Továbbra is sok áldozatot követel a tengeri migrációs útvonal

2019. augusztus 28. 7:36
Közvetetten támogatásáról biztosított a Földközi-tengeren tevékenykedő NGO-kat az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR)

Az idén már mintegy 900-ra emelkedett a Földközi-tengerbe fulladt migránsok száma, miután kedden újabb illegális bevándorlók vesztették életüket Líbia partjainál egy hajótörésben – közölte az UNHCR. A líbiai hatóságok délután tudatták, hogy megtalálták egy bárka roncsait és öt vízbe fúlt ember holttestét. Hatvanöt további menedékkérőt kimentettek. Az eltűntek számára vonatkozóan eltérő értesülések állnak rendelkezésre, a líbiai parti őrség 15-20, az UNHCR legkevesebb 40 ilyen személyről tud.

A túlélőket az ország al-Homsz nevű városának kikötőjében tették partra. A líbiai haditengerészet időközben beszüntette a további keresést, és figyelmeztetést adott ki a térség halászainak, hogy figyeljenek az esetleg felbukkanó újabb holttestekre. A bevándorlók többsége Szudánból indult útnak, de van köztük egyiptomi, marokkói és tunéziai is.

A főbiztosság keddi közleményében közvetetten bírálta a szigorú bevándorlási politikát folytató Olaszországot, amiért nem engedi az illegális bevándorlókat szállító segélyhajókat kikötni. A főbiztosság szerint a Földközi-tenger mentén lévő államoknak „nem hátráltatni, hanem inkább segíteni kellene a tengeri halálozások mérséklését szolgáló önkéntes erőfeszítéseket”. Egyben sürgette az uniós kutató-mentő tengeri misszió újraindítását.

„Az együttérzést most tettekre kell váltani, hogy elejét lehessen venni a további halálozásoknak a tengeren és reményvesztésnek, amely leginkább ösztönzi az embereket a életük kockáztatására” – hangoztatta Vincent Cochetel, az UNCHR Földközi-tenger középső medencéjében illetékes különmegbízottja.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint a Földközi-tenger középső medencéjén keresztül futó migrációs útvonalon Líbia és Olaszország között az idén hozzávetőleg hatszázan vesztették életüket. A Marokkó és Spanyolország, illetve a Törökország és Görögország között húzódó útvonalakhoz képest ez számít messze a legveszélyesebbnek.

(MTI)

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Többen halnak meg autóbalesetben, mint a bűnöző migráns niggerek kezétől, mint azt megtudhattuk. Szóval az, hogy "sok áldozat", az relatív.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés