Egyre több migráns érkezik Szlovéniába

2019. szeptember 17. 19:28
Délnyugati szomszédunknál csak augusztusban 2341 illegális határátlépőt fogtak el a hatóságok, ami a 2015-ös migránsválság óta a legmagasabb szám.

Szlovéniában idén 9801 migránst tartóztattak fel a hatóságok, ezen belül csak augusztusban 2351 hatásértőt fogtak el, ami havi szinten a legmagasabb szám a 2015-ös és 2016-os migránsválság óta; közölte kedden a szlovén belügyminisztérium.

A legtöbb migráns Pakisztánból érkezett, 2344-en, őket követték az afganisztániak, marokkóiak, bangladesiek, irániak, szíriaiak, törökök és más közel-keleti országokból, továbbá Afrikából érkezők.

A legtöbb illegális bevándorlót Koper, Ljubljana és kelet-szlovéniai Novo Mesto környékén tartóztatták fel.

Tavaly, az év első nyolc hónapjában a szlovén hatóságok 5899 migránst fogtak el, míg idén, az év azonos időszakában 9801 menedékkérő próbált illegálisan belépni szlovén területre.

Nőtt a menekült státuszért folyamodó bevándorlók száma is: tavaly augusztusig 2098-an, idén 2577 kértek menedéket.

A legtöbb migránst Horvátországba toloncolták vissza a szlovén rendőrök: tavaly augusztus végéig 2030-at, idén ez a szám közel a háromszorosára, 6477 főre nőtt.

Az országban jelenleg 340, menekültstátusszal rendelkező külföldi állampolgár tartózkodik, akárcsak 679 olyan személy, aki nemzetközi védelmet kapott.

A Görögországból Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Közép-Európa más országaiba vezető, korábbi balkáni migrációs útvonal 2016-os lezárása óta a menedékkérők más útvonalon (Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével) igyekeznek eljutni Nyugat-Európába. Mára Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik útlevéllel és megfelelő vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedéket kérni. Az illegális határátlépőket a hatóságok visszakísérik az államhatárra, és visszaküldik abba az országba, ahonnan érkeztek.

(MTI)
 

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Álprobléma. Nincsenek is migránsok. Törökországgal megegyezett Merkel és nem engedik őket tovább.
Egyébként is Martin Schulz volt EP elnök szerint a migránsok Európának aranyat érnek és Németországnak, Franciaországnak az északi államoknak szükségük van aranyra. Fizessék meg és ne kvótázzanak.

Néztem az egyik Hiradóban. Egy ritka rozoga kerítést mutattak, amit nem őriznek úgy, mint nálunk. Ha még többen jönnek, majd fogják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés