Martin Scorsese: a Marvel-filmek nem filmek

2019. október 5. 10:37
A világhírű rendező megpróbált végignézni egy sor szuperhősös filmet, de nem járt sikerrel.

A filmes rangsorokban rendre előkelő helyen végző Marvel-filmek, így az Avengers: Végjáték, a Pókember idegenben vagy az Amerika Kapitány-sorozat hiába sikeresek, a Taxisofőr, a Nagymenők, a Wall Street farkasa és a Casino rendezője nem tartja őket valódi filmeknek.

„Bármilyen jól is legyenek megcsinálva, bármilyen jól is dolgoznak a színészek a körülményekhez képest, leginkább mégis vidámparkokhoz tudnám hasonlítani ezeket. Ez nem az a fajta mozi, amiben emberi lények érzelmi, pszichológiai tapasztalatokat közvetítenek más emberi lények felé” - fogalmazott a sztárrendező a Guardiannek.

(A borítókép forrása: MovieWeb)

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tökéletesen igaza van. Én egyet végig tudtam nézni, de tényleg rettenetes volt. Valamelyik Vasember volt.

Viszont Christopher Nolan még a Batman-ből is egész jó filmeket hozott ki, bár néha érződik, hogy az alapanyag az, ami.

Mel Gibsontól de egye fene, még Schwarzitól is megnézek filmeket úgy, hogy azt modnom, belefért: a szemnek is kell rágógumi. De a Marvel az ez alatt van a számomra: annyira bármi megtörténhet bennük, hogy lényegileg semmi nem történik. Azt képzeled, hogy történik valami, de valójában nem, mert tetszőleges előzmények után eljuthatsz oda, ami mondjuk a 30. perc táján történik.

Pár éve nekiugrottam felnőtt fejjel a kötelező olvasmányaimnak, a legtöbbről megállapítottam, hogy egész jó. Az Egri csillagok volt a kivétel. Az eleje OK, amikor a Jumurcsák elől menekülnek, meg a végén az ostrom is olyan mozgalmas, meg az embernek a várról úgy eszébe jut az anyaméh védettsége, és ez mindenféle hazafias asszociációkat gerjeszt, nade a közepe! Amikor vagy 200 oldalon keresztül a Török Bálinttal szerencsétlenkednek. Hát az valami katasztrófa.

Bizony, és ez valahol az egyre kiüresedettebb generációk számlájára írható. Ezt érdemeljük. A szellemi űrt meg majd kitölti a #metoo, az LMBTQ-hiszti, a klímahiszti stb.

A mai dolgozó korosztályok életéből kimaradtak a nagy történelmi konfliktusok Magyarországon is, nem voltak benne olyan történelmi helyzetek, amikre reflektálnunk kellene, ami végül kiüresítette a szellemi életünket. Már 56 is csak egy mese, ami az utolsó súlyos történelmi szituáció volt ebben az országban. Így nekünk a virtuális világok sekélyes vizei maradnak.

Na jó, azért a "Csatahajó" is bevonult életem legszarabb filmjei közé. Az egy megfilmesített torpedó-játék. Kockás papíron, óra alatt 5 percig elcsúszik, de másfél órán keresztül?

Épp most néztem meg a SWAT c. örökbecsűt. Na, ez elérte a nézhetőség alsó határát. Gonosz bűnöző 100 millió dolcsit kínál, ha kiszabadítják, amikor viszik a sittre a sivatagba. És a SWAT nevű alakulat dolga odavinni. Találjátok ki, sikerül-e, nem spoilerezek. De amerikai akciófilmről van szó, ennyit segítek.

Erős akaratú nigger főnök, bizonyítani akaró fehér srác, kemény csaj, aki két akció között gyereket nevel, van itt minden, ami rémséget Hollywood ki tud találni, szóval elég szar, no. De van egy kb. értelmes történet, így azt mondtam, egye fene, egynek elcsúszott így vasárnap délután. Ez az, amit a Marvel nem tud.

A Csillagok háborúján gondolkodtam még. Az alapfilm és a Birodalom visszavág egy western nívóját hozta. A legújabb szörnyűségtől már üvölteni akartam. Amikor a kínai csaj kimenti a hős niggert az ágyú torkából valami olyan dumával, hogy "szeretkezz, ne háborúzz", akkor majdnem kijöttem a moziból.

Így van. George Lucasról írták valahol, hogy ha magyar nemes volna, rókabőr volna a címere, mert annyi bőrt húzott le egy rókáról. Már a Jedi visszatér miatt is megérdemelte volna ezt a nemesítést.

Az előzménytrilógia (és amúgy a Jedi visszatér) azért még megütötte nálam a nézhetőség alsó szintjét, amire nagyon haragszom, azok a folytatások, és a Zsivány 1-est kivéve a spin-filmek.

Szóval a Zsivány 1-es jó. Nem hittem a szememnek, hogy a dizni kinyírja a végén az összes főszereplőt. Ahelyett, hogy tisztelegtek volna Leila hercegnőnél, aki elküldte volna őket a Galaxis túlsó végébe valami rettentően fontos küldetésre addig is, amíg a Luk gallyra teszi a Halálcsillagokat. Komolyan, ehhez bátorság kellett... Mármint a filmiparosoktól.

Mi volt az utolsó mozi, ami valóban mozi volt, csak az bizonyos, azóta eltelt 30-40 év.
Azóta: Hollywoodszar1, 2, 3 és a végtelen.
Ugyanakkor bizonyos vagyok benne, sok helyen születnek még filmek, amiket nem ismerünk.
Megvan, mi volt az utolsó: Az isteni Diego.

"Az isteni Diego
El Camino de San Diego
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott argentin-spanyol vígjáték, 94 perc, 2007"
Vígjáték helyett inkább: keserédes...
No meg a Torrente-k...
Sorozatokban pedig a Twin Peaksék és a Most és mindörökké William Devane, Natalie Wood, Kim Basinger...

Hát, ezzel nincs vitám, meg úgy alapvetően azon is elgondolkodtam, milyen elmaradott már ez a Galaxis, hogy floppyn tárolják a Halálcsillag terveit. Mennyivel izgalmasabb lett volna egy olyan film, ahol egy villódzó képernyőn meghekkelik a galaktikus internetet, oszt megy a cucc a Leijlának emilben.

Szóval OK, a baromság az baromság, de azért akkor is!

A filmbeli főjó azzal nyit, hogy kinyírja a segítőtársát? Azért indulnak a floppyért, mert ha nem tennék, sima gyilkosok volnának? Meg jó, jó, az ember nem egy abszurd SW kapcsán kezd el moralizálni, de ha ezt kicsit zárójelbe tesszük (a technikai képtelenségek mellé), akkor egész érdekes kérdés, hogy szabad-e azért részt venni egy fegyver kifejlesztésében, hogy jól elrejthessünk benne egy tervezési hibát, amitű a Luk majd lyól fölrobbancsa az egészet?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés