Illiberális kapitalizmus Kelet-Európában

2019. augusztus 24. 13:34

Nem kell Kínáig tekinteni, hogy megértsük: a kapitalizmus sajnos illiberális rezsimekben is működik.

2019. augusztus 24. 13:34
Christian Geinitz
Frankfurter Allgemeine Zeitung

„Különös löketet adott ezeknek az országoknak az EU-csatlakozás, azóta sokkal gyorsabban növekednek, mint a régi tagállamok. És még így is évtizedek kellhetnek, mire a Kelet eléri a Nyugat színvonalát. A rendszerváltások rossz tapasztalatai és az érzés, hogy nem haladtak olyan gyorsan, ahogy szerettek volna, megmagyarázzák a csalódottságot Kelet-Európa egyes részein.

Ehhez jön még az a meggyőződés, hogy »Brüsszel« és általában a »Nyugat« lekezeli és nem érti őket, legyen szó a menekültpolitikáról vagy az Oroszországhoz fűződő kapcsolatokról. Nem utolsó sorban ez a frusztráció magyarázza a nacionalista, populista és euroszkeptikus áramlatokat Varsóban, Budapesten és máshol is. Harminc évvel a berlini fal leomlása után józanul azt kell megállapítanunk, hogy a gazdasági integráció nem mindenhol hozott magával politikai-ideológiai változást.

Az EU és a NATO szövetségeibe való felvétel befejeződött, a betagozódás a nemzetközi piacokba és ellátási láncokba szintén sikerült. De a remény, hogy ezzel együtt a nyugati értékek, a demokrácia- és jogértelmezés stabil, független intézményei és egy erős, pluralista társadalom is meghonosodnak, nos, ez csak részben teljesült. Nem kell Kínáig tekinteni, hogy megértsük: a kapitalizmus sajnos illiberális rezsimekben is működik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2019. augusztus 25. 18:44
Nem sikerült a Nyugatnak megetetnie a romló, büdösödő kínálatát. Kelet felé még fosztogatnak,de lesz bajuk a valódi keletiekkel, fekákkal, pakikkal, stb.
Hesperia
2019. augusztus 25. 10:57
Kedves Herr Geinitz! Kit-mit tetszik érteni "Kelet-Európa" alatt? Mert én mondjuk Oroszországot meg Ukrajnát, Moldáviát meg esetleg a Kelet-Balkánt, mondjuk Görögország is odatartozik már.... Ez viszont itten Közép-Európa, tessék már végre megtanulni!
Akitlosz
2019. augusztus 24. 23:46
Miért sajnos? Jobban szeretné, ha a kapitalizmus sem működne, mint a kommunizmus? Akkor mi maradna? Feudalizmus meg rabszolgatartás?
Csomorkany
2019. augusztus 24. 20:33
Én a "kapitalizmus"-szón vigyorgok. Van olyan ország a földtekén Csádtól Kolumbián keresztül Németországig, amely nem piacgazdaság? Jó, Észak-Korea. Kornai azt írja, társadalmi szinten kétféle elosztási logika létezik: a piaci alapú és a bürokratikus. De a bürokratikus újraelosztás talán valóban egyedül Észak-Koreában elsődledes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik