Semjén: A jogszerű vadászat nem veszélyezteti a vadállományt

2019. szeptember 7. 13:04
Megkezdődött az Országos Vadásznap és Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál.

A vadállományt sehol sem veszélyezteti a jogszerű vadászat – hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Országos Vadásznap és Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál szombati megnyitóján, a pákozd-sukorói arborétumban.

A vadállományt az veszélyezteti, ha nincs pénz vadvédelemre, vadőrre – mondta. Megjegyezve, ha van vadászat, ami a kiöregedett vadak kilövését helyezi a középpontba a fenntarthatóság és a trófea szempontjából is, akkor van pénz vadvédelemre, és a vadállomány fennmarad.

Az Országos Vadásznap és Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál programjait az Országos Magyar Vadászkamara Fejér Megyei Területi Szervezete és a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. szervezésében tartják szombaton a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadasparkban.

(MTI)

 

Összesen 122 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aki vadászik, akár azért pénzt is fizetve, saját maga szórakoztatására, hobbiként, cserébe más élőlényektől az életét elvéve, az mennyiben egyezhet meg Jézus szándékaival?

Válaszok:
Sulammit | 2019. szeptember 8. 9:24

(előző jav.: az életet elvéve)

"Legyetek termékenyek, szaporodjatok, töltsétek be a földet és vonjátok uralmatok alá. Uralkodjatok a tenger halai, az ég madarai és minden állat fölött, amely a földön mozog (...) Nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem, és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen. A mező vadjainak, az ég madarainak s mindennek, ami a földön mozog és lélegzik, minden növényt táplálékul adok"

"Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek. Inni adsz a mező vadjainak, füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson. "

Nem azért teremtette Isten az állatokat, hogy az ember kedvtelésből, szórakozásának tárgyát lássa levadászásukban.
Kinek mi a fő motivációja, amikor vadászik?

"Szent Egyed legendája

Jacobus de Voragine: Legenda Aurea
(részlet)

Egyed remeteségbe vágyott, ezért titokban távozott, és sokáig a nagy szentségű Veredonius remeténél maradt, ahol érdemeivel elűzte a föld terméketlenségét. Mindenütt híressé vált csodái miatt, de az emberi dicséret veszedelmétől félve otthagyta a remetét, és a pusztában egy belsőbb remeteségbe vonult, ahol egy barlangra és egy kis forrásra bukkant. Rendeltetett néki egy szarvastehén is, amely a nap meghatározott óráiban tejjel táplálta.

Mikor egyszer a királyfiak arrafelé vadásztak, észrevették ezt az ünőt, és a többi vaddal nem törődve, ezt vették üldözőbe kutyáikkal. Már szinte be is érték, mikor odaért annak házához, akit táplált, Az pedig elcsodálkozott, hogy miért bőg ily szokatlanul. Kiment, s hallotta a vadászok közeledtét. Az Úrhoz imádkozott, hogy a dajkát, akit tőle kapott, őrizze is meg számára. Kőhajításnál közelebb egy kutya sem merészelt jönni, hanem hangos csaholással tértek vissza a vadászokhoz. Rájuk esteledett, ezért hazamentek. Másnap visszatértek, de ismét meghiúsult minden fáradozásuk. Mikor meghallotta a király, gyanította a dolog okát, s a püspökkel és sok vadásszal odasietett. A kutyák, mint előbb, most sem mertek közel menni, hanem ugatva visszafordultak. Egy sűrű sövénytől áthatolhatatlan helyet vettek körül.

Egy vadász, hogy a szarvasünőt kiűzze, vaktában befelé lőtt íjával, de az ünő helyett az imádkozó Isten emberén ejtett súlyos sebet. A katonák vassal ösvényt vágtak maguknak, és eljutottak Egyed barlangjáig, Meglátták szerzetesi ruhában az ősz és tiszteletre méltó korú öregemben, és lábához bújva az ünőt. A többieket hátraparancsolva egyedül a püspök és a király közeledett hozzá, ők is gyalogosan. Megkérdezték tőle, hogy kicsoda, honnan jött, és miért választotta ezt a kietlen remeteséget, s ki merészelte ily súlyosan megsebesíteni. Miután minden egyes kérdésre válaszolt, amazok alázatosan bocsánatot kértek tőle, sebének gyógyítására orvosokat ígértek, és sok ajándékot ajánlottak föl, de Egyed gyógyszert nem kért, az ajándékokat pedig figyelemre se méltatta, mert tudta, hogy az erő az erőtlenségben lesz teljes (2 Kor 12,9). Imádkozott az Úrhoz, hogy amíg csak él, ne nyerje vissza korábbi egészségét.

Legendája szerint, amikor remeteként egy barlangban lakott, Isten egy szarvastehenet küldött neki, hogy tejével táplálja őt. Wamba vizigót király egy vadászaton rálőtt a szarvasra, de Szent Egyed a testével fogta föl a nyílvesszőt. A király ezután Egyednek ajándékozta a remeteség területét, ahol ő megalapította kolostorát."

Több csodálatos gyógyítást és ördögűzést tulajdonítanak neki."

Wellnes ajánlat helyett

"VADÁSZATI ÁRJEGYZÉK 2019-20

Kedvezményes selejt bika ajánlat - 2019. október 1. - december 31.


Vadászterületeink domborzati és erdősültségi viszonyaiból adódóan, elsősorban nagyvad vadászatra nyílik lehetőség:

- szabad területen: gím- és dámszarvas (csak korlátozottan), őz, vaddisznó
- kertben gímszarvas, őz, vaddisznó, muflon

Vendégeink kedvükre választhatnak az igényeiknek megfelelő egyéni és társas vadászatok között. Az egyéni vadászat keretein belül a lesvadászatot és a cserkelést kínáljuk, míg társasvadászatban a vaddisznó hajtó és a terelővadászatokat ajánljuk.

Minden vadászathoz a törvényi előírásoknak megfelelő, hozzáértő és a területet kellően ismerő kísérőt biztosítunk a vadászat eredményessége és vendégeink jobb kiszolgálása érdekében.
A nagyvad vadászatán kívül lehetőséget tudunk biztosítani róka, aranysakál vadászatára is.
Vadászati irodánk igény esetén személyre szabott csomagajánlatokat állít össze, melyben a vadászati lehetőségen kívül szerepel a szállás-ellátás és természetesen a nem vadászó kísérők részére szervezhető programajánlat is." [mecsekerdo.hu]

Valóban azért fizetnek akik fizetnek, mert eledelre van szükségük?

Úgy látszik, hogy nem vagy tisztában azzal, hogy mi az a vadkár. Na akkor kérdezz meg egy falusi gazdát.

A jávort is kilövik?

Persze élelmet, nyáron a kukoricásban. A gazda meg menjen a multikhoz, ha enni akar.

Az télen van. Vadkár pedig a többi hónapokban.

Te ehhez nem értesz! Pontosabban ehhez sem.

Van a családomban vadász, úgyhogy tudom, hogy miről beszélek.

Értem, tehát ezért támogatjuk, hogy akár pénzesek saját maguk szórakoztatásának (!) tárgya más élőlények életének elvétele, levadászása legyen. Azért ugye az érezhető, hogy sokak számára ez gyomorforgató, ahogyan Isten sem azért teremtette az embert, állatokat, hogy az ember saját maga szórakoztatására vegye el más élőlényektől életet (mert ez nem agyaggalamb lövészet, pedig annak is hódolhatnának sokan) vagy mások ezen kedvteléseket futtassák, mert ahhoz is gyomor kell, hogy ezt adottak megszervezzék, a pénz oltárán áldozatokat bemutatva.
Mert ott vannak a vadgazdálkodás céljai, de melyik fizető vendégnek képez elsődlegesen motivációt, hogy a vadgazdálkodás céljait tekintse szem előtt, azért fizetve. Más a céljuk, szándékuk, motivációjuk, helytelen utakon járva.

Nézzen a szórakozni vágyó, fizetővendég illetve nézzenek "futtatóik" az állatok szemébe, majd saját lelkiismeretükbe, s ha eltölti őket a jó érzés ezt követően is, húzzák meg a ravaszt, kedvtelésből, kikapcsolódásból, pihenőprogramként, amit nem Isten, hanem az emberi ego eszközölt ki számukra, szabad akaratukra támaszkodva. Mert sok esetben ezen szándékok nem arról szólnak, hogy az ember szükségletét kielégítve, táplálékot teremtsenek, előteremtve az ember életének szükséges feltételeit. (A háziasszony sem saját maga szórakoztatására, kikapcsolódás gyanánt vágja el a kétlábúak torkát, fizetve akár ezen kedvtelésért.)

Mennyire egyezik Jézus szándékaival? Hát ennyire!

A föld benépesítése.
Kus nemzette Nimródot. Ez volt az első uralkodó a földön. Nagy vadász volt az Úr előtt. Innen a szólás: Nagy vadász az Úr előtt, mint Nimród. Uralma kezdetben kiterjedt Bábelre, Erekre, Akkádra és Sineár földjén minden városra. Ter 10,8-10

Minimum a feleségének és a három gyerekének.

Tudom, hogy egy fizetett troll. Azt is, hogy elveszítené ezt az állását, ha nem szólnánk hozzá.
De olyan durva baromságokat ír, hogy kénytelenek legyünk hozzászólni.

Leírtam én is már itt a mandin, hogy utálom a vadászokat. Counter egyszer belinkelt nekem egy cikket, amiben Stohl András lelkendezik a vadászat szépségeiről. Borzalmas volt.
Hajnal volt és a nagy csendben egyszer csak megjelent a fák közt egy gyönyörű szarvas. Elgyönyörködött benne, - gondoltam, ami igaz is volt, de aztán nem lelőtte!
Bodrogi Gyula pedig az unokája valahanyadik szülinapi ajándékának egy vadászaton való résvételt ajándékozott.

Azt olvastam egy régi Nimród újságban, hogy a II. vil. alatt, nagyon sok vad is elpusztult, de az új nemzedék erősebb, jobb és szebb volt a trófeája.

Azt is tudom, hogy falun a vadásztársaságokat sok panasz éri, ha nem lövik ki a vaddisznót, - ami nagyon rafinált - mert megeszi a kukoricát és amit csak fel tud falni, mindent.

Szeretem a vadhúst. Szeretem a nyúlhúst, és szeretem a nyuszikákat.
Mindig sírnom kell, a Bambi c. mesefilmen.
Ezek ilyen ambivalens dolgok.

Nekem más véleményem van Semjénről, mint neked.
Voltam előadásain, nagyon jó volt.
Olvastam a remek könyveit.
És voltam olyan lelkigyakorlaton, ahol ő is ott volt.
Csendes, szerény imádkozó ember, nagyon jó benyomást tett rám.

Egy vadásztól csak nem azt várod, hogy unja azt, amit szeret? Persze, hogy lelkendezve beszél róla.
Semjén vérbeli vadász, vadász családból.

Azt írtad, hogy parasztcsaládból származol.
Milyen érzés pici naposcsibéket, kiskacsákat, kislibákat felnevelni, utána pedig elvágni a nyakukat és megenni őket? Lehetnél vega is.
Milyen érzés kismalacokat venni, naponta etetni 200 kg-ra felhizlalni aztán levágni, úgy, hogy előtte érzi az az állat, hogy valami veszedelmes fog vele történni.
És a nyuszik? Úgy sírnak vágáskor, mint a kisgyerekek. Olyan a hangjuk.
Na, ezeket az állatokat a kezedből etetted, aztán "igyekeztél kielégíteni, lehető legalantasabb ölési ösztöneidet Közben meg szerényen hányod magadra a keresztet.. Fújjjjjjjjj !!!!!!!!!"

Nyugodt a lelkiismerete, mert azokat az állatokat nem ő öli meg, ő csak megeszi. Csak azt nem értem, hogy azokra, akik a marhákat, disznókat, baromfikat vágják le a vágóhidakon, azokat miért nem nevezi gyilkosoknak, "ölési kényszereseknek".
Lényegesen több háziállatot fogyasztunk, mint vadakat, amelyekre még kilövési tilalom is van az év egy bizonyos hónapjaiban.

Nem normális ez az ember, az tuti.

Attila, Árpád, apostoli királyaink, Imre herceg, Mátyás király... mind, mind szeretett vadászni.

Azért nem értem, mert egy parasztlánynak, falusi lánynak természetes, hogy azért nevelik az állatokat, hogy megegyék. Látnia kellett hogy vágja le az anyukája a csirkét, hogy jajveszékel az az állat. Disznóvágást is. Sőt neki is meg kellett tanulnia.

Ja, én kata56-ra gondoltam.

Akitlosz az erdélyi medvetámadásokkal kapcsolatban is eleresztett ilyen hülyeségeket, mint most is.

A nyúlnak olyan íze van, mint a csirkemellnek.
Csak annál finomabb és egészségesebb.

Hogy is van ez az "ölési ösztön"???

kata56 2019. június 14. 11:05
És azt is remélem, hogy az arcán olyan maradandó sérülést szerez valahonnét, hogy mindörökre lehetetlen legyen nőnek tekinteni.

Sósav-kénsav...egy pohárkányi a pofijára...
Ezzel a jelenlegi nőstényszörnyeteggel még lojális is vagyok, csak egy pohárkányi(2-3 dl) sósavra gondoltam..az arcocskája két oldalára, homlokára.. A szemét meghagynám, hogy láthassa az eredményt....Csak hogy mindörökre ronda maradjon..mementónak..

Szerintem kifejezetten empatikus vagyok vele...ahhoz képest, amit érdemelne.."

Ne maradjunk méltányosak. A szörnyeteg az szörnyeteg.
Sósav neki nem méltányosság.
Ki kell próbálni, hogyan hat a pofijára a sósav..hogy kibírja-e a bőre...
Éppenséggel meg kéne kövezni..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés