Hatvannyolc éve rombolták le a Regnum Marianum templomot

2019. szeptember 23. 12:49

A templom megsemmisítését a Felvonulási tér kialakítására hivatkozva rendelték el.

2019. szeptember 23. 12:49

68 évvel ezelőtt, 1951. szeptember 23-án Rákosi Mátyás utasítására felrobbantották a Városliget szélén álló Regnum Marianum templomot – olvasható a mult-kor.hu oldalán. A templom megsemmisítését Sztálin monumentális szobrának építésekor, a Felvonulási tér kialakítására hivatkozva rendelték el.

A Regnum Marianum elődjét 1919 után fogadalmi templomként építették fel annak emlékére, hogy Magyarország „megszabadult a vörös uralomtól”. Hivatalos neve Magna Domina Hungarorum, azaz Magyarok Nagyasszonya volt, népszerűbb nevét az építést kezdeményező szervezetről kapta.

A szervezetet 1896-ban kilenc fővárosi hitoktató kezdeményezésére, mint az egyházmegyei világi papok és hitoktatók közösségét alapították.

1919-ben az Esztergomi Főegyházmegyei Hatóság az erzsébetvárosi plébániától leválasztva alapította meg a Magyarok Nagyasszonya plébániát. Átmenetileg a Damjanich utca 50. alatt működött, de plébánosa, Shvoy Lajos 1921-ben Templomépítő Bizottságot alakított.

Az építkezés a Városliget szélén, a Damjanich utca tengelyében kezdődött meg, Kotsis Iván tervei alapján. A munka a későbbi gazdasági válság ellenére is hatalmas lendülettel és lelkesedéssel folyt, majd gróf Mailáth Gusztáv támogatásával 1931-re készült el.

Felszentelésére 1931. június 14-én került sor Serédi Jusztinián hercegprímás közreműködésével. A plébániatemplomot ezután a köznyelvben Nagy Regnumnak, a Damjanich utca 50-et pedig Kis Regnumnak hívták. Az 1820 négyzetméteres, kupolás templom formájában a jeruzsálemi Szent Sír templomot idézte, tornyát pedig a Szent Korona másolata díszítette.

1951-ben Sztálin monumentális szobrának építésekor az ún. Felvonulási tér kialakítására hivatkozva elrendelték a templom megsemmisítését. Az épület már az 1944-es bombázások során is súlyosan megsérült, így 1951-ben a félig romos templomot robbantották fel.

Ugyancsak 1951-ben (egy évvel a szerzetesrendek feloszlatása után) szüntették meg a Regnum Marianum szervezetet. A templom körül kialakult hittanári-papi közösség azonban a vallásüldözés idején – templom és székház nélkül is – tovább tevékenykedett, gyakran szigorú börtönbüntetés terhe mellett.

1969-ben a templom helyén állították fel a tanácsköztársaság emlékművét, amelyet az 1990-es évek elején távolítottak el. Az eredeti helyszínen jelenleg a rendszerváltás után felállított kereszt és emléktábla emlékeztet a rombolásra.

(kép forrása: fortepan.hu)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. szeptember 24. 23:16
1. Magyarország Nagyasszonya Babba. A Máriázás csak keresztény csalás. 2. A fő rombolók az amerikaiak voltak. Mégis mit lehet kezdeni egy lebombázott épülettel? 3. Az ünnepelt "mártír" Nagy Imre valahogyan akkor nem állt harcban a "csapataival" pedig akkor is a "helyén" volt. A fentiekből persze egyik sem mentség Rákosi számára, csak némi adalék.
Hentesli
2019. szeptember 24. 21:18
Felépíteném a régi pompájába - a számlát meg benyújtanám az összes baloldali pártnak ,vagyonelkobzás néven. Úgyis a vezérek ősei voltak a tettesek!
Peter8811
2019. szeptember 24. 13:04
1947- ben odajártam óvodába.
kerekperec
2019. szeptember 24. 06:20
Szemét, geci, undorító kommunista dögök tették ezt - ezeknek az ivadéka O1G meg a többi csirkefogó kik manapság bent tanyáznak a Parlamentben és mondják a tutit !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik