Bukaresti ítélőtábla: Basescu együttműködött a Securitateval

2019. szeptember 20. 17:14

Petrov fedőnév alatt írt jelentéseket.

2019. szeptember 20. 17:14

Traian Basescu volt román államfő, jelenlegi európai parlamenti képviselő együttműködött az egykori kommunista titkosszolgálattal, a Securitatéval – erősítette meg pénteken kihirdetett elsőfokú ítéletében a bukaresti ítélőtábla.

A Securitate Irattárát Tanulmányozó Bizottság (CNSAS) még májusban megállapította, hogy Basescu a Securitate besúgója volt. A romániai eljárások szerint azonban a bizottságnak a bíróságtól is kérnie kellett ennek megerősítését.

A CNSAS újonnan feltárt dokumentumok alapján megállapította, hogy Basescut a Securitate már diák korában, 1972-ben beszervezte, amikor elkezdte tanulmányait a tengerészeti egyetemen, s később Petrov fedőnév alatt írt jelentéseket. Két ilyen dokumentumot is találtak, amelyben Basescu két volt kollégájáról írt elmarasztaló jelentést, egyikük emiatt nem kapott meg egy külföldi megbízatást tengerészként.

Basescu végig tagadta, hogy a Securitaténak írt jelentéseket. Korábban elmondta: nem volt tudomása arról, hogy a titkosszolgálatnak írt, úgy vélte, hogy ő pusztán szakmai jelentéseket adott le, ami akkor kötelező volt, hiszen a román kereskedelmi flottát működtető Navrom vállalatnál dolgozott hajókapitányként. 1987 és 1989 között a Navrom antwerpeni hivatalának vezetője volt.

Úgy vélte, szerinte nem tekinthető együttműködésnek az, amit ő tett, és jelezte, hogy megtámadja a legfelsőbb bíróságon az ítéletet. Az ítélőtábla döntését igazságtalannak tartja – mondta, hiszen mint felidézte, ő volt az első román államfő, aki elítélte a kommunista rendszert és megnyitotta a Securitate levéltárát, elősegítve, hogy számos dokumentum a CNSAS birtokába kerüljön.

Romániában minden köztisztségre pályázó személyt választások előtt átvizsgál a CNSAS, Basescuval is megtette ezt már többször, de akkor még nem álltak rendelkezésére a szóban forgó dokumentumok.

A belföldi hírszerzést számos vád érte az elmúlt harminc évben amiatt, hogy visszatartotta vagy éppen megsemmisítette egyes politikusokról a besúgói aktájukat, hogy ne derüljön ki, együttműködtek a Securitatéval. A román belföldi hírszerzés még most sem zárta le a rendelkezésére álló egykori Securitate-iratok átadását a CNSAS-nak, legutóbb a héten adott át egy jelentős mennyiséget, és közölték, hogy ez a következő hónapokban is folytatódni fog.

Basescu 2004 és 2014 között volt Románia elnöke, ezt követően megalapította a Népi Mozgalom Pártot (PMP), amelynek színeiben előbb szenátor lett, majd idén májusban európai parlamenti képviselői mandátumot nyert.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bölcs Ész
2019. szeptember 21. 10:02
Nem Basescu, hanem Băsescu.
3M..
2019. szeptember 21. 07:43
És? Magyarországon meg a teljes fideszes vezérkar pedig, a magyarokat elnyomó pártállammal. Szebb Jövőt!
Molnar Janos
2019. szeptember 20. 22:09
Mint a nevezetes CNSAS akkreditált kutatója nem csodálkozom ezen. Azon sokkal inkább, hogy mindeddig csak két jelentés került elő, és ennek alapján állapította volna meg a bíróság az érintettséget. (Valószínű a média egyszerűsítette így le a kérdést.) Sok ilyen ítéletet láttam, és néhány dossziét is ismertem, amelyek alapján az ítéletek megszülettek. A rendszer ismeretében viszont képtelenség lett volna külfödi román céget vezetni olyan embernek, aki nem volt a hírszerzés fedett tisztje vagy beszervezett ügynöke. Ebben a kérdésben nem kockáztatott a román politikai rendőrség. Viszont el kell ismerni, hogy az egyetlen olyan elnök (múltjától függetlenül) volt az egykori "népi dwemokráciák" utódállamaiban - beleértve a magyart is -, aki hivatalosan elítélte a kommunizmust mint társadalmi rendszert, ezáltal lehetővé téve például a politikai titkosrendőrség tikainak felfedését. Hogy ez nem sikerült tökéletesen (hogy finoman fogalmazzunk), hát igen, ez az, ami miatt az úgynevezett tisztulási folyamat olyan sérülékeny, annyira ellentmondásos, és annyi sebből vérzik.
G.Yoda
2019. szeptember 20. 21:48
Érthetetlen, hogy mindenkit át tudott verni. https://alfahir.hu/ha_megversz_is_imadlak_en_orban_es_basescu_szappanoperaja
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik