Nézőpont Intézet: Tarlós jelentősen vezet Karácsony előtt

2019. augusztus 30. 8:54
Átszavazhatnak az ellenzéki szimpatizánsok.

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint Tarlós István főpolgármester népszerűsége jelenleg nagyobb, mint két kihívójának, a baloldal közös jelöltjeként induló Karácsony Gergelynek és a független Puzsér Róbertnek együttvéve – számol be a Magyar Nemzet. Az is sokatmondó adat, hogy a Budapesten élők 62 százaléka szerint a főpolgármester-jelöltek közül Tarlós István képes leginkább arra, hogy a legtöbb pénzügyi forrást megszerezze a fővárosnak a jövőben.

Tarlós István nyerne Budapesten, ha most vasárnap tartanák a választásokat – derül ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar Nemzet számára készített reprezentatív közvélemény-kutatásából. Az augusztus 23. és augusztus 27. között Budapesten ötszáz fő telefonos megkérdezésével készült felmérés szerint a jelenlegi főpolgármester 51, a baloldal közös jelöltjeként induló Karácsony Gergely 43, a független Puzsér Róbert pedig a biztos szavazó fővárosiak hat százalékának támogatásában bízhat. Sokatmondó adat, hogy a jelenlegi főpolgármester tábora nagyobb, mint az ellene induló jelölteké összesen.

Pénzügyi források megszerzése

Tarlós István nagy támogatottságának a hátterében az állhat, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége (62 százalék) szerint ő lenne képes arra, hogy a legtöbb pénzügyi forrást megszerezze a fővárosnak. Ugyanez az arány rendkívül alacsony Karácsony Gergely esetében: a zuglói polgármester csupán a megkérdezettek 9 százaléka szerint lenne képes arra, hogy megfelelő forrást biztosítson Budapestnek. Ez majdnem olyan kevés ember, mint ahányan Puzsér Róbertet jelölték meg (egy százalék).

Karácsony számára az is rossz hír, hogy az ellenzékiek többsége (56 százalék) szerint is Tarlós István tudná a legtöbb pénzügyi erőforrást előteremteni. Az intézet által készített kutatás szerint a kormányellenes szavazóknak is mindössze 28 százaléka gondolja úgy, hogy a zuglói polgármester tudná a legtöbb forrást megszerezni a jövőben a fővárosnak. A felmérés szerint a kormánnyal magát szembehelyező Karácsony Gergely esélyeit azonban nem csak ez csökkenti. Ugyanis a fővárosban élők többsége (58 százalék) szerint az országos politikai vezetéssel együttműködni képes városvezetői hozzáállás a helyes egy főpolgármester esetében.

Ezzel szemben csupán 30 százalék gondolta úgy, hogy a kormánnyal való együttműködést háttérbe szorító politizálás a jó döntés. Tarlós István pozícióját erősíti, hogy a kooperációra építő városvezetést az MSZP-szimpatizánsok 56, a Momentum Mozgalmat támogatók 33, a DK-t preferálók 32, valamint a jobbikosok 25 százaléka is jobb döntésnek tartaná, mint a konfliktuskeresést. A Nézőpont Intézet szerint a fenti adatok arra utalnak, hogy a regnáló főpolgármesterre az ellenzéki szimpatizánsok egy része is hajlandó lenne átszavazni.

Kép: Nézőpont Intézet

Összesen 122 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt Kövér Laci csak idézte, mert ez Helmut Kohl mondása.

Puzsér Karácsonyéktól von el szavazókat, mert először Karácsonyt kell bírálnia - ami nem is olyan nehéz feladat, mert célpont van bőven -, s miután így igazolta, hogy ő a jobb ellenzéki kihívó, csak akkor érdemes Tarlóst kritizálnia. Ha nem ezt tenné, hanem direktben Tarlósnak menne neki, akkor saját magát is Karácsonyék mögé sorolná, hiszen akkor azok mondhatnák, lám Puzsér a mi politikai szatellitánk.

Ismerősöm Zuglóban él, és első kézből tapasztalja, hogy leromlott a kerület az elmúlt öt évben, amellett, hogy a működésképtelenségig el van adósodva. (szerinte jövőre be kell vezetniük az ingatlanadót, mert máshogy nem fognak ebből kijönni). A szintén szoci XIII. ehhez képest él és virul, el nem tudom képzelni, hogy miért nem Tóth Józsefet jelölték.
Viszont remélem, a kampány rá fog mutatni arra, hogy mit ért el Karácsony az elmúlt öt évben, minden fővárosi lakosnak tudnia kell, hogy kire, milyen múlttal és szakmai hozzáértéssel akarják rábízni a városuk vezetését az elkövetkező öt évre.

Lesz. Patthelyzet.

Válaszok:
Agnieszka | 2019. augusztus 30. 10:49

Abból még éppen lehet nyerni, csak bizonytalan, nehéz és végtelenül igazságtalan a jelenleg kormányzókra nézve, mert ez az ország a körülményekhez képest, az előzőkkel ellentétben MOST jól van vezetve.

Szinte az a benyomásom, h. az alsó jövedelmi sávokban, ahol a szakképzetlenek, rosszat, v. rosszul tanulók helyezkednek el, azért népszerű a DK-Momentum, mert ismerős a szellemi nívó és rokon a szellem.

Dehogynem. De mit vársz egy libsi trolltól?

Úgy értettem, a baloldalnak Tóthtal sokkal nagyobb esélye lenne a főpolgármesteri posztra, mint Karácsonnyal.

Itt is bocsánat, félreérthetően fogalmaztam.

Ki tudja, milyen háttéralkuk során kerülhetett Karácsony az élre, az EP választás után még Gyurcsány puccsolta meg.
Tóth kemény (de mindenképpen méltó) ellenfél lehetne, de ahogy elnézem, a baloldal sokkal inkább bízik a mosópor-marketing erejében, mint a szakértelemben.
Lehet, hogy ők ismerik jobban a saját szavazóikat, még igazuk is lehet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés