Gulyás Gergely: A kereszténydemokrácia egyértelmű értékválasztásra épül

2019. szeptember 6. 8:06
„A demográfiai csúcs résztvevői vagy nagyon bátrak, vagy nagyon okosak, vagy egyszerre mindkettő” – mondta Gulyás Gergely.

A kereszténydemokrácia egyértelmű értékválasztásra épül – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a III. Budapesti Demográfiai Csúcs résztvevőinek tiszteletére szervezett csütörtök esti gálavacsorán.

Gulyás Gergely Assisi Szent Ferencnek tulajdonított ima szövegével köszöntötte, amelyben a középkori szerzetes türelmet kér ahhoz, hogy elfogadja, amin nem tud változtatni, bátorságot, hogy megváltoztassa, amit lehet, és bölcsességet, hogy e kettő között különbséget tudjon tenni. A tárcavezető szerint ez az ima fontos üzenet mindazoknak, akik közügyekkel foglalkoznak.

Manapság a szabad és demokratikus világban, különösképpen Nyugat-Európában olyan politikát preferálnak, amely sokszor szembemegy a magyar kormány által képviselt értékekkel. Gulyás Gergely angol nyelven mondott köszöntőjében jelezte: az igaz, hogy a szabadság azt jelenti, hogy mindenki úgy élhet, ahogy szeretne, mindaddig, amíg betartja a törvényeket. Ez azonban nem jelentheti azt, hogy az állam számára nem megengedett, hogy meghatározza az egyértelmű értékválasztásra épülő politikáját.

A miniszter felhívta a figyelmet arra: Magyarország immár harminc év szabadságban, demokráciában él, jogállami keretek között. Budapest a kontinens egyik leggyorsabban fejlődő városa, a magyar pedig az Európai Unió leggyorsabban fejődő gazdasága. Mégis, ha valaki csak a fősodorbeli médiából tájékozódik Magyarországról, akkor vagy nem hitte el, amit olvasott, vagy hihetetlen bátorságról tett tanúbizonyságot, hogy elfogadta a meghívásunkat.

Ezért a demográfiai csúcs résztvevői vagy nagyon bátrak, vagy nagyon okosak, vagy egyszerre mindkettő – mondta Gulyás Gergely.

(MTI)

 

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A szocializmus is keresztény alapokon épült, hiába tagadta és üldözte.
Lenin volt a Jézus, Marxék a próféták, Moszkvában a főtitkár volt a pápa.
A tízparancsolat is kompatibilis volt.
Azt hiszitek, az uradat és istenedet akkor nem kellett imádni?

"Gulyás Gergely Assisi Szent Ferencnek tulajdonított ima szövegével köszöntötte, amelyben a középkori szerzetes türelmet kér ahhoz, hogy elfogadja, amin nem tud változtatni, bátorságot, hogy megváltoztassa, amit lehet, és bölcsességet, hogy e kettő között különbséget tudjon tenni. A tárcavezető szerint ez az ima fontos üzenet mindazoknak, akik közügyekkel foglalkoznak."

"Assisi Szent Ferenc imádsága

Uram, adj türelmet,
Hogy elfogadjam amin nem tudok változtatni,
Adj bátorságot, hogy megváltoztassam,
Amit lehet, és adj bölcsességet,
Hogy a kettő között különbséget tudjak tenni.

Uram, tégy engem békéd eszközévé,
hogy szeressek ott, ahol gyűlölnek,
hogy megbocsássak ott, ahol megbántanak,
hogy összekössek, ahol széthúzás van,
hogy reménységet keltsek, ahol kétségbeesés kínoz,
hogy fényt gyújtsak, ahol sötétség uralkodik,
hogy örömet hozzak oda, ahol gond tanyázik.

Ó Uram, segíts meg, hogy törekedjem,
nem arra, hogy megvigasztaljanak, hanem hogy én vigasztaljak,
nem arra, hogy megértsenek, hanem arra, hogy én megértsek,
nem arra, hogy szeressenek, hanem hogy én szeressek."

Miért van az, hogy a politikai világában Jézus tanításaiból is mindig csak részleteket tartunk meg, tartunk fontosnak, azokat, amelyek összeegyeztethetők saját világi céljainkkal, érdekeinkkel? Vajon Jézus is tanítja, hogy kövess engem, ott és amikor neked tetszik?

"A kereszténydemokrácia egyértelmű értékválasztásra épül"

"Hosszabb interjút adott az Úgytudjuk.hu-nak Koczka Tibor, Szombathely egykori fideszes alpolgármestere. Koczka 2014-ben még a Fidesz listavezetője volt, öt éve alpolgármester, most viszont már szóba se állnak vele a fideszes vezetők, Hende Csabával való konfliktusa a nyilvánosság előtt zajlik.

Hende Csaba szerinte szétveri a helyi Fideszt, megalázónak tartja, amit vele tettek. Jobban megértjük, hogy tudta átvenni a hatalmat itt az ellenzék.

A lapnak Koczka azt mondta, hogy „az első igazán nagy felháborodása” tavasszal volt, amikor a frakciótársaimnak – meg nekem is, csak én nem hajtottam végre – kiadták, hogy bevándorláspártinak, szivárványkoalíciósnak, meg árulónak kell megszólítani a képviselőtársainkat.

Koczka szerint ő nem hajtotta végre ezt az utasítást. „Mindnyájan Isten gyermekei vagyunk, egyformák, mi pedig a keresztény konzervatív oldalon állunk. A másikat emberi méltóságában hogy lehet így megalázni. Nem a véleményét mondta el, hogy szerinte XY bevándorláspárti, hanem a nevük elé mondták, kivétel nélkül” – indokolta a lapnak, miért nem akarta végrehajtani. Szerinte „már régen nem arról van szó, hogy keresztény, konzervatív kultúra, hanem arról, hogy Hende Csabának van egy csapata, és a hatalom megtartása a cél, kerüljön ez bármibe is" [index]

A kereszténydemokrácia zászlaját nem elegendő csak lengetni, ahogyan a hit is cselekedet nélkül halott.

A középpontba nem saját elgondolásainkat kell állítani s közben kereszténységről beszélni, hanem a középpontba már Jézus szándékait, lelkületét kell helyezni (Rajta keresztül láthatunk már tisztábban, minden irányba, saját irányunkba is, országunk, világunk irányába is), a törekvés meghatározó irányát így kijelölve, már ezen irányú képviseletre támaszkodva és építkezve, ahol a szavak és tettek szinkronban vannak, egyenesek, őszinték, hiteles képviseletre törekedve.

Amely mentén azt is megláthatjuk, ezen ország tagjait nem egymás ellen kell hangolni, feldarabolva az országot a lelkekben, hanem mind több irányba összefogásra törekedni, de ehhez felül kell sokszor emelkednünk a politika világán, magunkat is legyőzve, meglátva a másikban is az értéket.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung német újságot nem a Fidesz szerkeszti, mégis talál súlyos hibát az úgynevezett klímavédők érvelésében:

"Ma a Fridays for Future mozgalom "Péntek(ek) a Jövőért" százezreket, elsősorban fiatalokat mobilizál a közelgő "éghajlati katasztrófa" ellen, ismét a bal és a zöld aktivisták erőteljes támogatásával."
Egy hatásos nagy kép bemutatja, hogy fiatalok egy hatalmas fekete transzparens mögött vonulnak, melyre hatalmas vörös betűkkel ez van írva:
A KAPITALIZMUST ÉGESD, NE A SZENET.
"Bárki, aki kételkedik abban, hogy Németország lényegesen hozzájárulhat a kibocsátás megtakarításához a globális szén-dioxid-kibocsátás két százalékos részesedésével, hamarosan "klíma tagadó"- vagy "felelőtlen" -ként lesz (általuk) megbélyegezve."

Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkírói értelmetlen demagógiának nevezik A Péntek(ek) a Jövőért" százezreket, elsősorban fiatalokat mobilizáló mozgalom érvelését.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés