Veszélyes hulladék

2019. szeptember 7. 9:01

Őry Mariann
Magyar Hírlap
Orbán Viktor eleve csak valamiféle sötét árny a filmben, akinek sötét motivációit csak rettegve találgathatja szerencsétlen néző.

„Dokudrámában dolgozta fel a ZDF német közszolgálati televízió a 2015-ös migrációs válság egyik meghatározó napját, szeptember negyedikét, amikor a migránsokkal teli buszok megindultak az osztrák határhoz. Mindössze négy évvel a mai politikát is nagyban meghatározó események után, amikor a legtöbb érintett még hivatalban van, eleve ostoba ötlet ilyen projektbe fogni, a végeredmény pedig, nem túl meglepő módon, rémes is lett. A napokban bemutatott film annyira egyoldalú és haszontalan, hogy az Orbán Viktort érő minden külföldi bírálatra fogékony magyar ellenzéki sajtóban is szétszedték.

Fikciós elemekkel, színészi játékkal kiegészített dokumentumfilmeket reggeltől estig nézhetünk az erre szakosodott csatornákon, ha tényleg semmi jobb dolgunk nincsen, és valóban szórakoztató is tud lenni, amikor két beszélő történészfej között megelevenedik mondjuk a középkor vagy a francia forradalom. De ha azt kell néznünk, hogy egy Angela Merkelt játszó színésznő húskenyeres szendvicset majszol nagyon emberien két rossz politikai döntés között, akkor felmerül, hogy mégis, mennyire néznek minket hülyének.

Teljesen nyilvánvaló, hogy már maga az ötlet is ökörség, magára adó filmkészítő nem hiheti azt, hogy egy ilyen tévéműsorban megfelelően, árnyaltan el lehet magyarázni annak a bizonyos szeptember negyedikének az előzményeit, következményeit, a kulcsszereplők motivációit. Magyar szempontból persze nem csak a jobb sorsra érdemes német tévénézők iránti együttérzést váltja ki belőlünk a film. A készítők ugyanis a magyar oldalt rendkívül egyoldalúan, durván ferdítve, bármilyen dokumentumfilmes etikai normát félretéve jelenítik meg. Orbán Viktor eleve csak valamiféle sötét árny a filmben, akinek sötét motivációit csak rettegve találgathatja szerencsétlen néző.

Hosszan lehetne még cincálni a ZDF hülyeségeit, de egyrészt ez nem filmkritika, másrészt van nagyobb baj is a filmmel. A szakmai és etikai szempontok figyelmen kívül hagyása nyilvánvalóvá teszi a film mögötti politikai motivációkat. Egyszerre esetlen és alattomos módsze­reikkel ugyanis a készítők arra törekszenek, hogy elfogadhatóvá tegyék a migrációs válság félrekezelése miatt kialakult helyzetet.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kérdés, hogy a németek mit hisznek el belőle.

Mit tett volna vezetésünk és a fenti újságíró mit tanácsolt volna, miről beszélne ma, ha a "rossz döntések" közül kivettük volna adottakat és már a "jó döntések" között, nem engedték volna be az osztrákok, a németek azt a néhány ezer érkezőt, akikkel magunk nem tudtunk mit kezdeni, nem tudván kezelni a helyzetet? Vajon le tudtuk volna kezelni a helyzetet a továbbiakban, azt amit a keletiben és Bicskén nem sikerült megtenni? Ezen helyzetet tartottuk volna ildomosnak? Érdekes képviselet.

"Ez történt pénteken: az autópályán gyalogoltak a menekültek, meghalt egy pakisztáni férfi Bicskén"
https://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/ez_tortent_penteken_az_autopalyan_gyalogoltak_a_menekultek_meghalt_egy_pakisztani_ferfi_bicsken/2444021/

"22.00 - Mi lesz, ha nem engednek az osztrákok?
Ezt kérdezi Szőke László, hegyeshalmi polgármester, akit éppen a magyar-román focimeccs közben hívtunk fel a hírrel: száz busz szállíthatja a migránsokat az osztrák-magyar határra, Hegyeshalomba.
Mint mondta, őt egyelőre még hivatalosan nem értesítették, hogy mi várható.

A faluvezető szerint döntő kérdés, hogy miként fogadják az érkezőket az osztrákok?
- Ha átengedik őket a határon, nincsen semmi gond."

Mi történt volna, ha lezárják a határokat?

Válaszok:
hátakkor | 2019. szeptember 7. 17:41

Azért csökkent le a válság Európának ezen részében, mert megszületett az EU-török egyezmény. 2015-ben odáig fajultak a dolog, hogy politikusaink egymásnak ugrottak a régióban, már lehazugozva, leszánalmasozva egymást, puskaporos légkört teremtve, diplomáciában egymás torkának esve. Ezrek érkeztek saját határainkhoz is, de nem több év alatt, mint a jelenben, hanem naponta. Naponta több ezer érkező. A horvátok tömegközlekedési eszközökkel szállították hozzánk az embereket 2015 őszén, mi pedig tovább, több esetben már ellenőrzéseket sem végezve. Ehhez képest ma mi a helyzet régiónkban? S mi történt volna, ha a németek azt mondják, mint amit sokan a fejükre olvasnak, csak részleteiben tekintve a valóságra? Mi történt volna, ha nem kezelik a helyzetet s magára hagyják Dél és Kelet-Európát, mit kezdenénk magunk Európa ezen szegletében tíz és százezrekkel, akár akik már régiónkban voltak? Ezt tartották volna többen eszerint pozitívunknak? Magam nem látom ezen irány nagyobb hozadékát.

Polgárháborús körülmények uralkodnának ma Dél és Kelet-Európában, s akkor hogyan értékelnénk a helyzetet, akár politikusaink, újságíróink? Tapsolnának?

2015 megmutatta, ha egoista módon, mindenki csak magára összpontosít, a határokon átívelő káoszt képtelenség lekezelni egyénileg. A globális problémák, a váratlanul előbukkanó nagyobb méretű problémák mind hatékonyabb kezelése nem megosztást, megosztottságot, hanem összefogást, együtt gondolkozást és cselekvést kíván, egészséges kompromisszumok és szolidaritás mentén.

1. Nem zárták le a határokat. 2. Humánus demokratikus operett vitézeik nem is alkalmasak rá. 3. A sáskaraj átment rajtuk. Minket lassítanak le, néznek be.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés