Trump elsétált Greta Thunberg mellett

2019. szeptember 23. 20:26
Az amerikai elnök nem vett tudomást a klímaaktivistáról New Yorkban.

Greta Thunberg, a nemzetközi hírűvé vált svéd aktivista az ENSZ New York-i klímakonferenciáján – ahová vitorlással érkezett Európából – sírva mondott beszédet hétfő folyamán.

Összesen 148 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Greta cégér egy hatásvadász projekthez. Érzelmi alapon nem lehet komoly gazdasági kérdéseket megközelíteni. Pont azok tesznek a klíma károsodására, akik a Luxemburg segítségével más országok elől ellopott adójukból a mai liberálnácikat, a képmutató klímavédőket pénzelik. Pontosítsunk: a klímavédők megélhetése is a klíma károsítóitól származik. És, mint tudjuk, a klímavédelem, a jogvédelem harcosainak egyáltalán nem céljuk a hangoztatott célok megoldása, mert ezzel megélhetésük forrása szűnik meg.

Látom, te már leborulsz Greta előtt, de nem minősítem az IQ-dat, úgysem értenéd. Nem fog leállni, de minden csoda három napig tart, jövőre már senki nem fog rá emlékezni. De nézzük azt, amiről ez a kislány nem beszél, amit nem tanítottak be neki. Mert a produkció attól hiteltelen, hogy a színpadias picsogás kevés, azt kéne megmondani, mit kéne tenni? Ezt pedig jelenleg komoly emberek sem tudják megmondani. Egyszerűen azért, mert a szennyezés okozóját, a jelenlegi fejlett gazdaságot nem lehet leállítani.

A globális gazdaság a haszon kedvéért ide-oda utaztatja az árut, mert ott kell termelni, ahol alacsony a munkabér, és ott kell eladni, ahol van pénz. Vagy éppen az energiahordozókat szállítják a fél világon át. A nagy óceánjárók a legsilányabb pakurával üzemelnek, egy-egy ilyen hajó egy városnyi autóval felérve szennyezi a légkört. Ezzel mit kezd Greta, már ha egyáltalán elmondták neki, hogy ilyen létezik. Helyettesítsük mindezt luxus vitorlásokkal, állítsuk le az annyira istenített globális gazdaságot?

De ezen túllépve kezdjünk valami a közúti szállítással, a közúti közlekedéssel is. Mondjuk, állítsuk le,mind a kettőt és kérdezzük meg Gretát, mivel lehetne helyettesíteni. Ugyanez áll a légi közlekedésre, ezt mind tereljük át a vasútra, mert ugye, a közúti közlekedést már megszüntettük, az alternatív megoldás meg még sehol sincs. A vasút és általában az ipar környezetszennyező módon előállított nyersanyagokon alapul, erre mit mond Greta, már ha tudja, miről van szó?

De még hátra van az, hogy megszokott kényelmünkből, fejlettségünkből mennyit vagyunk hajlandóak alább adni. Nyáron már magasabb az energia fogyasztás, mint élen, lemondunk-e például a klímaberendezésekről, mert az energiatermelés szintén káros. De ezen az úton haladva sok másról le kéne mondani, ami elektromossággal működik, mert az atomerőmű sem kívánatos, viszont a Nap, meg a szél nem hajlandó a mi igényink szerint működni. Te személy szerint mennyit vagy hajlandó nélkülözni a már elért technikai fejlettségből?

Greta sírós előadása egy szánalmas produkció. Komoly emberek nem tudnak jó megoldást mondani, mert az csak úgy jöhetne létre, ha megpróbálnánk 100-150 évvel ezelőtti színvonalon élni.

Mindent összevetve, ha Greta tudja, hogy a klíma általunk okozott szennyeződését a technikai fejlődés, a gazdaság működése okozza, az ötletelést és a puszta kritikát félre téve mit tud mondani ez a mai Jeanne d'Arc, ez az új Terézs anya.

Nem tudom elképzelni a fejlett világ jelenlegi életformájának olyan mértékű átalakítását, ami megoldást jelentene. Ahogyan már leírtam, vissza kéne lépnünk egy 100-150 évvel ezelőtti színvonalra.

Már a világ elkényelmesedett fejlett része is nehezen állna át, komoly konfliktusok lehetnének, de az általad is említett világcégek is csak szóban támogatnák a profit sérülése nélkül. Nem tudom, mi a megoldás.

Megint oda jutunk, hogy az eddig elért fejlettségből, kényelemből kéne alább adni.

Válaszok:
Csigorin | 2019. szeptember 24. 9:35

Azok alapján, amit leírtál, összevetve azzal, amire a lányukat használják, Greta szülei gazemberek. Nem a képviselt üggyel van baj, hanem azzal, hogy Greta pusztán mint egy eszköz, úgy szerepel. Nyilván nem vitaképes, közben prófétát akarnak csinálni belőle.

Jol latod, pont erre megy ki a dolog.
A vilag gazdagjainak igen csipi a szemet, hogy a huszadik szazadban kenytelenek voltak emberhez melto eletet biztositani a feher europai embernek, kifogando a szelet a szocialis mozgalmak vitorlaibol (nameg hogy nehogy ugy jarjanak mint Oroszorszagban). Most viszont mar szeretnek visszahozni a tizenkilencedik szazadi allapotokat. Ezert van az egesz klimahiszti, ezert akarjak a nyakunkra onteni fel (vagy egesz) Afrika negereit, mikozben probaljak sulykolni a fejunkbe hogy "tul jol" elunk.
Mikozben az atlag europai elet az, hogy dolgozol mint a barom egy eleten at, hogy legyen fedel a fejed folott es legyen mit enned. (tokmindegy melyik orszagban elsz, mert a megelhetesi es lakhatasi koltsegek mindenutt ugy vannak megallapitva hogy egy elet munkajat vigyek el, legyen az Svajc, Anglia, Magyarorszag vagy Bulgaria)
Hat az apjuk faszat azt "tul jol".

Es Gretaval kapcsolatban nem az a bajom AMIT mond. A bajom az, hogy ot senki nem valasztotta meg hogy ot kepviselje, es megis ugy tesz mintha a vilag fiataljait kepviselne. Holott valojaban pusztan azt kepviseli aki kesztyubabkent mozgatja.

Gréta pont annyit ért a világból, mint ti. Sztároljátok a tanulatlan, aspergeres, személyiségzavaros beteg kislányt. Akit előre sajnálok, mert egyszer rádöbben, hogy se tudása, se barátai és vissza kellene térnie ahhoz, amitől már régen elszokott. A normális élethez.

Hülye vagy! Nem harcolni kell, hanem bojkottálni a multikat, leköltözni a falura, télen behúzódni egy szobába, tavasszal nem megvenni a spanyol, olasz paradicsomot, nyáron lekvárt főzni cukor nélkül, ősszel almát és szőlőt aszalni és nem szaladgálni a világban, mint a mérgezett egér. Ennyi a teendő, ami nem harc, csak cselekedet. A környezet szennyezését a globalizáció hajtja, ne vásárolj semmilyen motorizációval utaztatott terméket.
Nem, én nem csinálom ezt, de nem is harcolok a klimaváltozás ellen, és nem ajnározom Grétát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés