Továbbra is Johnsonék a legnépszerűbbek az Egyesült Királyságban

2019. szeptember 22. 09:46

15%-kal többen voksolnának rájuk, mint a Munkáspártra.

2019. szeptember 22. 09:46

15 százalékpontos előnyt jelez a Boris Johnson vezette toryknak egy friss brit közvélemény-kutatás. A megkérdezettek 37%-a voksolna a konzervatívokra egy esetleges előrehozott választáson, míg a Munkáspárt csak a szavazatok 22%-ára számíthatna. 

Rázós heteken van túl Johnson és pártja: előbb húsz képviselő hagyta ott a parlamenti frakciót, a brit legfelsőbb bíróság pedig a jövő héten dönt arról, hogy valóban alkotmányellenes volt-e a parlament működésének felfüggesztése. Johnson kritikusai azzal vádolják a miniszterelnököt, hogy csak azért küldte szabadságra a képviselőket, hogy elkerülje a további vitát a brexitről. 

Habár a brit parlament elfogadott egy olyan törvényt, ami megtiltaná a megállapodás nélküli kilépést az Európai Unióból, Johnson kijelentette: nem fogja a határidő meghosszabbítását kérni az európai politikusoktól, ha október 31-ig nem sikerül megállapodást kötni az Egyesült Királyság kilépéséről. 

Elképzelhető, hogy október 14-e, a parlament első ülésnapja után is folytatódnak a csatározások, sőt, az is, hogy Johnson akár törvényellenesen is kivezeti az Egyesült Királyságot az Unióból – megállapodás nélkül. 

A felmérés tanúsága szerint legutóbbi parlamenti manőverei nem csökkentették Johnson szavazóbázisát. A konzervatív párt szavazói között sokan szavazatak a kilépésre 2016-ban. 

A Munkáspárt ügyén az sem segít, hogy a párt aktivista szárnya egyértelműen Tom Watson, a párt egyik első emberének eltávolítása mellett foglalt állást a brightoni pártkonferencián. 

A nyitóképen: Boris Johnson és Jean-Claude Juncker Luxemburgban. (MTI/EPA/Julian Warnard)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2019. október 02. 18:27
Cameron is népszerű lett (a népszavazás bejelentésével), meg is nyerte a rákövetkező választást - aztán hova jutott, ő maga és az ország a is...?!
Coccothraustes
2019. szeptember 23. 08:16
Johnsonnak sikerülni fog. Az UK okt.31-én kilép.
sors
2019. szeptember 22. 19:00
Remélem, hogy most már kilépnek. Nem azért, mert bajom lenne velük. Csak a precedens miatt.
Robur
2019. szeptember 22. 18:01
Örömteli! Remélem ez az ostoba barom nemsokára fejre ejti UK-t.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik