Előretört, de nem nyert az AfD Kelet-Németországban

2019. szeptember 1. 18:58
Szászországban a CDU, Brandenburgban a szocdemek őrizték meg az első helyüket az előretörő AfD-vel szemben a vasárnapi tartományi választásokon.

A németországi Brandenburg tartományban a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), Szászország tartományban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi helyi törvényhozási (Landtag-) választáson a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) urnazárás után közzétett eredménye szerint.

Brandenburg

Szászország

Az országos köztelevíziók (ARD, ZDF) megbízásából készített felmérések szerint az SPD Brandenburgban a szavazatok 26,5-27,5 százalékát szerezte meg.

Szászországban a CDU 32,5-33 százalékot szerzett. 

Így az SPD Brandenburgban, a CDU pedig Szászországban továbbra is az első számú politikai erő, de történetük legrosszabb választási eredményét érték el, és nem tudják folytatni a kormányzást az eddigi koalíciós összetételben.

A legnagyobb mértékben a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) erősödött meg, Brandenburgban 22-24,5 százalékot, Szászországban 27,5 százalékot szerzett, így a második legnagyobb párt lett.

(MTI)

Összesen 136 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az AfD és minden patrióta, nemzeti párt akkor kap esélyt győzelemre, országvezetésre, ha:
Kizárólag észérvek alapján, egzakt módon érvel és politizál.
Minden érzelemtúltengés taszítóan hat a konzumidióta mentalitásra.
Mert abban a bizonytalanság lehetőségét látják, ami zavarja a plázafílinget, no meg a média tudatmódosítását, ami már el lett a fejekben ültetve.

Idióta. :)))
Egyetlen tartomány sincs, ahol ne lennének benne a Landtagéban... országosan stabilan 10% feletti már most a támogatottságuk.

De lehet, higy még ez is magas neked. Akkor mondom másképp: sem az MSZP, sem az ún. Jobbik, sem a Momentum, sem az LMP támogatottsága nem éri el az általad leszólt AFD-ét...

Kérdés, hogy mire majd az AfD nyer, lehet-e visszafordítani a németek számára katasztrofális migráció konzekvenciáit.

Ez is szép, de fel fog ez gyorsulni amint romlani kezd a gazdaság. A németek számon fogják kérni a politikusaikon hogy miért hoztak oda annyi dolgozni nem akaró vagy tudó külföldit amikor nekik sem megy jól. Adok az AFD-nek 6-8 évet és kormányozni fognak.

"Ezt még nagyon sokáig egyetlen párt sem fogja kimondani Európában, ..."

Még nagyon sokáig, úgy 10-15 évig. De akkor aztán...

A nyugati fősodrú médiában csak szélsőjobboldalinak minősítik az Afd-t. A normalitás, a józan veszélyérzet hangoztatása balliberális oldalon egyenlő a szélsőségességgel.

A pillanatnyi helyzet helyett inkább a trendeket figyeld. Például azt, hogy a visszacsatolt egykori NDK-ban ugyanarra allergiásak, mint az egykori szovjet tömb többi országában. Hogy az egykori NDK területén éppen úgy nem sikerült létrehozni a nyugati színvonalat, mint a többi volt szocialista országban, és ez jobban érdekli az ott lakókat, mint a klímahisztéria, vagy a liberális demokrácia meghonosítása. A szovjet időkből tanulva, arra emlékezve ismerősnek tűnik számukra a helyzet, egy újabb diktatúra kialakításának kezdete. Mert például, ha Lipcsében tüntetnek egy, a migránsok által elkövetett gyilkosság miatt, akkor leváltják a titkosszolgálat vezetőjét, aki a valós képet adja erről a tüntetésről és nem a Merkelék által elvárt náci tüntetésről beszél.

Arra figyelj, hogy a volt vasfüggöny keleti oldalán, a németeket is beleértve azonos a gondolkodásmód.

Az AfD ugyan annak a nyugattal szembeni elégedetlenségnek, az eltérő felfogásnak a tünete, ami a többi volt szocialista országban is megvan. A vasfüggönynek ezen az oldalán egyformák a történelmi tapasztalatok, és a jelenlegi helyzet ebből eredő értékelése.

A kommunizmus mellékhatása a diktatórikus vonások felismeréséhez. A nyugatnak nincsenek ilyen tapasztalatai, nekik a kommunizmus egy romantikus játék volt, mert nem az diktálta a szabadságuk létét, vagy nem létét.

Nem tudom, mennyi tapasztalatod van a kádári rendszerről, de az akkori 800 ezer párttag túlnyomó része alkalmazkodó volt, aki tudomásul vette, hogy az érvényesüléshez ez kell, némi havidíj és néhány taggyűlés ne legyen akadály. Volt, akikkel szemben csendes elvárás volt, és ma könnyű azt hangoztatni, ki, hogyan adta volna fel előre jutási lehetőségeit egy formális párttagság elutasításával. Beszédes bizonyítéka ennek, hogy az egy betű elhagyásával induló MSZP - akik ellen az antikommunista SZDSZ-nek semmi kifogása nem volt - nagyjából 20 ezer taggal indult. Pintér bár MSZMP tag volt, nem volt KB titkár, még ha szeretnéd is ezt sugallni.

A KISZ politikai súlya a létszám ellenére nem volt akkora, mint gondolod, a munkahelyi, vagy iskolai szerveztek inkább bulizó társaságok voltak. A KISZ-ben felsőbb vezetést lehetett tudatosnak nevezni, az alsóbb tagság nem jelentett politikailag elkötelezett tömeget. Itt is az alkalmazkodás volt a lényeg, nem az ideológiai azonosulás.

Orbán nem volt egyetemi KISZ titkár, már megint túlzol, mint Pintérnél.

Az ügynöklistáknál jobban érdekelnének azok, akik az ügynököket mozgatták. De ezekről már nincs szó. Az ügynök lehetett kényszer ügynök, vagy lehetett olyan, aki hitből lelkesedésből volt az. Az előbbiek felhasználásával lehetne menteni az utóbbiakat. Arról nem beszélve, hogy mára ezek a listák vagy hitelesek, vagy nem.

Ami az alkotmány illeti, senki nem olvasná végig, mindenki hangulati és szimpátia alapon szavazna. Arról már nem beszélek, hogy a rendszerváltó pártok egyetértésben voltak a kétharmados törvények által adott jogosítványok tekintetében. Náluk reklamálj, mert azzal gondolom, tisztában voltak, hogy egy kétharmados törvényt csak egy másik kétharmad változtathat meg, arra viszont vagy gondoltak, vagy nem, hogy ezt egyetlen párt is elérheti. Mert a másik oldal olyan balfácán, hogy ez megtörténhet. Abban pedig semmi nincs, ha valaki él a megkapott hatalommal, a politika így működik, ott nem osztanak fair play díjat sehol a világon. Amúgy az Alkotmány hogyan lehet alkotmányellenes? Hol fogadták el népszavazással az 1949-es alapon létező alkotmányt? Vagy akár annak 1989-es változtatását?

Azt meg döntsétek el, hogy a Fidesz náci, vagy szocialista, főleg annak fényében, hogy a nyugati szocialisták milyen dühösen támadják. Most akkor vagy a nyugati szocialisták nem szocialisták, vagy a Fidesz nem az. Rád bízom, döntsd el te.

Szóval, te vagy az egyetlen okos, igaz ember. Bár nem tudom miért, hiszen vagdalkozol minden irányba, pusztán ennyiből áll a tudományod. De ez már a te dolgod.

Az, hogy te a Fideszről állítasz valamit, még nem jelenti azt, hogy amit a Fideszről állítasz, az "kiderült". Nem derült ki semmi. Azért, mert te mondod, még nem lesz valóság. Több szerénység nem ártana, ennyire ne értékeld túl magad.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés