217 őrizetbe vétellel indult az Extinction Rebellion londoni tüntetéssorozata

2019. október 7. 19:23
A tüntetők a brit főváros főútvonalain és hídjain akadályozták a közlekedést.

Több mint kétszáz tüntetőt vett őrizetbe a Scotland Yard hétfő estig, a nemzetközi környezetvédelmi tüntetéssorozat londoni demonstrációinak első napján. Az Extinction Rebellion nevű kampánycsoport London legforgalmasabb főútvonalain és hídjain próbálja megbénítani a közlekedést a következő két hétben. Aktivistái hétfőn letáboroztak más helyszínek mellett a parlament épületének közvetlen közelében ívelő Westminster hídon, a szomszédos Lambeth hídon és a Temze mentén húzódó Victoria rakparton.

A Westminster híd közepén a tüntetők még egy szabadtéri esküvőt is tartottak. A csoport tagjai a védelmi minisztérium épületének tőszomszédságában, a kormányzati főutca, a Whitehall közepén egy Trident rakéta makettjéhez láncolták magukat. A tengeralattjárókra telepített Trident rakéták az önálló brit nukleáris csapásmérő kapacitás fő elemei. Az Extinction Rebellion tüntetői több londoni helyszínen autókhoz láncolták, a London közepén fekvő Trafalgar téren pedig épületállványokhoz, illetve az úttesthez ragasztották magukat. A Scotland Yard hétfői tájékoztatása szerint estig összesen 217 embert vettek őrizetbe.

A csoport a Twitter portálon közzétett felhívásaiban

kifejezetten biztatja a demonstrációk résztvevőit, hogy vetessék magukat őrizetbe,

oly módon, hogy a rendőrség felszólításaival dacolva nem távoznak az egyes elfoglalt helyszínekről, hanem leülnek vagy lefekszenek az úttestre.

Az Extinction Rebellion fél éven belül másodszor szervezett nagyszabású tiltakozássorozatot Londonban: a csoport áprilisban szintén a brit főváros legforgalmasabb főútvonalain és hídjain próbálta megbénítani a közlekedést. A csoport az augusztus végi hagyományos háromnapos hétvégén a legforgalmasabb európai repülőtér, a London nyugati határában fekvő Heathrow forgalmának megbénításával is próbálkozott; aktivistái drónokat akartak bereptetni a repülőtér biztonsági övezetén belülre. Ez a kísérlet kudarcba fulladt, mivel a repülőtér a brit hadsereggel és a rendőrséggel együttműködve olyan berendezéseket telepített, amelyek észlelik és zavarják a drón és a távirányító készülék közötti rádiókapcsolatot, így a környezetvédelmi aktivisták el sem tudták indítani a repülőszerkezeteket. Az Extinction Rebellion közölte, hogy a mostani megmozdulások a tavaszi akciósorozatnál ötször nagyobbak lesznek. A csoport várakozása szerint a következő két hétben 30 ezren vesznek részt a londoni tiltakozó demonstrációkban. A csoport tavaszi megmozdulásai idején a rendőrség 1130 embert vett őrizetbe.

Csakúgy, mint tavasszal, a londoni megmozdulásokon ezúttal is részt vesznek tudósok, közéleti személyiségek és színészek. A Trafalgar téren rendezett hétfői demonstráción jelen volt Juliet Stevenson színésznő. A tavaszi londoni tiltakozássorozat egyik fő szónoka Emma Thompson Oscar-díjas brit színésznő volt. Az Extinction Rebellion olyan törvényeket követel, amelyek alapján 2025-ig zéróra csökkenne Nagy-Britanniában a globális felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátása.

A nyitóképen: Az XR londoni demonstrációja (MTI/AP/Matt Dunham)

(MTI)

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés