Magyar Nemzet: Eltérések a közvélemény-kutatások eredményeiben

2019. október 3. 11:07
Az ellenzékhez közeli intézetek politikai kötődése a méréseik eredményeiben is megmutatkozik – fogalmazott Farkas Örs.

Míg a legtöbb nagy közvélemény-kutató felmérése Tarlós István egyre nagyobb támogatottságáról számol be, addig a kisebb intézetek egyre zsugorodó különbséget mérnek a főpolgármester és Karácsony Gergely között – írja a Magyar Nemzet. A lap emlékeztet rá, hogy a Medián – amelynek Karácsony egykor a kutatási igazgatója volt – pedig tegnap azzal állt elő, hogy a baloldal főpolgármester-jelöltje beérte Tarlóst.

A tavaly áprilisi országgyűlési választások és az idei májusi európai parlamenti voksolást megelőző közvélemény-kutatások eredményéből az rajzolódik ki, hogy az ellenzékhez közeli intézetek politikai kötődése a méréseik eredményeiben is megmutatkozik – hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét Farkas Örs. Az Oeconomus igazgatója szerint ennek oka részben az lehet, hogy a kisebb think tankek szűk megrendelői körrel rendelkeznek.

– A Publicus, a Republikon, illetve többek között az Iránytű hajlamosak arra, hogy a velük közösen gondolkodó politikai pártok esélyeit növeljék, kampánycélra használják a kutatásaikat, hiszen a választói hajlandóságra motiválóan hat, ha azt érzi egy választópolgár, hogy elfogadható eredményt ér el a pártja – fejtette ki az elemző.

Az Oeconomus igazgatója szerint az Iránytű Intézet esetében az is kérdéseket vet fel, hogy bár az országgyűlési választást követően bejelentették, beszüntetik a tevékenységüket, ennek ellenére az elmúlt másfél évben kétszer is visszatértek egy-egy kutatással: először az EP-választást megelőzően, majd most a főpolgármester-jelöltek támogatottsága kapcsán.

Hozzátette: az Iránytű mérése – amely szerint fej fej mellett áll Tarlós István főpolgármester és baloldali kihívója, Karácsony Gergely – azért sem reális, mert Zugló polgármesterének népszerűségét bizonyára rontották a városrész gazdálkodásával kapcsolatos botrányai, valamint a múlt héten napvilágot látott leleplező felvétel, így ebben az esetben teljesen egyértelműen a kampányszempontok érvényesülnek.

Farkas Örs arról is beszélt a lapnak, hogy szerinte a kormánypárti oldalon nincsenek hasonló skandalumok, tehát nem az a kérdés, hogy vezet-e Tarlós, csak az, hogy mennyivel.. Hangsúlyozta: a Századvég Alapítványhoz és a Nézőpont Intézethez hasonló, több évtizedes múltra visszatekintő intézetek – amelyek széles ügyfélkörrel rendelkeznek – nem engedhetik meg maguknak az elfogultságot, hiszen csak a pontosan megjósolt eredményekre alapozva képesek hosszú távon fenntartani a szakmai renoméjukat.

A Magyar Nemzet rámutat, hogy szoros a kapcsolat Karácsony Gergely és a Medián között. Mint írják, Karácsony Gergely a diplomájának megszerzése után a Medián piac- és közvélemény-kutató cégnél kapott kutatásvezetői állást. 2007-ben a cég kutatási igazgatója lett. A cégtől 2010-ben ugyan távozott Karácsony, azonban információink szerint a Medián ügyvezető igazgatója, Hann Endre a mai napig tanácsokat ad egykori kollégájának.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Magának a mérési módszereknek is van hibaszázaléka, de a "kívánság-gondolkodás" is szerepet játszhat. A tudományos becsületesség kifizetődik, mert hosszú távon kirajzolódik, mely intézetek megbízhatóak.

Nemcsak az lehetséges amit Farkas Örs említ, hanem az is előfordulhat; a közvélemény kutató által megszólított személy nem mond igazat. Nem azt a választ adja ahogy a szavazásnál cselekedni fog.

A legutóbbi választás nem az országgyűlési választás volt, hanem az EP választás, amelynél nem igaz az állításod.
A sorrend
Nézőpont
Századvég
Medián
Závecz
Publicius
Idea
https://kozvelemenykutatok.hu/

Karácsony Gergő a szocialista polgármester-jelölt a feleségével elmegy szavazni. Este eredményhirdetés. Eredmény három szavazat. Mire az asszony: „Gergő, neked van valakid…”

Bukhat az MSZP zuglói vezetője? – Kényszerítés miatt nyomoz az ügyészség a Karácsony-féle hangfelvétel ügyében
https://pestisracok.hu/bukhat-..

Már ideje, hogy a rendőrség nyomoz Karácsony állítása tekintetében. Ennek során bebizonyosodhat, hogy mikor és mit hazudott, vagy igazat mondott.
Számára ez a 22-es csapdája.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés