Tőkés-díjat kapott Balog Zoltán

2019. szeptember 23. 08:57

Gulyás Gergely méltatta a kitüntetett életútját, aminek során rendkívül sok feladatban állta meg a helyét, olyan közösség részeként, ami hivatásként tekint a politikára.

2019. szeptember 23. 08:57

Balog Zoltán református lelkész, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke, korábbi emberierőforrás-miniszter kapta idén a Tőkés-díjat, az elismerést az ünnepi istentisztelettel egybekötött nyilvános kuratóriumi ülésen adták át vasárnap a kisvárdai református templomban. A Györfi Sándor szobrászművész által készített emlékplakettet Lengyel Szabolcstól, a Tőkés László Alapítvány kuratóriumi elnökétől vette át Balog Zoltán.

Demokrácia iránti elkötelezettsége kiemelendő

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter laudációjában a díjazottat méltatva elmondta, Balog Zoltán életútja rendkívül gazdag, lelkészi hivatásától a cigány felzárkózás ügyén át a 2006-os rendőri brutalitást elszenvedők jogvédelméig, a német kapcsolattartástól a diaszpórában élő magyar jelenlétig, a német-magyar kétnyelvű gyülekezet vezetésén át a konzervatív polgári értelmiség összefogásáig, illetve a legnagyobb minisztérium hat évig tartó kiváló irányításáig sokféle feladatban állt helyt.

Kifejtette, az a közösség – amelynek Balog Zoltán részese volt a rendszerváltoztatás első éveiben és részese ma is – hivatásként tekintett a politikára. „Sokan a magyar közéletben Balog Zoltánon keresztül találkoztak először a hittel, a hit szabadságával, vagy tértek vissza mindahhoz, amit örökségbe kaptak és keresztségükkel megkezdtek” – fogalmazott a tárcavezető, kiemelve a lelkész-politikusnak a polgári oldal és a demokrácia iránti elkötelezettségét.

Tőkés László munkásságát és tetteit megemlítve Gulyás Gergely azt mondta, 1989-ben az akkori református pap a diktatúrával szembeni bátor kiállása ledöntötte a „hallgatás falát”. Mindaz, ami akkor Temesváron történt, egy nemzedék számára jelentette a szabadságot, és bizonyos értelemben jelenti ma is a rendszerváltozás katarzisát – fogalmazott a miniszter.

Orbán Viktor és Sára Sándor is megkapta

Az eseményen részt vett és köszöntőt mondott Tőkés László, Seszták Miklós kormánybiztos és Leleszi Tibor, Kisvárda Fidesz-KDNP-s polgármestere.

A Tőkés László volt református püspök nevét viselő alapítványt 1989-ben alapították, a szervezet célja, hogy elismerje azokat, akik tudományos, művészeti, politikai, vallási területen végzett munkájukkal, vagy humanitárius cselekedeteikkel sokat tettek a magyar nemzet fejlődéséért

A Tőkés-díjat eddig olyan ismert művészek, egyházi és világi személyek kapták meg, mint Sára Sándor operatőr-filmrendező, Tempfli József római katolikus püspök, Szörényi Levente zeneszerző, Nemeskürty István és Szabó Magda író, Makovecz Imre építész és Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Theorba
2019. szeptember 23. 21:41
Én kérek elnézést !
pemete jakab
2019. szeptember 23. 19:30
"Tőkés-díjat kapott Balog Zoltán" Orbánnak is jár: világrekord gyorsasággal tette Mészárost tőkéssé.
Vainamoinen
2019. szeptember 23. 10:35
Megerdemelten. Sokat tett a magyar nemzet fejlodeseert.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik