A damaszkuszi vezetés óva intette Törökországot a katonai beavatkozástól

2019. október 8. 18:06
Szíria meg fogja védeni saját területét, és nem fogja elfogadni földjének megszállását – hangsúlyozta a szír külügyminiszter-helyettes.

A damaszkuszi vezetés óva intette Törökországot a küszöbönálló katonai beavatkozástól Szíriában – közölte kedden Faiszál al-Makdad külügyminiszter-helyettes a kormányközeli al-Vatan című szíriai lap beszámolója szerint.

Szíria meg fogja védeni saját területét, és nem fogja elfogadni földjének megszállását – hangsúlyozta Makdad. Ez az első alkalom, hogy a szíriai kormány egyik tagja állást foglalt Törökország kilátásba helyezett északkelet-szíriai műveletével kapcsolatban, amelyet Ankara a helyi kurd fegyveres koalíció ellen indítana.

A külügyminiszter-helyettes egyben felszólította a szíriai kurdokat, hogy álljanak át a damaszkuszi rezsim oldalára, s ne „vessék magukat önként a pokolba”, miután korábbi szövetségesük, az Egyesült Államok cserben hagyta őket.

„Aki egy idegen karjaiba veti magát, azt ez az idegen megvetéssel fogja eltolni magától” – mondta Makdad arra utalva, hogy a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurdok vezette fegyveres koalíció az Egyesült Államok szövetségese volt az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcban, illetve a váratlan amerikai csapatkivonás megnyitotta a lehetőséget a török hadművelet előtt.

Mazlum Abdi tábornok, a Szíriai Demokratikus Erők vezetője korábban bejelentette, hogy az offenzívára tekintettel egyik lehetőségként vizsgálja a partnerséget Bassár el-Aszad szíriai elnökkel. Törökország a hét végén csapatokat és fegyvereket vont össze Szíriával szomszédos határánál azt követően, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette: országa hadműveletre készül az SDF ellen. Az amerikai erők hétfőn megkezdték a kivonulást Északkelet-Szíriából, miután Washington bejelentette: nem bonyolódik bele szíriai szövetségese, a helyi kurd fegyveres koalíció ellen indítandó török hadműveletbe. Az amerikai döntést az SDF hátba szúrásként értékelte.

Törökország terrorszervezetnek tartja a határ túloldalát ellenőrző Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciát, amely az SDF gerincét alkotja. Ankara szerint az YPG kapcsolatban áll a törökországi szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK), amelyet nem csak Törökország, hanem az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekint.

(MTI)

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés