Orbán, Macron, keleti szél

2019. szeptember 14. 08:50

Mit is mond Emmanuel Macron a keleti hatalmakról, Orbán után öt évvel?

2019. szeptember 14. 08:50
hllndr
Mandiner

Orbán Viktor, 2014 júliusa, Tusnádfürdő:

„Ma a világ azokat a rendszereket próbálja megérteni, amelyek nem nyugatiak, nem liberálisok, talán nem is demokráciák, és mégis sikeresek, az elemzések »sztárjai« pedig Szingapúr, Kína, India, Oroszország, Törökország.”

Emmanuel Macron francia elnök, 2019 augusztusában, a francia nagykövetek konferenciáján:

„Nézzük meg Indiát, Oroszországot, és Kínát. Sokkal erősebb politikai ihletésük van, mint a mai európaiaknak. Valódi logikával, valódi filozófiával néznek a világra, olyan képzelőerővel, amit mi egy kicsit elveszítettünk.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
adonyi29
2019. szeptember 15. 10:08
Nagy különbség, hogy Micron nem a kínai érdekel alapján külpolitizál.
tango47
2019. szeptember 14. 18:38
Nem szégyen a nagyoktól tanulni.
Akitlosz
2019. szeptember 14. 18:23
Az oligarchia politikai rendszer amit egyesek "demokráciának" neveznek nem előfeltétele egy ország sikerének. Nem a politikai rendszerétől sikeres vagy éppen kudarcos egy ország. Mindent lehet jól is csinálni és rosszul is. Az számít, hogy mennyire szolgálja a közjót. Márpedig a "demokráciában" csak a látszat, hogy a közjóért ténykedik. Ezt próbálják elhitetni a néppel azért, hogy kevésbé lázadozzon. De valójában esze ágában sincsen a "demokráciában" a "politikai elitnek" a többségi akaratot képviselnie és megvalósítania, ha azzal nem ért egyet. Inkább saját céljai vannak, amelyeket el akar érni és amelyekből nem enged a népakarattal szemben sem, ezért sokszor inkább elnyomó rendszer.
antioxi
2019. szeptember 14. 14:03
Minden értelmesen gondolkodó ember előtt nyilvánvaló: A keleti országok társadalma minden területen egészségesebb mint a hanyatló nyugati. A fiam Berlinben él és elmondja (a menyem várandós) : 1) Leszólják a feleségét mert hogy gondolja azt, hogy gyereket hoz "erre" a világra, 2) Rengeteg Németországban a leszbikus nő és homoszekszuális férfi. Ezt eredményezte az amerikaiak németországi agymosása 2. háborút követően. Jól dolgoztak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik