Kormányinfó: megszavazza Trócsányit a Fidesz EP-frakciója

2019. szeptember 12. 11:38
Nem áll egyik oldalra sem Gulyás Gergely a Matolcsy-Varga-vitában.

Magyarország nagy jelentőségű, az unió jövője szempontjából kulcsfontosságú területet kaphat az Európai Bizottságban, ami elismerés mind az országnak, mind Trócsányi László biztosjelöltnek - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azzal kapcsolatban, hogy Ursula von der Leyen megválasztott elnök a szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős posztra jelölte a magyar politikust.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: szükség van a Balkán integrációjára, a csatlakozási tárgyalásokat meg kell kezdeni vagy gyorsítani kell mindazon államokkal, amelyek megfelelnek a feltételeknek.  Jelezte, az európai parlamenti meghallgatások során érhetik majd támadások a magyar jelöltet, hiszen a portfólió szorosan összefügg az Európát megosztó bevándorlás kérdésével. A várható támadásokat a bevándorláspolitikában elfoglalt magyar álláspont miatti bosszúként értékelte a miniszter, hozzátéve: Trócsányi Lászlót Magyarországon is a bevándorláspártiak támadják.

Eddig mintegy 31 ezer igénylés érkezett a babaváró támogatásra és közel 19 ezer szerződést kötöttek meg a bankok - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján. A miniszter beszámolt arról, hogy a kormány szerdai ülésén a családvédelmi akciótervvel kapcsolatban hallgatott meg jelentést. Eddig 18 800 szerződést kötöttek meg a bankok; a szerződések 88 százaléka a legmagasabb összegre, 10 millió forintra köttetett, további 5 százalék 8 és 10 millió forint közötti összegre, 5 százalék 5 és 8 millió forint közötti támogatásra, míg az 5 millió alatti összegre kötött szerződések aránya 2 százalék volt - ismertette a jelentés főbb adatait a babaváró támogatásról szólva.

Gulyás Gergely úgy összegzett: így eddig a babaváró támogatással kapcsolatban 181,5 milliárd forint értékben született szerződés, az átlagosan felvett összeg pedig 9,7 millió forint, vagyis a legtöbb család a teljes elérhető összeget felveszi. A Magyar falu programmal kapcsolatosan is elégedett a kormány, eddig 21 milliárd forintot fizettek ki, 6 milliárdot orvosi eszközökre, felújtásra 13 milliárdot, sportparkokra 2 milliárdot. Itt gyors a döntéshozatal a kormány meglátása szerint.

Megszavazza Trócsányit a Fidesz EP-frakciója

A hvg.hu tudósítása szerint a jászberényi Electrolux gyár leépítésével kapcsolatban is lépett a kormány, a 800 ember érintő lépésben a Kormányhivatal vizsgálja a lépés jogszerűségét, igyekeznek munkát találni az elbocsátottaknak, hogy január 1-jével mindenki dolgozhasson, aki addigra elveszti az állását.

Visszatérve Trócsányi Lászlóra: egy kérdésre válaszolva elmondta Gulyás, hogy egyike a legalkalmasabb jelölteknek. Nem jogos neki felróni a jogállam leépítését (mármint akik ezt mondják), mondta Gulyás, mert nem az ő minisztersége idején zajlottak azok a közjogi, jogi változtatások, nem lehet ezeket az ő számlájára írni, mert ezen intézkedések elfogadása idején ő párizsi nagykövet volt. Újabb kérdés érkezett ezzel kapcsolatban: meg fogják-e szavazni a fideszes képviselők az összes EU-s biztosjelöltet? Gulyás válaszában kijelentett: az Európai Parlament a biztosok egészéről szavaz, nincs mód a biztosokról külön-külön szavazni, és meg fogja szavazni azt a pártfrakció, mert különben marad a Juncker-bizottság, ami mindennél rosszabb lenne.

Egy másik kérdésre válaszolva elmondta, Orbán Viktor leveleinek kihordásának nincs költsége, együtt viszik ki a rezsiutalványokkal, mondja Gulyás Gergely.

Csalás-gyanú: jár az ártatlanság vélelme

A Pikó-féle házkutatás ügyében a miniszter elmondta: mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, feljelentést a helyi választási bizottság tett, ezért történt házkutatás, mondja Gulyás. A rendőrség nem dolgozik politikai megrendelésre, akkor lenne politikai befolyás, ha nem lett volna házkutatás. Gulyás nem kötné össze a fideszes jelölt győzelmi esélyeit és a szabálytalanság ügyét. Sérülhetett-e a választások tisztasága a józsefvárosi esettel kapcsolatban, érkezik a HírTV kérdése. Gulyás szerint a kormány maximum feljelentést tehet, de ez megtörtént, ezen túl nincs más dolga, a megjelent képet nehéz máshogy magyarázni, mint az alapos gyanú meglétével.

A Tarlós-Karácsony vitával kapcsolatban elmondta: A kormánynak nincs ebben a kérdésben álláspontja, „ez nem tartozik ránk”. Szerinte mindenki vitázna, Tarlós István majd eldönti, egyáltalán akar-e vitázni.

A sajtó egy részét lázban tartja egy közelmúltbeli kijelentése Gulyás Gergelynek: ebben úgy fogalmazott, hogy Karácsony győzelme esetén nem lesz érvényes a Tarlós-Orbán-féle, ezermilliárdos fejlesztéseket tartalmazó, 15 pontos megállapodás. Az ezzel kapcsolatos érdeklődésre Gulyás válaszában elmondta, Tarlós sikerének kulcsa az volt, hogy a nézeteltérések ellenére együtt tudott működni a kormánnyal, Karácsony Gergely erre nem képes, tehát alkalmatlan jelölt, hadállásnak tekinti a főpolgármesteri tisztséget.

A Matolcsy-Varga-csörtével kapcsolatban érkezett kérdésre Gulyás kijelentette: szolidáris a kormánytagtársával, és tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét. Szerinte le kell folytatni a gyenge forinttal kapcsolatos vitákat, jó-e ez vagy sem, ő úgy véli, hogy a magyarok életét ezt számottevően ma nem befolyásolja, a devizahiteles csapdából ki lettek menekítve, tehát ez a veszély nem fenyeget.

Alaptörvény-módosításról is kérdezték a Miniszterelnökséget vezető minisztert, aki elmondta, még nincs döntés, felülvizsgálat zajlik, mondja Gulyás, az egynemű párok gyerekvállalásával kapcsolatosan sincs döntés, egyelőre megfelelőnek tűnk az az alapelv, hogy a férfi-nő kapcsolat tekinthető családnak.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Varga Mihály szerint: A világgazdaságban lassulás van, de recesszió nincs, itthon fenn kell tartani a fiskális fegyelmet és meg kell őrizni a magas beruházási rátát a magyar gazdaságban. …. a magyar gazdaság idei első félévi teljesítményét értékelve kifejtette, hogy a német ipar gyengélkedése egyelőre nem érezteti hatását, ami azt mutatja, hogy csökkent Magyarország kitettsége a külső kockázatokkal szemben.
Nem állítja, hogy vége van a 7 éves növekedésnek. Azt pedig nem tudjuk, hogy ez a lassulás mélyül, vagy esetleg csökken, megszűnik 2020-2021 években. Azt sem állítja, hogy nem gyűrűzik be. Csupán annyit állít, hogy az első félévben még nem érezteti hatását.

Matolcsy szerint nincs vége a növekedésnek: Mert képesek vagyunk folytatni a már 7 éve tartó felzárkózást, amikor az átlagosan 3,5 százalékos gazdasági növekedés révén évente átlag 2 százalékkal közeledtünk az uniós átlaghoz. Az Európai Unió leggyorsabb és legjobb válságkezelése (2010-2012 között) után dinamikusan közeledünk (2013-2019) a déli államokhoz, az északiakhoz, a franciákhoz, a hollandokhoz, Ausztriához és Németországhoz egyaránt.

Ez viszont csak akkor igaz, ha növekszik az export, a fogyasztás, csökken az import aránya, illetve ha megáll Németország technikai recessziója, rendeződik a Brexit és rendeződik az USA kereskedelmi háborúja.

Matolcsy: A miniszter másik állítása szerint a német gazdasági lassulás nem gyűrűzik be a magyar gazdaságba. Tényleg? Ezt már hallottuk az 1970-es évtized két kőolaj árrobbanásánál: a tényeket ismerjük. Nem kellene inkább felkészülni, ha esetleg mégis hatna ránk a német gazdaság megtorpanása?

Ezzel viszont Matolcsy ellentmondásba kerül az előbbi megfogalmazásával. Ugyanakkor Varga beszédéből nem hiányzik a felkészülés igénye.

Varga Mihály: el kell kerülni a fiskális túlköltekezést, a tartalékok felélését, a mostani 25 százalékos beruházási ráta megőrzése mellett a munkaerő tartalékokat is mozgósítani kell. A forintárfolyamnak kiszámíthatónak kell maradnia, szükség van a szakpolitikai javaslatok végrehajtására, a kis- és középvállalati szektor versenyképességét növelni kell, emellett fontos a politikai stabilitás megőrzése.

Varga Mihály szerint A forintárfolyamnak kiszámíthatónak kell maradnia.
Ez pedig nem azt jelenti, hogy az MNB-nek be kell avatkoznia, hanem annyit, hogy az árfolyamot befolyásoló belső tényezőket – adósság, költségvetés, termelés, fogyasztás, jövedelem – összhangba legyenek.

Szerintem Matolcsy ezt félreértette.

"Szerintem a Matolcsy-Varga vita színjáték a plebsnek."

A hozzászólásomból ezt lehagytam, de a megfogalmazással egyetértek. Csak az ellenzéki média rágja a kopasz csontot.

"Hogy a forint miért gyenge, azt nem tudom."

Átnéztem a gazdasági szaklapokat. Három tényezőt jelölnek meg.
- Brexit
- Németország gyengélkedés (Magyarország Németország felé magas az exportja)
- USA gazdasági háborúja
Hozzáteszem: még hatással van az import növekedése, amely összefügg a beruházás növekedésével és a fogyasztási cikkek beszerzésével. A kereskedelmi cégeknek nincs exportbevételük, ezért megnő a forint beváltása devizára.
Szerintem addig nincs probléma az árfolyammal, amíg az export-import egyenlege pozitív, és az infláció 4 %-on belül van. Továbbá a pénzügyi mérleg egyenlege pozitív.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés