Nyomoz a rendőrség a VIII. kerületi ellenzék adatkezelési botránya miatt

2019. szeptember 10. 16:04
Választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal visszaélés gyanúja miatt indult nyomozás.


A VIII. kerületi ellenzék ajánlóívekkel kapcsolatos adatkezelése miatt választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal visszaélés gyanúja miatt nyomozás indult ismeretlen tettes ellen – írja a Magyar Nemzet. A napilap által bemutatott dokumentumok és fotók alapján tiltott választói adatbázist építhet az ellenzék.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal visszaélés gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen – tájékoztatta a lapot a BRFK. Az eljárást a hatóság azután rendelte el, hogy a józsefvárosi választási iroda ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, miután a Magyar Nemzet leleplező cikket közölt a VIII. kerületi ellenzék ajánlóívekkel kapcsolatos adatkelezéséről.

A józsefvárosi választási iroda szerint a lap hétfői számában megjelent „Csalásra építheti kampányát Budapesten az ellenzék” című cikk szerint feltételezhető, hogy csalással, törvénytelen eszközök igénybevételével készül az önkormányzati választásokra a fővárosi ellenzék. A cikkben azt írták: „felvetődik a gyanú, hogy az ellenzék üzemszerűen rögzíti az ajánlóíveken szereplő személyek adatait, ez pedig tilos, mint az ajánlóívek másolása.

A józsefvárosi helyi választási bizottság hétfőn döntött arról is, hogy bejelentést tesz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak (NAIH), mert feltételezése szerint a Momentum Mozgalom, a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd Magyarországért párt és a Lehet Más a Politika párt jelöltállításhoz szükséges ajánlásgyűjtése során a személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be vagy annak közvetlen veszélye fennáll. A választási bizottság kéri a hatóságot, hogy folytasson le vizsgálatot és szólítsa fel az adatkezelőket a jogsérelem orvoslására, illetve a jogsérelem közvetlen veszélyének megszüntetésére. Az ügyben a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István is bejelentést tett az adatvédelmi hatóságnál.

Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke hétfőn úgy nyilatkozott: „amennyiben igazak a sajtóban megjelent hírek, nem csak jogellenes adatkezelés, hanem személyes adattal való visszaélés és választással kapcsolatos bűncselekmény is megvalósul”. A NAIH elnöke hangsúlyozta: a jogszabályok tiltják az adatok rögzítését, az bűncselekmény, az ajánlóíveket kizárólag a kellő számú aláírások összegyűjtésére lehet használni. A gyanús eset kapcsán Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, korábban a VIII. kerület polgármestere visszalépésre szólította fel Pikó Andrást, csakúgy, mint Sára Botond józsefvárosi fideszes polgármestere, aki szerint a „legdurvább csalás” történt.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A képeken annyi látható, hogy valakik valamit másolnak laptopokról. Ez lenne a Nagy Leleplezés???????????
Ráadásul a kampányfőnök osztotta meg a képet. Tényleg ennyire ostobának nézik, hogy ha tényleg csaltak volna akkor azt megosztja a Facebookon???
Azért szánalmas, hogy a Párt már csak ilyenekbe tud belekapaszkodni...

Pontosan.
De a másik oldalról is!!!!!

A karácsonyi önjáró fák ügyében még nem nyomoznak?
Ideje lenne elkezdeni.

Te az USÁ-ból küldenéd Szibériába a delikvenseket??

A képen az látható, hogy néhányan másolnak valamit laptopokról. Semmi más nem látható a képen.
Barokkos túlzás ezt "ajánlócédulás bűncselekmény gyanújának" nevezni.
Ráadásul a kampányfőnök osztotta meg ezt a képet a Facebookon.
Szerinted tényleg annyira ostoba, hogy leleplezi saját magukat ha tényleg választási csalást követnek el???????????????????

Hát nem én vagyok a fáradt, ha tényleg nem érted, hogy kikről írtam korábban.

Milyen adatokat, milyen excel táblába???????????????????
Más gond nincs.
Ez a vád még mindig nagyon zsenge.
A Párt úgy jár mint az egyszeri ember aki nagyot akart alkotni a budin, aztán csak egy kis alfarszél lett belőle.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés