Van-e jogunk életmódunk védelméhez?

2019. szeptember 18. 21:03

A vita abban van, hogy a mai gusztustalanok el akarják dönteni, hogy mi a nemzet és ki a nemzeti.

2019. szeptember 18. 21:03
Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc
Facebook

„Van-e jogunk életmódunk védelméhez? Kultúránk, családi, nemzeti örökségünk megóvásához? Persze, hogy van. De mi a mi életmódunk? Mi az örökségünk? Mi a mi kultúránk?

Nekem az, hogy szabadon alakítjuk életünket. Nők fogják a fakanalat a konyhában, mi meg fiúk meccset nézünk, és ultizunk a haverokkal? Egy frászt! Hogy hitem, meggyőződésem, szerelmi életem csak az enyém? Igen! Az állam menjen innen a csudába!

Petri a nemzeti örökség része. Meg Babits, Szabó Magda, Illyés Gyula, Csóri Sándor, Konrád, Závada, Esterházy és még számtalanok. Ki a bánat kérdőjelezné meg?

Olyan nyilvánvaló dolgok ezek. A vita abban van, hogy a mai gusztustalanok el akarják dönteni, hogy mi a nemzet és ki a nemzeti. Ízlés- és értékdiktatúrát akarnak. Nem a nemzet ezerszínű hagyományát, kultúráját akarják őrízni, hanem önmaguk képére akarnak formálni bennünket.

Lehetne értelmes beszelgetés arról, hogy meddig megtermékenyítő bármely más kultúra hatása és mikor veszélyeztetheti saját megszokott életünk alapjait. Lehetne és kellene. De ezekkel nem lehet beszélgetni.

A jászok hozzátettek valamit a magyar élethez, kultúrához? A svábok? A zsidók? A bunyevácok? Az olasz reneszánsz? A protenstánsok? A weimari születésű bauhaus?

Szerintem gazdagabbak lettünk velük. Nem akarunk kalifátust. És nem akarunk börtönt. A ma hatalmon lévők ízlés-, életmód- és kulturális börtönét se. Szabad, büszke magyarok vagyunk. És nem félünk.

Ja! Én nem tiltanék be egyetlen brazil szambaiskolát se Budapesten:))”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
moricka13
2019. szeptember 20. 06:06
Jó Öreg Kocsmáros Gyurcsány, majd akkor, amikor a bőség kosarából mindenki egyaránt vehet! Vagyis, annyit, amennyit az Apró - Dobrev - Gyurcsány-klán ebül szerzett, de mégis kevesellve, politikai hatalmi céllal, mint szamárra a nagy fület, ráhagytak az ötből egy, 22 éves csodagyerekre. És addig? Addig pedig nincs megnyugvás, hiába is mórikálják a demokratát, mert a többségnek az öszvérvér-ellenzékkel együtt ők a gusztustalanok!
egy genetikusanalattvaló
2019. szeptember 19. 23:13
"Petri a nemzeti örökség része. Meg Babits, Szabó Magda, Illyés Gyula, Csóri Sándor, Konrád, Závada, Esterházy és még számtalanok. Ki a bánat kérdőjelezné meg?" Ez a többször bérmálkozó értékőr vajon olvasott-e egyetlen szerzőtől is valamit a felsoroltak közül az iskolai tananyagon kívül?
egy genetikusanalattvaló
2019. szeptember 19. 23:04
"De mi a mi életmódunk? Mi az örökségünk? Mi a mi kultúránk?" A Gyurcsányé egy mondatával leírható: " hazudtunk reggel, éjjel meg este.”
mer-kell
2019. szeptember 19. 21:07
Partvonalról könnyű ugatni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik