékeztetnek engem a Momentum ifjú káderei. Be kéne mutatni ezt a filmet gondolatébresztőnek.

Előbb arra válaszolj, amit írtam, aztán jöhetsz más témával.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés