Trump haragos posztokkal reagált a demokraták lépésére

2019. szeptember 25. 7:40
Szerdán hozzák nyilvánosságra a vitatott telefonbeszélgetést.

A New Yorkban tartózkodó Donald Trump amerikai elnök haragos Twitter-bejegyzésekkel reagált az ellene indítandó eljárás bejelentésére. „Teljességgel a demokraták boszorkányüldözéses átverése” – írta Donald Trump az egyik mikroblog-bejegyzésben. A másikban „az elnök zaklatásáról” írt, egy harmadik bejegyzésben pedig úgy vélte, hogy „egy ilyen fontos napot, mint amilyen az ENSZ-ben volt, sok munkával és oly sok sikerrel”, a demokraták szerinte „szándékosan tönkre akartak tenni a boszorkányüldözéses szemetükkel”.

Mit csinált Biden és mit Trump?

Az amerikai elnök azt követően nyilvánult meg így a Twitteren, hogy Nancy Pelosi házelnök kedden délután sajtókonferenciát tartott és bejelentette, hogy a szövetségi képviselőház megvizsgálja, indítson-e az elnök alkotmányos elmozdítását célzó eljárást (impeachment) Trump ellen. A Pelosi által bejelentett vizsgálat célja annak kiderítése, hogy vajon az elnök egy júliusi telefonbeszélgetésben nyomást gyakorolt-e Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre Joe Biden és fia jövedelmező ukrajnai ügyleteinek feltárása érdekében. Joe Biden, az Obama-kormányzat volt alelnöke jelenleg a Demokrata Párt legnagyobb támogatottságot élvező elnökjelölt-aspiránsa.

„Még csak nem is látták a telefonbeszélgetés leiratát” - fogalmazott Trump az egyik mikroblog-bejegyzésében, majd a várható eljárásra utalva leszögezte: „Nagyon rossz ez az országunknak”.

Még kedden este a Fehér Ház közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy az elnök elleni támadásaikkal a demokrata politikusok „nemcsak patetikusak és pártpolitikai akciókat követnek el, hanem elmulasztják alkotmányos kötelességüket is”. A kommüniké leszögezte: az amerikaiak „olyan választott vezetőket érdemelnek, akik azokra a kulcsfontosságú kérdésekre összpontosítják a figyelmüket, amelyekkel a családok életét javítani, a közösségeket erősíteni, a gazdaságot növelni és a nemzet biztonságát fenntartani lehet”.

Szerdán a szerkesztés nélküli változat lesz nyilvános

Kedd esti amerikai sajtóértesülések szerint egyébként a Fehér Ház már készíti elő a Trump-Zelenszkij telefonbeszélgetés leiratát, amelyet már szerdán nyilvánosságra is hoz. Trump kedden utasította Mick Mulvaney-t, a Fehér Ház ügyvezető kabinetfőnökét a beszélgetés teljes és szerkesztés nélküli nyilvánosságra hozatalára. „Majd meglátják, hogy az egy nagyon baráti hangvételű és teljesen helyénvaló beszélgetés volt” – írta az elnök kedden a Twitteren. Hozzáfűzte: „nem volt nyomásgyakorlás és nem volt »valamit valamiért«, mint Joe Biden és fia esetében”.

Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor – akit Donald Trump egyik közeli szövetségeseként tartanak számon – egyik nyilatkozatában kedden úgy fogalmazott: a beszélgetés leiratának nyilvánosságra kerülése „történelmi esemény lesz”.

Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője kedden este kijelentette: a Trump-kormányzatnak a telefonbeszélgetés névtelen bejelentőjének panaszát a törvényhozók rendelkezésére kellene bocsátania. A kormányzat erre még nem reagált.

(MTI)

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés