Leplezetlenül

2019. szeptember 12. 14:25

Ferincz Jenő
Népszava
Polt Péter legfőbb ügyész immár tagadhatatlanul, tökéletesen kiszolgálja a hatalmat.

„Polt Péter legfőbb ügyész immár tagadhatatlanul, tökéletesen kiszolgálja a hatalmat. Megtámadta a Legfelsőbb Bíróság előtt a Pesti Központi Kerületi Bíróság végzését, amely előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett az Európai Unió Bíróságánál egy büntető ügyben. Polt Péter tehát a törvény sajátságos, mondhatnám, illiberális felhasználásával akarja egy törvényes eljárás lefolytatását megakadályozni, nehogy az a luxemburgi bíróság vizsgálódjon a magyar igazságszolgáltatás háza táján, amelyre az orbáni rendszernek nincs ráhatása.

Polt Péter a rendkívüli jogorvoslati jogosítványát valójában a Fidesz politikai érdekeinek alárendelve alkalmazza. Ha kell, azért, hogy a Fidesznek (politikai) előnye származzon belőle, vagy éppen azért, hogy a Fidesznek nehogy (politikailag) hátrányos legyen. Vagyis aszerint dobja be ezen jogát a jogi köztudat szövevényes köreibe, hogy ez éppen hogyan fekszik a narancsnak, és legkevésbé sem a törvényesség számít valójában.

Annak idején a Keller-ügy kapcsán sem a törvényesség vezérelte, hanem hogy fideszes nehogy a vádlottak padjára jusson. Akkoriban a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy a kormányt is megilleti az állami vagyon megvédése érdekében a pótmagánvád jogintézménye, ha az ügyészség nem volt hajlandó eljárni. Polt Péter, annak érdekében, nehogy valamelyik fideszes a vádlottak padjára jusson, sikeresen lépett fel azért, hogy a kormány javára a pótmagánvád jogintézményét kiiktassa. Ha az ügyészség nem jár el, akkor ezt más se tehesse meg.

Most meg azért, nehogy lehetőséget biztosítson az uniós bíróság a hazaiaknak annak érdekében, hogy ne a NER legyen az ítélkezés alapja. Ahogy akkoriban is az volt a cél, hogy egy jogi eljárást – amely negatív lehet a Fidesz érdekeire – annuláljon, most pepitában ugyanezt teszi.

Polt Péter anno az Alkotmánybírósághoz fordult és kimondatta: egyetlen közhatalmi funkcióval bíró állami szervezet sem veheti át az ügyészségtől a vádemelés és a vádképviselet jogát. Mára már a döntés jogát is szeretné olyan módon befolyásolni, hogy megint csak a jelenlegi hatalom aktuálpolitikai érdekei érvényesüljenek az ítélkezés keretében. Polt Péter igazodott egy olyan rendszerhez, amely a demokrácia játékszabályait saját érdekeinek rendelte alá.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában