Tarlós: Destabilizálási kísérlet az ellenzéki kampány

2019. augusztus 25. 9:37
„Ezek a korábbi városirányítók inkompetens és tétova új arcaikkal kiegészülve most megint össze-vissza ígérnek, de az ígéretek teljesülésének a valószínűsége Zugló ötéves teljesítményén nyugodtan lemérhető” – fogalmazott Tarlós István.

Destabilizálási kísérletnek minősítette az ellenzék önkormányzati választási kampányát a harmadik ciklusára készülő Tarlós István főpolgármester, aki a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában azt mondta, hogy az eddig elvégzett munkának köszönhetően a jövőben lesz lehetőség a környezetvédelemre és a hajléktalanság kérdésére koncentrálni.

Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje arra a kérdésre válaszolva, milyen kampányra számít, úgy fogalmazott: ami az ellenzék részéről folyik, az nem is hasonlít önkormányzati választási kampányhoz, inkább „revansista szemléletű, hevenyészett és változatosság nélküli destabilizálási kísérlet, aminek a főváros menedzselése szempontjából egyszerűen semmi értelme”.

Hozzátette, több telefonos jelzésből meg lehetett bizonyosodni arról, hogy a háttérben „régi SZDSZ-esek közreműködésével elégedetlenség felszítására igyekeznek alapozni, de tulajdonképpen nem kis mértékben erőforrások öncélú megszerzéséről is szó van”.

Az ellenzéki javaslatok  „eléggé hiteltelenek”

Azt mondta, az ellenzék kampánytémája igazából nem maga a város, az azzal kapcsolatos javaslatok pedig „eléggé hiteltelenek”. Részben azért, mert egy részük jogi alapon is egyszerűen megvalósíthatatlan, részben pedig azért, mert akiknek az ellenzéki jelöltek közül valóban van önkormányzati kompetenciájuk, azok már 2010 előtt „leszerepeltek”, hiszen hosszú időn át ők irányították a várost – jegyezte meg Tarlós István.

Közölte, Demszky Gábor szabaddemokrata főpolgármester idejében sem volt más a feladatarányos finanszírozás, mint most, a személyi jövedelemadóból sem kaptak semmivel többet vissza. 

 „Ők hagyták ott a kezelhetetlen működési hiányokat, alattuk csúszott le Budapest a nemzetközi megítélésben” – fogalmazott Tarlós István.

A főpolgármester kijelentette: az utóbbi kilenc évben emelkedett Budapest nemzetközi presztízse, és idén kapta meg a magyar főváros épp Brüsszelből az Európa legjobb úti célja kitüntető címet; a kitüntetés indoka az évtized teljesítménye volt.

Kétezer fa évente

Ugyancsak kérdésre válaszolva Tarlós István elmondta, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a polgármester-választások sokkal inkább személyekről szólnak, mint pártokról. Nem biztos, hogy az ellenzéki érzelmű választók pontosan követni fogják az ellenzéki pártelit „megélhetési bizniszeire alapuló látszólagos” összefogásait – vetette fel.

Szólt arról is, hogy ellenzéki politikusok, akik régi, 2010 előtti városirányítók voltak, most egy sajtótájékoztatón „valóságos zöld esőerdőt ígértek Budapestnek”.

Hogy lehet az, hogy ez 2010 előtt nem jutott eszükbe? Hogy van az, hogy ők évente mindössze pár száz fát ültettek, mi pedig éves átlagban kétezret? – tette fel a kérdést a főpolgármester, aki kitért arra, hogy a korábbi városvezetők nem törődtek olyan kultúrtörténeti parkokkal, mint például a Margitsziget, alig költöttek közparkok fejlesztésére, amelyre a mostani városvezetés 2015 és 2019 között 5,5 milliárd forintot fordított.

Tarlós István közölte: Budapest fürdőváros, de a korábbi városvezetők egy fürdőt sem fejlesztettek, „mi most tartunk a hetediknél”. Példaként említette azt is, hogy 2010-ben még 24 éves buszok, 30-40 éves villamosok, 35 éves metrók és trolibuszok jártak Budapesten. Rámutatott arra is, hogy az ő idejük alatt lett fonódó villamoshálózat, újították fel a Széll Kálmán teret és valósították meg a szelektív hulladékgyűjtést.

„Korábbi városirányítók inkompetens és tétova új arcaikkal kiegészülve” 

Az árvízvédelemről szólva azt emelte ki, hogy a csillaghegyi-öblözetben – konszenzussal – építik a védműrendszer két elemét, ez az utóbbi száz év legnagyobb árvízvédelmi fejlesztése Budapesten.

„Ezek a korábbi városirányítók inkompetens és tétova új arcaikkal kiegészülve most megint össze-vissza ígérnek, de az ígéretek teljesülésének a valószínűsége Zugló ötéves teljesítményén nyugodtan lemérhető” – fogalmazott Tarlós István.

A főpolgármester kiemelte azt is, hogy stabilizálták a város működését, beleértve a 2010-ben „romokban heverő” BKV-t, és nincs működési hitel, csak és kizárólag jól kezelt fejlesztési hitelkeret. Felújították a 3-as metró szerelvényeit, és már megtalálták a klimatizálás forrásait is, a BKV előrehaladott egyeztetést folytat a megvalósításról – tette hozzá.

Megvalósuló e-jegyrendszer

Tarlós István közölte: a közfejlesztési tanácson keresztül már 700 milliárd forint értékű jóváhagyott projekt van forrásbiztosítással. Ezek között szerepel a Lánchíd felújítása, a további BKV-járműcserék, a Blaha Lujza tér és a Széna tér felújítása, az Eurovelo nemzetközi kerékpárutak fejlesztése, valamint a ferihegyi gyorsforgalmi út felújítása.

A megvalósítás szakaszába került az elektronikus jegyrendszer is: már júniustól mobilos jegyvásárlás működik a reptéri buszon, szeptember 2-ától a hálózat egészén így lehet majd jegyeket venni, és ezek a Volán és a MÁV-Start járataira is érvényesek lesznek. Szeptember végétől havi bérletet lehet majd így vásárolni, és 2020 közepétől működik majd az időalapú jegyrendszer – mondta.

A jövő a környezetvédelemé és a hajléktalanprobléma kezeléséé

A főpolgármester mindezeket követően kijelentette, „lesz lehetőségünk ezért a jövőben koncentrálni környezetvédelemre, hajléktalanproblémára”.

A környezetvédelem három fő elemét emelte ki: a közlekedést, a klímavédelmet és a zöldinfrastruktúra fejlesztését. Az ezekre vonatkozó koncepciókat kidolgozták, ezekről a Fővárosi Közgyűlés már döntött is.

Kérdésre válaszolva Tarlós István azt mondta, „egy enyhe, a jelenlegi összetételben megfigyelhető többségre” számít a Főváros Közgyűlésben, de talán az eredmény ennél szorosabb lesz.

(MTI)

Összesen 87 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ellenzék és Karácsony Gergely polgármester és főpolgármester referencia munkája Zugló, amely lejtőre került.
Zsigmond Barna Pál (Fidesz) országgyűlési felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy a kerület önkormányzata másfél mil­liárd forinttal költekezik túl, miközben a tavalyi bevételei 3,5 milliárd forinttal maradnak el a tervezettől.

A vitában a jegyző azt is kijelentette: jó összehasonlítási alapja van, ezért ki meri jelenteni, hogy országos viszonylatban Zugló mindenről és mindenkitől lemaradt. Papp Imre végül arra is felhívta a figyelmet, hogy a bizottság szervezeti és működési szabályzata szinte semmit sem ír elő, például azt sem tudni, hogy költségvetési módosító javaslatot hogyan kell benyújtani.

Tisztelt Fővárosiak!

Ilyen Fővárost, fővárosi vezetést akartok?

Blanka! Orvos mikor látott utoljára?

Áder János 2004. szeptember 9. levele Medgyessy Péter miniszterelnökhöz.

"Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Ön egy 2004. augusztus 19-i lapinterjúban a következőt nyilatkozta: „Az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel”. Azóta magam is, mások is, többször, többféle formában próbálták rávenni, mondaná meg, mire gondolt. Természetesen tisztában voltam vele, hogy az Ön helyzete nem éppen irigylésre méltó. Ugyanis vagy kiáll az elmondottak mellett, és ebből értelemszerűen az következik, hogy feljelentést tesz, vagy visszavonja állítását, s ezzel vállalja a morális és politikai hitelvesztést.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Pontosan három hetet kellett várni arra, hogy magyarázatot adjon szavaira. Magyarázat helyett azonban Ön csak magyarázkodik.

Ön nagyon jól tudja, hogy egy lapinterjú nem jelenhet meg a nélkül, hogy Ön rá ne bólintana a végleges szövegre. Ön tehát egyetértőleg jóváhagyta a fent idézett mondatot. Pár nappal később pedig, egy televíziós műsorban nem hogy visszavonta volna, de meg is erősítette nyilatkozatát azzal, hogy a műsorvezető kérdésére úgy válaszolt, természetesen többet tud, mint ami a nyilvánossághoz eljutott. Ehhez képest tegnapi nyilatkozatában már arról beszélt, hogy Ön csak a sajtóban nagy visszhangot kapott SZDSZ-es botrányokra utalt. A két kijelentés között feszülő ellentmondás miatt meg kell kérdeznem:

• Sejt-e Ön korrupciót Wekler Ferenc birtokátsorolása, valamint több százmilliós szőlőtelepítési támogatása hátterében?

• Zavaros ügynek tartja-e Demszky Gábor ingatlanszerzéseit és vagyongyarapodását?

• A Kovács Kálmán vezette minisztérium által megvásárolt kakaóbiztos számítógépek esetében indokoltnak tartja-e a piaci árnál több, mint kétszer nagyobb beszerzési árat?

• Elfogadhatónak tartja-e a Gazdasági Minisztérium politikai államtitkárának azon magyarázatát, miszerint az M5-ös autópálya-tender elbírálásakor, többek között azért döntöttek a 130 milliárd forinttal drágább megoldás mellett, mert az azt tartalmazó pályázati dokumentum vastagabb volt, mint a többi?

• Igaz-e, hogy Ön utasítást adott Csillag Istvánnak, az M6-os autópálya-tender kihirdetésének elhalasztására, mivel az Ön véleménye szerint, a gazdasági miniszter által előnyben részesített pályázat több ponton kifogásolható volt?

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Engedje meg, hogy még egyszer idézzem az Ön mondatát: „Az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel”. Egy ilyen kijelentés után nincs helye mellébeszélésnek. Magyarország polgárai, akikre oly sokszor hivatkozik, joggal várják el, hogy amennyiben tudomása van róla, őszintén, tisztességgel tárja fel, az Ön által említett korrupciós ügyeket. Különös tekintettel arra, hogy amint tegnap fogalmazott, eleddig az eseteknek csupán egy része tisztázódott.

Kormánya jó hírének megőrzése érdekében ezért Önnek egyértelmű, őszinte válaszokat kell adnia a következő kérdésekre:

• Tesz-e jogi lépéseket, az Ön tudomására jutott korrupciós ügyek kapcsán?

• Tájékoztatja-e utódját, Gyurcsány Ferencet, az Ön tudomására jutott korrupciós ügyekről?

• És végül, de nem utolsó sorban, milyen megfontolások játszottak szerepet tegnapi nyilatkozatában, amivel megpróbálta eljelentékteleníteni korábbi kijelentéseit?

Budapest, 2004. szeptember 9.
Tisztelettel:
Áder János "

"tulajdonképpen nem kis mértékben erőforrások öncélú megszerzéséről is szó van”.
Ez csak a helyzet felületes leírása...
Az Orbán-kormány, azon belül Budapest elvitathatatlan sikereket ért el - 8 év alatt!!!
Ezt megmagyarázni nem képesek, méltatni, elismerni: halálos bűn a bolsi-libsik szemében.
Akkor?
Lerombolni, lerombolni mindent, kő kövön ne maradjon a káoszban, dögöljön meg minden tehén, mert a Fidesz, Tarlós legeltette...
Hogy abba az ország is pusztulásos állapotba kerül?
Majd azt mondják: a Fidesz, Orbán, Tarlós bűne az összeomlás.
Az ÁVH, pártállam maradékok bármit lelkesen vallásuk részévé tesznek, ami a magyar patrióta oldalnak árt, ha belepusztulnánk, még inkább...
Lenne, van tartalék, a repülőjáratok ontanák a betelepülőket Tel Avivtól Párizsig, Malmőig...

Magyarországon már nincs szükség fazekasokra, mert a köcsögök balliberálisoknál maguktól teremnek.

A hozzászólásoddal olyan tuskó vagy, hogy lefulladna a fejedben a láncfűrész.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés