Szombathely: egy plakáton Gyurcsány, Czeglédy és Nemény

2019. október 5. 18:30

„Gyurcsány, a keresztapa, Nemény, a végrehajtó, Czeglédy, az adóbűnöző” – ezzel a szöveggel jelentek meg plakátok Szombathely utcáin szombat reggel.

A plakátok egy héttel azután kerültek ki, hogy Gyurcsány Ferenc Szombathelyre látogatott, ahol besegített a helyi ellenzéknek az önkormányzati választási kampányban.

A DK elnökének korábbi ügyvédje, Czeglédy Csaba is rákerült a plakátokra. Neve mellé azért rakhatták az „adóbűnöző” jelzőt, mert 2003-ban adócsalás miatt jogerősen elítélték.

Czeglédy egyébként egy 2016-os, Fővárosi Ítélőtábla által meghozott ítélet szerint nevezhető  „adóbűnözőnek”. Czeglédy ugyanis a választási kampány tekintetében közszereplőnek minősül, így köteles elviselni a vele szemben megfogalmazott negatív véleményt. Az pedig valós tény, hogy Czeglédyt 2003-ban adócsalás miatt jogerősen ítéléték. Noha azóta a büntetéshez fűzőző hátrányos jogkövetkezmények alól mentesült, ez nem jelenti azt, hogy az elítéléséről ne lehetne véleményt megfogalmazni, különös tekintettel a kampányidőszakra és arra, hogy Czeglédy a politikai élet aktív szereplője. Czeglédy politikai tevékenysége, ügyvédi hivatása, valamint az a tény, hogy Gyurcsány Ferenc képviseletében járt el, együttesen alapozza meg a közszereplői mivoltát. A bíróság szerint a véleménynyilvánítási szabadság nem szorítható a büntetőjogi mentesülés mögé. A Czeglédy által korábban elkövetett bűncselekmény felemlegetése pedig nem sértő.

Czeglédy ellen jelenleg is folyamatban van egy büntetőeljárás. A vádirat szerint „Czeglédy mint a szombathelyi székhelyű Humán Operátor Zrt. igazgatóságának elnöke és tényleges ügyvezetője a 2011. évtől kezdődően egy olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó részvénytársaság adófizetési kötelezettségének csökkentése általános forgalmi adó adónemben, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt.” Czeglédyt és társait – egyebek mellett – különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolják.

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés