Megkétszereződött a roma egyetemisták száma 2010 óta

2019. szeptember 20. 14:31
A Roma Szakkollégiumi Hálózatnak köszönhető.

Kétszer annyi roma fiatal jár ma egyetemre mint amennyi 2010-ben volt, ez többek között a cigány szakkollégiumokban kialakult közösségi húzóerővel magyarázható – mondta a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat elnöke pénteken az M1 aktuális csatornán.

Schanda Anikó elmondta, a szakkollégiumok sok többletlehetőséget kínálnak diákjaiknak: nyelvi képzésekkel, mentorprogramokkal, csoportos utazásokkal segítik a hallgatókat abban, hogy diplomához jussanak és elhelyezkedjenek a munkaerőpiacon.

Elmondta: a cigány szakkollégiumba olyan roma fiatal nyerhet felvételt, aki már tanul valamilyen felsőoktatási intézményben. A felvételkor a legfontosabb szempont a jelentkező motivációja, hiszen a cél egy olyan magyar-cigány értelmiségi réteg képzése, amelyből később társadalmi felzárkóztatás születhet.

A roma szakkollégiumi hálózatban a lemorzsolódás nem jellemző, a szakkollégiumi hallgatók szinte mindegyike diplomát szerez – hangsúlyozta Schanda Anikó.

(MTI)

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Mi az, hogy magyar-cigány?"

Hasonló az anna-manna értelmetlenségi réteghez. ;-)

"Biztos, hogy nem, "romák" ugyanis nincsenek. Cigányok vannak."
:-)
Rasszista vagy é? ;-)

"Hannoverben átnevezték a cigánypecsenyét, mert rasszistának találták a kifejezést. A békési cigány éttermes szerint ez hülyeség, a roma aktivista a francia krémest is jóízűen eszi, a roma designer pedig irigyli a németeket, hogy ilyen problémáik vannak."
https://www.origo.hu/itthon/20..

Kiséreld meg a következők figyelembevételével értelmezni.

„A magyarcigányok (magyar cigányok formában is) vagy magyar nyelvű romungrók közé tartozik a magyarországi cigányok többsége, mintegy kétharmada. Többségükben a kárpáti cigányoktól származnak. Magyarország szinte minden jelentősebb településén élnek, és a Kárpát-medence több más magyarlakta vidékén (Felvidék, Kárpátalja, Székelyföld) is laknak. Külföldön önmagukat magyarnak vallják, míg szülőföldjükön általában cigányok, akik megkülönböztetik magukat a nem cigányoktól (gádzsók).”

Én is tapasztaltam ilyent, de ennek ellenkezőjét is.
Embere válogatja.

:D
Nem érte, vagy csak értetlenkedsz, kötekedsz?

A magyar helyesírásban mit jelent a kötőjel?

Ugye azt jelenti: A kötőjel a magyar helyesírásban szavak, szórészek összetartozásának jelölésére szolgál.

Magyar-cigány tehát összetartozást jelent.
Másként fogalmazva, azt jelöli, hogy nem román, hanem magyar állampolgár. Így a magyar az állampolgárságot, a cigány pedig a származást jelöli.

Erről szól az idézet is amit neked küldtem: Külföldön önmagukat magyarnak vallják, míg szülőföldjükön általában cigányok

Két tanárommal több, mint tíz évig foglalkoztam cigányokkal, hogy meg legyen a nyolc osztályuk és valamiből szakmai vizsgát tegyenek. Ez 12 fős csoport volt. 11 főnél sikerrel járt, egy fő aki 65 éves volt, megtanult írni olvasni. Ezen túl kulturális csoportot is létrehoztunk. Így nagyon jól ismerem a mentalitásukat, érzelmi beállítottságukat.
Egyszer beszélgetés közben kiejtettem a roma nevet, melyre felháborodva mondták; Ha még egyszer kiejted a roma szót, akkor nem állunk veled szóba. Mi magyar állampolgárok és becsületes cigány származású emberek vagyunk.

Ennyi, és ezzel részemről lezártnak tekintem a témát.

Kavarsz, értetlenkedsz. Nem erről van szó.

"tök egyértelmű, hogy a szöveg a DIPLOMA hatására előálló magyar-cigányokról beszél, nem pedig cigány törzsek közti átváltozásról."

Neme egyértelmű. Legfeljebb a te kificamodott értelmezésedben, ami lehet hiányos, vagy szándékos.
A "magyar" állampolgárságot, a "cigány" vagy "roma" származást jelent, a "diploma" pedig végzettséget.

"a DIPLOMA hatására előálló magyar-cigányokról beszél, nem pedig cigány törzsek közti átváltozásról"
LOL
Az értetlenkedéseddel te pedig átváltozó .... Hosszú.

Még egy fokódzkodó számodra.

"A magyarországi cigányok a cigány nép Magyarországon élő népessége. Ők alkotják az ország legnagyobb hivatalosan elismert kisebbségét. A magyarországi nemzetiségek közül ők az egyedüliek, akik nem rendelkeznek anyaországgal, ezért nem nemzeti kisebbségként, hanem etnikai kisebbségként határozzák meg őket. Magyarországon hivatalosan az az ember cigány, aki magát a népszámláláson, a szavazásnál, az iskolában, az önkormányzatnál cigánynak vallja, mivel az 1992-es adatvédelmi törvény alapján az etnikai hovatartozást az érintett írásos beleegyezése nélkül nem lehet nyilvántartani.

A magyarországi romáknak nyelvi és történeti szempontból, valamint önmaguk meghatározása szerint hat nagy csoportja különböztethető meg. A hat csoport közül három, a magyarcigányok, az oláhcigányok és a beások nagyobb létszámban élnek Magyarországon, míg három kisebb csoport, a kárpáti cigányok, a szintók és a román cigányok csupán néhány száz, illetve egy-két ezer tagot számlálnak. A magyarcigányok és a kárpáti cigányok összefoglaló neve romungrók."

Itt olvashatod a válaszom Berecskereki 2019. szeptember 20. 17:57

"...a cikk ezt állítja. Ha egy roma lediplomázik, akkor cigány-magyar lesz."

Nem azt állítja,hanem azt: Akik megszerezték a diplomát magyarországi cigányok.

A magyar cigány szavak között kapcsolat van, amely független a szakmai képességtől, végzettségtől.
A magyar helyesírás szabályai szerint írhatjuk egybe, írhatjuk kötőjel nélkül külön, és kötőjellel. Az értelmezése minden esetben magyarországi állampolgárságú cigány származást jelöl.

LOL
A szánalmas te vagy, aki képletekben gondolkodik, és makacs, mint az öszvér.

A tanulás, tudás, diploma azt jelenti, hogy elindult az integráció, beilleszkedés útján és a társait is hozzálegitimál ehhez.

Te vitatod, hogy az értelmiség többsége agyatlan?
Vitatod hogy aki lediplomázik az műveletlen, agyatlan prosztó?

Neked milyen végzettséged van?

LOL
Küszködjél csak az érthetetlenségeddel, mint malac a jégen.

Ha Forgács cigányokról ír, következetesen, akkor nyilván cigány a helyes.

A romát kitalálta valami jogvédő, talán, és nem jött be.Egy ideig azt hittem, ez a jó, azután rájöttem, h. nem.

Van ilyen. Miután a kisiskolások között a cigány származásúak aránya nagyobb, mint a felnőtt népességre jellemző cca. 10%, létkérdés a cigány felzárkóztatás. Minden erre irányuló törekvés eredményessége nemzeti létkérdés.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés