Iráni teszt

2019. szeptember 18. 15:13

Nagyon valószínű, hogy a perzsa állam állt az akció mögött, s nem a jemeni lázadók, az amúgy az iráni rezsim által támogatott húszik.

2019. szeptember 18. 15:13
Rónay Tamás
Rónay Tamás
Népszava

„A szaúdi olajmezők elleni hétvégi támadás jól jelzi, mennyire sérülékeny az arab ország. Hiába költött Rijád jelentős összegeket az olajfinomítók védelmére, egy drónokkal irányított precíziós rakétatámadás ellen a jelek szerint tehetetlen, és semmi garancia nincs arra, hogy ne történjen a jövőben hasonló. 

Mohammed bin Szalman szaúdi trónörökös nagy reményeket fűzött a Donald Trumppal való barátságához, ám az amerikai elnök ezúttal is ódzkodik attól, hogy móresre tanítsa a támadás feltehető elkövetőjét, Teheránt. Nagyon valószínű ugyanis, hogy a perzsa állam állt az akció mögött, s nem a jemeni lázadók, az amúgy az iráni rezsim által támogatott húszik.

Miért éppen most hajtották végre az akciót? Talán nem véletlen, hogy napokkal Trump elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, a »héja« John Bolton menesztése után került rá sor. Ő volt az, aki a legkeményebb fellépést követelte Iránnal szemben, így a perzsa állam a támadással tesztelheti Washingtont. Más feltételezések szerint Teherán így próbált visszavágni amiatt, mert Amerika másik szövetségese, Izrael egyre sűrűbben támadta Szíriában a perzsa állam érdekeltségeit.

A mostani akció megerősíti, hogy Trump elnök szakít azzal a hagyományos amerikai politikával, mely szerint az Öböl térsége nemzetbiztonsági szempontból kiemelt övezet. Igaz, gazdaságilag már nem annyira fontos Washingtonnak, mint akár néhány éve: miközben az Opec tagországai csökkentették az olajkitermelést 2016 óta, az amerikaiak jelentősen emelték.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2019. szeptember 19. 17:03
Phúúú.... Szerintem meg a Népszava belső irodáiból indították a cirkálórakétát, így a szomszédos irodában Rónay Tamás könnyen valószinűsítette az esetet, mint katonai elemző, valamint a Népszava war room-jában közvetített műholdas elemzések alapján is csak így lehetett. Amúgy én is láttam a Jókai utca 6 ablakán a rakétákat elfüstölni, határozottan az Arab félsziget felé vette az irányt... Én megvonnám a Népszava állami hirdetéseit. Terroristák.
bunko_jobbos
2019. szeptember 19. 12:19
Tudjuk, hogy az USA hogy indította az összes háborúját. Mindhez kerestek bármilyen átlátszó indokot. A legjobb az iraki atomfegyver volt, de a Lousitania elsüllyesztése is ilyen volt. Perl Harbournál is gyanús, hogytudtak a támadásról, csak jól jött nekik. A mexikói háborúban öngyulladás miatt robbant föl egy hajó, azt rákenték a spanyolokra. A tanulság: HA VALAKI HÁBORÚZNI AKAR, AZ FOG.
Mahavira
2019. szeptember 19. 05:38
Hasbara. Csak a szokásos... A választásokon nyertes kormány pedig mindig "rezsim", ha kivételesen nem a kiválasztottak pincsikéje.
Krupp Skya
2019. szeptember 18. 19:48
Nagyon valószínű, hogy ha egyszer vegyi fegyvert keresnek nálad és nem találnak akkor felkötnek hogy ne nézzen ki úgy a dolog, hogy hiába jöttek. És jól van ez így.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik