Peru erősíti határainak őrizetét

2019. szeptember 3. 7:37
Az utóbbi években több mint 850 ezer venezuelai menekült Peruba.

Ecuadorral közös határának fokozottabb őrizetére készül Peru, hogy megelőzzön egy illegális bevándorlási hullámot, miután a venezuelai menekültek beutazási feltételeinek szigorítása óta 90 százalékkal visszaesett a legális határátlépések száma – közölte hétfőn a kormány egyik tagja.

Az utóbbi években több mint 850 ezer venezuelai menekült Peruba, miután országuk súlyos gazdasági és belpolitikai válságba süllyedt. Közülük 270 ezren menekültstátusért folyamodtak.

Júniustól azonban Peru csak az útlevéllel és humanitárius vízummal érkező venezuelaiakat engedi belépni a határon, részeként annak a bevándorlásügyi szigorításnak, amelyet néhány dél-amerikai ország egyszerre vezetett be. Egy nappal a szigorítások június 15-i hatályba lépése előtt még csaknem tízezer venezuelai özönlött Peruba.

„A venezuelai bevándorlók száma azóta drámaian visszaesett, s mára 90 százalékkal alacsonyabb annál, amit júniusban tapasztaltunk” – mondta újságíróknak Néstor Popolizio perui külügyminiszter. Popolizio hozzátette, hogy a belügyi tárcával és a rendőrséggel közösen azon dolgoznak, hogy elejét vegyék egy illegális bevándorlási hullámnak. Közlése szerint Peru a régió 11 másik államával karöltve igyekszik összehangolni a Venezuelából kiinduló tömeges migráció kezelését.

Peru nyomában Chile és Ecuador is hasonló szigorításokat vezetett be, miközben az általuk megkövetelt dokumentumokat egyre nehezebb megszerezni a növekvő szegénység sújtotta Venezuelában.

Az ENSZ szerint a venezuelai lakosság 24 százaléka, azaz csaknem hétmillió ember szorul humanitárius segítségre. Az évek óta húzódó belpolitikai válság idén tovább mélyült, miután Juan Guaidó ellenzéki vezető az alkotmányra hivatkozva januárban Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát, de nem sikerült megingatnia Nicolás Maduro elnök hatalmát.

(MTI)

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés