Johnson feladta a harcot, utat enged a no-deal Brexit tiltásának

2019. szeptember 5. 9:18
Amilyen hirtelen kormányfő lett, olyan gyorsan is távozhat a Downing Street 10-ből Johnson – véli Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

A brit kormány feladta ellenállását a londoni alsóházban szerda este elfogadott törvénytervezettel szemben, amely megtiltja számára Nagy-Britannia rendezetlen, megállapodás nélküli kiléptetését az Európai Unióból – jelentette a PA brit hírügynökség. A forrását nem megjelölő csütörtök hajnali jelentés szerint a Boris Johnson vezette konzervatív párti kormány megegyezett az ellenzékkel, hogy a Lordok Házában (a felsőház) nem fogja eljárási trükkökkel akadályozni a törvénytervezet jóváhagyását.

A törvény így minden bizonnyal hatályba léphet még a parlamenti ülésezés szeptember 9-től esedékes, bő egy hónapig tartó szüneteltetése előtt.

A tervezet, amelyet szerdán a miniszterelnök akarata ellenére – csaknem kéttucatnyi konzervatív képviselő támogatásával – jóváhagytak az alsóházban, előírja, hogy ha október 19-ig a parlament nem járul hozzá egy új Brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, akkor Boris Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál az október 31-én esedékes kilépés elhalasztását három hónappal.

A választás megszavazása sem ment neki

Johnson az alsóház döntése után előrehozott választások kiírását kezdeményezte október 15-ére, ám ennek elfogadásához a szerda éjjeli szavazáson nem gyűlt össze a törvényben előírt kétharmados többség. Az ellenzéki törvénytervezet tárgyalása pénteken a felsőházban folytatódik. Ott azonban a Lordok Házának Brexit-párti tagjai a jelentések szerint arra készültek, hogy a vitát módosító indítványok tömegével addig húzzák, amíg végül nem marad idő a törvény végleges változatának kihirdetésére.

Hogy a kormány a PA jelentése szerint bekövetkezett pálfordulását mi váltotta ki, azt egyelőre nem lehet tudni – írta a jelentést ismertető német és osztrák hírügynökség. A kormánynak azonban az ellenzék támogatására is szüksége van ahhoz, hogy október 15-re előrehozott választásokat írhasson ki, és ezt Johnsonnak szerdán nem sikerült megszereznie.

Az ellenzéki Munkáspárt már a szavazás előtt leszögezte, hogy a Labour csak akkor hajlandó megszavazni az előrehozott választást, ha megállapodás nélküli kilépést tiltó törvény életbe lép és az Európai Unió hozzájárul a brit kilépés halasztásához. Így nem kizárt, hogy a brit kormány jövő hétfőn másodszor is megpróbálkozik azzal, hogy megszerezze a kétharmados többséget az előrehozott választások kiírásához.

Johnson jött és megy?

Boris Johnsonnak valószínűleg meg vannak számlálva a napjai, ő lehet a harmadik brit miniszterelnök, aki belebukik a Brexitbe – mondta az Alapjogokért Központ vezető elemzője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában. Párkányi Eszter közölte: a brit miniszterelnök kezéből „máris kicsúszott a gyeplő”, miután a parlament megszavazta a megállapodás nélküli Brexitet megtiltó törvényt, valamint a Konzervatív Párt már elvesztette többségét az alsóházban.

Ha előrehozott választásokra kerül sor, a toryk könnyen vereséget szenvedhetnek. A közvélemény-kutatások szerint ugyanis a Konzervatív Párt 34 százalékon, a Munkáspárt 28 százalékon áll, a liberális demokratákat pedig a választók 18 százaléka támogatja, vagyis, ha a két ellenzéki párt egyesíti erőit, legyőzheti a torykat – mondta a kutató.

(MTI)

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Megismétlem.

Össze kellene hívni az állam- és kormányfők Tanácsát és határozatban rögzíteni;
- Nincs halasztás és nincs újratárgyalás.
- Vagy elfogadják a megállapodás tervezetet, vagy megállapodás nélkül kilépnek, vagy visszavonják a kilépési szándékot.
- Amennyiben visszavonják, az eddig kapott kedvezményeket elvesztik.

Mivel a parlament nem fogadja el a megállapodás nélküli kilépés lehetőségét, csekély a lehetősége a tárgyaló delegációnak arra, hogy eddigi álláspontjának megváltoztatására késztesse az EU tárgyalóit.

"A közvélemény-kutatások szerint ugyanis a Konzervatív Párt 34 százalékon, a Munkáspárt 28 százalékon áll, a liberális demokratákat pedig a választók 18 százaléka támogatja, vagyis, ha a két ellenzéki párt egyesíti erőit, legyőzheti a torykat"

A Brexit párt meg 14 körül. (Ha ezeket össze lehet így adni.) De nem kizárt az sem, hogy az EU is megteszi nekik a szívességet, hogy nem bólint rá a hosszabbításra. Szóval ebből lehet bármi továbbra is.

Válaszok:
nagyapo | 2019. szeptember 5. 9:59

(Amúgy persze ha annyira nagyon szeretné a hard brxitet, maga a brit kormány is dolgozhat azon, hogy az EU megvétózza a hosszabbítást. Akár meggyőzve erről valamelyik tagállamot, akár belengetve, hogy amíg bent van, addig kimondottan destruktív lesz.)

Annyiban korrekt Párkányi Eszter konklúziója, hogy a konzervatívok kijelentették a Brexit párttal, a radikálisokkal nem szövetkeznek.

Csak az angol választási rendszer lényegesen eltér a mi választási rendszerünktől.

"Kizárólag egyéni mandátumokkal lehet a Képviselőházba bekerülni. Az ország 650 egyéni kerületre van osztva. A választás egyfordulós, és a relatíve legtöbb szavazatot kapott képviselő nyeri el a mandátumot (a győztes mindent visz, angolul first-past-the-post, FPTP)."
Forrás: WIKI

Egyébként pedig mindegyik nagy párt kijelentette, hogy Nigel Farage pártjával nem lép koalicióra.

Ez egy felhívás, de eddig ebben az ügyben nem történt semmi.

Kivert kutyák lesznek?

"Ahogy a fenti példám ékesen bizonyítja,"

Nem bizonyít semmit. Ez csak a te feltételezésed.

Nem lehetséges, hogy pont ez volt a céljuk? Még Johnsonnak is. Elszabotálni a brexitet. Ami persze sikerülhet.

Attól tartok, hogy a hagyományos brit pártok hosszútávon súlyos árat fognak ezért fizetni. A választók fele becsapva fogja érezni magát.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2019. szeptember 5. 14:26

Szerintem - bár első hallásra baromság - Szijjártó felhívhatná Johnsont egy történettel.
Hogyan nem avatták fel a budapesti Szabadság téren A német megszállás áldozatainak emlékművét...
Ha egyszer patthelyzet van, úgy kell hagyni a dolgokat, és az idő majd eldönti pro vagy kontra.
Ami a szobrot illeti, ott csak egy jövő lesz.
A szobor napról napra bizonyítja, erősíti identitását, Budapest, a magyarok emlékezetének része lesz.

Magam is adok esélyt, hogy mindez kiváló színjáték.

Te miért jössz ide, a fideszbirkanyájba?
Itt érzed jól magad?
Rendben, mi viszont nem, mindig, amikor megjelensz, oldalra köpünk, te vak vagy?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés