Karácsony: Az ellenzék egy szolidáris és zöld várost épít

2019. szeptember 1. 9:04
A Fidesz budapesti uralmából 42 nap maradt, és nem pusztán remény, de jókora esély is van arra, hogy megváltoztassák a fővárost – közölte Karácsony Gergely.

Budapest legyen végre zöld és legyen végre szabad – szólított fel szombati, fővárosi kampánynyitóján Karácsony Gergely. Az ellenzéki főpolgármester-jelölt beszédében arra kérte hallgatóit, hogy vegyék vissza Budapestet a kiváltságosok kezéből és adják vissza a várost a valódi tulajdonosainak, a budapestieknek. A politikus azt mondta, a választás után visszaszerzik a főváros pénzét és önbecsülését, majd egy szolidáris és zöld várost építenek.

A jobb élet a tét

Volt már olyan, hogy egy város vált a szabadság szimbólumává – utalt a hidegháborús Nyugat-Berlinre. Karácsony Gergely idézte John F. Kennedy egyik leghíresebb beszédét, amelyben az egykori amerikai elnök azt mondta, hogy „Ich bin ein Berliner”, én is egy berlini vagyok. Mondjuk büszkén és elszántan, hogy én is egy budapesti vagyok – kérte az egybegyűlteket Karácsony Gergely, aki hozzátette, ő maga is egy budapesti, „egy közületek”.

Budapest akkor is erős és büszke város, amikor a kormány le akarja rombolni a büszkeségét – közölte. A főváros akkor is erős marad, amikor meg akarják gyengíteni azok, akik mindig is utálták, akiknek Budapest a „bűnös város” – szögezte le. Hozzátette, számára azonban Budapest a „bűvös város”. A szabadság kultúráját nem lehet erőből lerombolni, Budapestet nem lehet legyőzni, mert a hatalom embereinél mindig erősebb az emberek hatalma – fogalmazott.

A Fidesz budapesti uralmából 42 nap maradt, és nem pusztán remény, de jókora esély is van arra, hogy megváltoztassák a fővárost – közölte Karácsony Gergely. A főpolgármester-jelölt hozzátette: október 13-án a kiváltságos kevesek további gazdagítása vagy a budapestiek jobb élete a tét.  A változás politikai feltételei adottak, mert az ellenzéki pártok „kicsit lassan”, de megértették, hogy a rivalizálás korszakát az együttműködés korszakának kell váltania. Sikerült elérni, hogy a „változást akaró embereknek” nem csupán a főpolgármesteri, de a polgármesteri és a képviselői posztokon is csak egy-egy jelöltjük van – mutatott rá.

Kifogás helyett megoldás

Az egész világot érinti a klímaváltozás ügye, ezt csak Budapesten nem látják, mert „valószínűleg a légkondicionált fekete terepjárókból ezt nem lehet érezni” – bírált. Hangsúlyozta, az ő ellenfeleik a változást eltagadni akarók és Tarlós István főpolgármester, aki mindig azt mondja, hogy „mit, miért nem lehet”. Ezért van szükség új akaratra, új vezetőkre, akik nem a kifogásokat keresik, hanem a megoldást – jelentette ki.

Karácsony Gergely arról is beszélt, 25 év múlva lesz annyi idős, mint most Tarlós István és akkor arról akar beszámolni az unokáinak, hogy egy befogadó, békés várost csináltak, amely mindenkinek közös otthona, ahol mindenkinek van méltó lakhatása, ahol a szegényeket nem vegzálják, hanem segítik, ahol jó a levegő és az emberek vannak a középpontban. A politikus azt mondta, vissza kell szerezni a város önbecsülését és „az ellopott vagyonokat”, a jó levegőt valamint a méltányos és a mindenki számára hozzáférhető egészségügyi ellátást. Kijelentette, amennyiben elnyeri a főpolgármesteri posztot, akkor Budapesten addig nem épül új stadion, amíg nincsen minden kerületben egy CT-berendezés.

A Szabadság téri rendezvényt Szalay Kriszta színművész, képviselőjelölt nyitotta meg, aki Barabás Richárddal, a Párbeszéd szóvivőjével beszélgetett a színpadon. A kampánynyitón fellépett Dés László zenész-zeneszerző és Szabó Kimmel Tamás színművész is, utóbbi adta elő a „Változás dala” című kampánydalt. Emellett az egybegyűlteknek lejátszották Ekrem Imamoglu isztambuli főpolgármester videoüzenetét. Az esemény végén közösen álltak színpadra az ellenzék fővárosi polgármester-jelöltjei, akik közös szelfit készítettek.

(MTI)

Összesen 150 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Demszky klón. Kepessz faszikám, hullassz a semmibe. Még 40 nap.

Karácsony, mint Demszky 2.0 verzió ugyanúgy politikai kinevezett lenne, akit hátulról irányítanak. Ha jól megnézzük, ugyanarra építenek, színpadias mosolygás, jól eladhatónak tűnő, szimpatikus beállítás. Hatalmas ígéret halmaz, de semmi értékelhető, múltbéli teljesítmény. Valami gyakorlati hivatkozás, olyasmi, amit Tarlós el tud mondani. Öt éves múlttal semmi említésre méltó nincs Karácsony polgármesteri pályafutásában?

Miniszterelnöki jelöltsége után, az Áder Jánoshoz intézett röhejes dörgedelmek után még mindig erőltetik, ez csak ráerősít arra, hogy az ellenzéki erők pusztán maguk előtt tolják, mint jól mozgatható, bár néha csetlő, botló színpadi figurát. Nem nehéz, mert úgy tűnik, hajlandó minden szerepet eljátszani. Egy nulla százalékos párt tagjaként mégis, miféle érdemei lehetnek ezeken kívül?

Hogyan vették el Budapestet a budapestiektől és hogyan adná vissza? Miképpen demonstrálná, hogy Budapest a budapestieké? Naponta megkérdezné, ma mit kéne tenni? Mondjuk ezt el tudom képzelni, bár lehet, hogy nem ő kérdezne, hanem mondanák neki. Mit ért Karácsony az eredetileg Rákositól származó szlogen - Tiéd az ország, magadnak építed - másolásával?

Puzsér Karácsony jellemzésében a fején találta a szöget: az a Medgyessy, aki Gyurcsánynak akar látszani.

De Tarlós is találó: "Zuglóban öt éve nem bír el néhány kerületi szintű hörcsöggel, közben előterjeszti, hogy bármikor kész hevesen tarkón harapni egy leopárdot"

:)))))

Felszólította már Ádert?

A politika színház is, de Karácsony csepűrágó, aki Zuglóban már - a saját jegyzője szerint is - gyakorlatilag csődöt produkált.

Én is, pedig állítólag rabok:-) fel kell őket szabadítani olyan szoci modra;:-)))

Váltódominánsként Hdúros számokban, Edúrosokban is elfordul,
és transzponált számokban, ha az énekes hangmagassága ezt
megköveteli.

Lennon énekelt néha nagyon furcsa hangnemekben.

Egyre meggyőzőbb Karácsony szakmai felkészültsége....., mert ugye ez az elsődleges szempont. Ugye majd Karácsony morálisan, szakmailag megkérdőjelezhetetlen, önzetlen, párt-és gazdasági-vállalkozói érdekcsoportoktól független városvezetése hozza el számunkra a boldog aranykort, leszünk itt Budapesten igazán szabadok, lesz végre miénk a város, amit Orbán rútul elvett.

Gergő, Téged vár Lipócia és a Rákos-menti lakótelepek igazságra vágyó népe.

Csak halkan mondom, a Pannónia utcában egy szánalmas figurának tartunk. De ugye jelenleg nincs más, komoly balliberális értelmiségi nem vállalja fel a Rád osztott bohóc szerepet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés