A Pál utcai fiúkkal kampányolt Józsefvárosban Karácsony

2019. szeptember 4. 22:03
„​​Olyan politikát szeretnénk, ahol az einstandolás véget ér” – hangoztatta azt is kiemelve, hogy vissza kell adni az embereknek az önrendelkezés jogát.

Elég volt abból, hogy a főpolgármester gyakorlatilag a kormány kesztyűbábja”, ezért vissza kell szerezni Budapestet, Józsefvárost és az emberek önrendelkezési jogát – erről beszélt Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt szerdán a főváros VIII. kerületében. Zugló polgármestere és Pikó András, Józsefváros ellenzéki polgármesterjelöltje mintegy 30 aktivistájuk és szimpatizánsuk körében tett sétát a kerületben a II. János Pál pápa térről indulva, majd a Pál utcai fiúk Práter utcai szobránál tartott sajtótájékoztatót.

A Molnár Ferenc regénye nyomán fogalommá vált kifejezést használva Karácsony Gergely azt mondta: a kormány az elmúlt kilenc évben „einstandolta” a többi között az iskolákat, a kórházakat, a Városligetet, a HÉV-et és a megfizethető lakhatás esélyét. „​Olyan politikát szeretnénk, ahol az einstandolás véget ér” – hangoztatta azt is kiemelve, hogy vissza kell adni az embereknek az önrendelkezés jogát. Úgy vélekedett: a főpolgármester dolga, hogy jóban legyen a budapestiekkel, nem pedig az, hogy jóban legyen a kormánnyal. Karácsony Gergely megfogalmazása szerint Tarlós István és a kormány „​nagy barátságából” szolgaság lett. Álláspontja szerint a kormány fővárossal kapcsolatos tervei között „​miniszterelnöki dolgozószobák”, „​a város tüdejébe építendő múzeumok”, és stadionok szerepelnek.

Karácsony Gergely azt mondta, hogy Budapest az elmúlt kilenc évben kárvallottja volt a fideszes városvezetésnek. A főváros úszik az adósságban, akadozik a hulladékszállítás és a köztisztaság, drámai mértékben nőnek az ingatlanárak és fogynak a zöldfelületek – sorolta. A C8 Civilek Józsefvárosért alapítója, a Momentum, a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által támogatott Pikó András azt hangoztatta: „​nem akkor leszünk büntetésben, ha ellenzéki polgármestere lesz a kerületnek, hanem most vagyunk büntetésben”. A választási esélyekre térve elmondta, hogy a mögötte összeállt támogatói koalíció az európai parlamenti választáson „​a 60 egyéni szavazókörből 46-ot elvitt”. „​A pirosingesek ellen valakinek fel kell lépni, és megvédeni Nemecsekéket. A jelenlegi ellenzék erre képes” – fogalmazott szintén a Pál utcai fiúkra utalva.

Karácsony Gergely kérdésre válaszolva leszögezte, nem teszi alkalmatlanná a főpolgármesteri tisztségre, hogy egy alkalommal Csepel helyett Észak-Pestet mondott. Az általuk felvett majdnem 70 ezer ajánlóívről szóló felvetésre úgy reagált: „​nagyon sok” aktivistájuk és támogatójuk van és sok helyen gyűjtötték össze a 16 ezer aláírást. Semmilyen jogsértés nem történt, az ezzel kapcsolatos beadványokat a választási bizottság elutasította – mondta. Egy másik, az aláíróívekre vonatkozó kérdésre úgy válaszolt: a jogszabály lehetővé teszi, hogy „​ilyen sok” ívet kiváltsanak, így élnek ezzel a lehetőséggel, majd azt is jelezte, hogy az aláírásokból nem készül adatbázis. 

A jelenlévő újságírók egy részét bírálva és negatívan minősítve Karácsony Gerely az eseményen kérdezni készülő Pesti Srácok újságírójával közölte, hogy az orgánumnak nem fog nyilatkozni. Pikó András szintén kérdésre közölte: befejezték a kerületben az aláírásgyűjtést, az ajánlóíveket kedden leadták. Majd nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy felhasználnak-e a kampányban adatokat ahhoz, hogy „​applikáción keresztül” szólítsák meg az embereket.

(MTI)

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jobb lenne, ha Karácsony most már a Megasztárra készülne, mert legközelebb ott tud csak elindulni.

Az ellenzék megint fölmelegítette a 2002-ben kitalált Lop-Stop szlogent, s az "üvegzseb" ígéretet. Mindkettő akkor is hazugság volt, - s némiképp más elnevezéssel - most is az.

Szóval,
a Fidesz derék Trócsányija
összekeverte
Schuman francia politikust Schumann német zeneszerzővel.

Ha már más nem, legalább annyi feltűnhetett volna a Fidesz derék Trócsányijának,
hogy a francia politikusnak alig volt haja,
a német zeneszerző viszont kifejezetten hosszú hajú a róla készült képeken,
azon a képen is, amit róla – a francia politikus képe helyett – berakott.

Trócsányi szerencséjére ez a baromsága
biztosan nem fog megjelenni a KESMA több, mint 400 médiumában...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés