Újrázhat Johannis Romániában

2019. szeptember 20. 12:58

A három, döntőre esélyes román politikus nehéz helyzetbe hozza az erdélyi magyar választókat.

2019. szeptember 20. 12:58
Pataky István
Magyar Nemzet

„A lefutottnak tűnő meccs ellenére szépen sorakoznak a jelöltek a rajtvonalnál. Viorica Dancila miniszterelnök önostorozási szándéktól vezérelve úgy döntött, mindenáron belefut egy pofonba. Most úgy néz ki, a második fordulóba sem jut be a Liviu Dragnea bebörtönzése után szédületes politikai fordulatot végrehajtó újdonsült szociáldemokrata pártelnök. Ha mégis sikerülne neki a döntő menetbe kerülés, ott a vereség mértéke vinné padlóra. Készül a román politikai rendszer megújulását hirdető, emiatt a fiatal szavazók körében rendkívül népszerű Dan Barna is. Róla csak annyit tudni, hogy Emmanuel Macron francia elnök nagy rajongója és követője, pártjának miniszterelnök-jelöltjét, Dacian Ciolost az Újítsuk meg Európát nevű liberális frakció vezetőjének választották, erőteljes párizsi hátszéllel.

A három, döntőre esélyes román politikus nehéz helyzetbe hozza az erdélyi magyar választókat. Egykor Ion Iliescu ellenében Radu Campeanura voksolhattak, aztán Emil Constantinescuért állhattak sorba a szavazófülkéknél, később kényszerből Iliescunak szurkolhattak a szélsőségesen magyarellenes Vadim Tudorral szemben, hihettek Traian Basescu szokatlan vagányságában és végül bízhattak egy Victor Ponta nevű opportunista megleckéztetésében. A mostani műsorban viszont nem egyszerű a képlet. A magyarok többsége csalódott a szász származású Klaus Johannisban, alkalmatlannak tartja az államfői pozícióra Viorica Dancilát és bizalmatlansággal tekint az etnikai kérdést meghaladottnak tartó Dan Barnára.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Béna Géza
2019. szeptember 21. 12:05
Vakker azemúlt 100 évben mindent meg tettek hogy kifingassák a magyarokat miért lenne ez most másképp a magyaroknak de a románoknak sem nincs beleszólása a történtekbe a rumánok a végrehajtok a lapokat máshonnan osztogatják!!!!!!!!!!!!
kisgul
2019. szeptember 20. 20:27
Nem olyan bonyolult ez, nem kell elmenni szavazni, oszt jónapot! Az elmúlt 30 év bebizonyította, hogy bárki is a köztársasági elnök, addig van szüksége a magyar szavazatokra, amíg bele nem ül a székbe!
barany
2019. szeptember 20. 18:58
Teljes mértékben osztom Takita véleményét. Nem is értem, hogy Pataky lazán "elfeletkezett" a magyar jelöltről, Kelemen Hunorról. Nyilvánvaló, hogy rá kell szavazni, amíg lehet. Az erdélyi magyarságnak mögé kellene felsorakozni.
Takita
2019. szeptember 20. 18:32
Romániát nem a magyarországi, vagy a nyugat-európai ésszel kell megítélni. A román politikusok előbb románok, azután aggatnak magukra valamiféle ideológiai jelzőt (Liberális, szociáldemokrata,stb.)-azaz az ideológia csak a kék/sárga/ piros tónusát jelenti. Jó volna, ha a szerző az RMDSZ-t a fentiek alapján, és úgy ítélné meg,hogy ez egy a magyarokért tenni akaró párt. A romániai politikai közegben ,a hatalmas, Bukarestből tudatosan generált magyarellenesség, és ortodox nyomás mellett, állandóan lavírozniuk kell, keresni,hogy mi vezet eredményre,stb. Ez néha nem sikerül, de általában eredményes. Nagyon jó dolog Kelemen Hunor indulása, mert jelzi,hogy a magyarság jelen van és tényező. Az első fordulóban rá kellene a magyaroknak szavazni. A másodikban meg arra, aki végre úgy ígér valamit a magyaroknak, hogy garanciát is ad arra,hogy az ígéretét be is tartja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik