SZER ante portas

2019. szeptember 19. 7:44

Szalai Attila
Magyar Hírlap
A Szabad Európa rádió ismét beindíthatja magyar nyelvű adásait.

„Nem, nem az egykori Teenager party és a hozzá hasonló népszerű műsorok iránti nosztalgia szülte az ötletet, hanem a liberális köröknek az a meggyőződése, hogy Magyarországon súlyos veszélyben a sajtószabadság, és az egyensúly helyrebillentésére van szükség, egy olyan küldetés teljesítésére, hogy úgymond nyugatbarát, független híreket vigyenek oda, ahol azok nem megfelelő arányban szerepelnek.

A legutóbbi ezzel kapcsolatos tájékoztatás a New York Times hasábjain jelent meg szep­tember 6-án, budapesti stringerük, Benjamin Novak tollából. Nem haszontalan tudnunk, hogy a szerző Budapesten élő amerikai magyar, a The Budapest Bacon (Pesti Szalonna), egy angol nyelvű hírportál társalapítója, aki saját meghatározása szerint a magyar demokrácia állapotára fókuszál, a jogrendben és a civil társadalomban tapasztalható visszásságokkal, valamint az állam és az egyház viszonyának vizsgálatával foglalkozik. Novak emlékeztet rá, hogy a Szabad Európa rádiót az Egyesült Államok hozta létre a hidegháború idején és működtette a kommunizmus által megszállt országok számára, amelyekben a diktatórikus hatalom jelentősen korlátozta az információáramlást. A Magyarországra irányuló adást, mint ismeretes, a berlini fal leomlása után három évvel, 1993-ban szüntették meg, mivel úgy vélték, a küldetését teljesítette. Napjainkban pedig az Egyesült Államok Globális Médiaügynöksége véli úgy, hogy ismét veszélyben van a vélemény- és sajtószabadság hazánkban, és úgy tartja, fel kell éleszteni a SZER szabadságharcos küldetését, jelesül hogy független tájékoztatást juttasson el oda, ahol a szabad sajtót betiltották, vagy nem teljes egészében működik.

Novak Budapestről keltezett cikke ismerteti, miképpen írta át a Fidesz az alkotmányt, hogyan manipulálta a választási törvényt, rendítette meg az igazságszolgáltatás függetlenségét, nem utolsósorban hogyan vonta ellenőrzése alá a kormány a sajtót. Azt a sajtót, »amely ma a gyűlöletbeszédnek, az etnikai identitás politikájának és az összeesküvés-elméleteknek a központosított erősítője, amely antiszemita húrokat is megszólaltat, és szélsőséges retorikát használ a párt bázisának bővítésére«. A szerző hozzáteszi: a SZER Magyarországra való visszatérése borsot törhet a Trump-kormányzat orra alá, mivel bírálatnak is tekinthető Washington Orbán Viktorral kapcsolatos politikáját érintően. Nem véletlen, hiszen Trump szövetségesként tekint Orbánra, idén májusban fogadta is a Fehér Házban, miközben a világsajtó – mint hangsúlyozza a cikk – élesen bírálja a magyar kormányt tekintélyelvű viselkedése és a Kremllel, illetve Kínával ápolt szoros kapcsolatai miatt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én szurkolok, induljon már az új Szabad Európa Rádió.
És G. Sorost minél többször szólaltassák meg.
Ez halál komoly, Harcoljatok, SZER!
Még jöhetne a BBC, meg a Deutschlandfunk magyar adása.
És csúcsként a francia demokraták is ide szólhatnának alkalomadtán egy perc) Liberté, Égalité, Fraternité France adón.
Bárcsak így lenne.
És mi lenne, ha a Magyar Rádió mindezen országok mainstream adóinak, lapjainak, minden médiatermék anyagaiból a nap 24 órájában magyarra fordított műsorokat sugározna?
80 milliárdos költségvetésből erre nem futja?
Ez lenne annyira hatásos a Soros-projekt ellenében, mint Kovács Zoltán havi 1-2-szeri cáfolatai.
Tudom, senki nem olvassa illetékes helyeken a Mandiner kommentjeit.
Kár, nagy kár.
Kb. minden 100. ugyanis elgondolkodtató, sőt, továbbviendő - LENNE...

A szerző logikája ez: én /át/értelmezem a magyar jogállamiságot, negligálom a magyar demokratikus választók önállóságát, erejét, hogy ha valami nem lenne rendben, az ellen fellázadna, s utána úgy teszek, mintha az én szubjektív érzésem lenne az objektív.

Budapest Bacon (Pesti Szalonna) ez ugye csak poén akar lenni. Budapest Beacon az, azaz világítótorony, vagy jelzőfény, vagy ilyesmi. És csak volt, mert már nem "bezárt", bár még olvasható az a sok hazugság, amit ezen a szutykon terjesztettek. Olyasmi, mint az Amerikai népszava, színtiszta libsi propaganda.

Ez a Benjamin Novak meg egy ballib szopóautomata, aki alig férne ki a libsik segglukán, annyira mélyen benne van.

Romániában és Bulgáriában már szól a rádió

Az biztos, a jelenlegi rádió-tv közszolgálat talán kettes alá.
ha meghallom:
SZÁÁÁZÉVETÖRTÉNT...
ÚÚÚÚJVILÁGRENDSZÜLETETT...
a falra tudnék mászni, vagy azt SPOOOORTVILÁG és a többi hasonló
De az sem semmi, amikor sportot nézel az M!-en, és a szemed közé robban a
Csak egy perc..., totál inkompetens megoldások...

A készülékekre nem fogják tudni tapasztani fülüket, mert a hírek szerint csak interneten lesznek hallhatók.......... :) A 20 millió éhező csak azért fog internetet vásárolni hogy hallgathassa a SZER-t. :)
Bár lehetséges, hogy az ellenzéki polgármesterek majd újra hangszórókat szerelnek fel a települések utcáinak kereszteződésein található oszlopokra mint az 50-es években...hogy hallhassa a lakosság az "igaz híreket".

Nahát! Ilyet csinál ez az amerikai nagykövet, ahelyett, hogy ő IS fenyegetné Orbánt és Magyarországot? Borzasztó-hallatlan..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés