Bevetik a hadsereget az amazonasi erdőtüzek ellen

2019. augusztus 24. 9:18
Donald Trump is felajánlotta segítségét Bolsonarónak.

A nemzetközi nyomás hatására Brazília elnöke pénteken engedélyezte, hogy a hadsereg is közreműködjön az amazóniai esőerdőtüzek megfékezésében. A katonaság egyes egységei szombattól foglalják el állomáshelyeiket az érintett területeken, hogy – olvasható Jair Bolsonaro elnöki rendeletében – segítsenek a tűzoltásban, együttműködve a közbiztonsági szervekkel és a környezetvédelmi hivatalokkal. Az elnök szerint a kormány tudatában van a helyzet súlyosságának, és ugyanúgy fog eljárni az „ökológiai bűnözés” ellen, mint más bűncselekmények esetében.

Bolsonaro korábban az esőerdők védelmét a brazil gazdasági fejlődés – bányászat, földművelés, fakitermelés – akadályaként emlegette, amivel nemzetközi, környezetvédelmi bírálatok sorát vonta magára.

Pénteken telefonon beszélt vele Donald Trump amerikai elnök, felajánlva országa segítségét a „tűzharcban”. Ugyancsak pénteki fejlemény, hogy a brazil kormány „diplomáciai offenzívát” indított: külképviseleteinek 12 oldalas körlevelet küldött statisztikákkal, és meghagyta diplomatáinak, hogy az adatok alapján érveljenek esőerdőügyben.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint Emmanuel Macron és Angela Merkel a hétvégén tartandó G7-csúcstalálkozó napirendjére tűzné az amazóniai esőerdők ügyét. „Az Amazonas ég, és ez egy olyan téma, ami az egész világot érinti, mert a folyó a biodiverzitás forrása” – idézi a lap a francia elnököt.

(MTI/FAZ)

nyitókép: NASA

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Amazónia egy külön világ. Ott nincsenek törvények, nincsen rendőrség, nem segít senki ha baj van” - mondja Asensio Rodríguez, a Greenpeace Brazília ügyvezető igazgatója, aki Bolsonaro Brazíliájáról és a környezetvédők által vívott harcról mesélt az Indexnek.

Brazíliában mindenfajta nemzetközi tiltakozás és a klímaegyezmények ellenére egyre nagyobb léptékben irtják az Amazonas-menti őserdőt. Tavaly augusztus óta húsz százalékkal nőtt az amazonasi esőerdők irtásának sebessége egy független környezetvédelmi szervezet jelentése szerint. Ennek oka, hogy a januárban hivatalba lépett új brazil államfő Jair Bolsonaro, és környezetvédelmi minisztere nem hisz abban, hogy a klímaváltozás valós probléma, ezért szabad kezet adtak a az esőerdők termőfölddé alakításához és a fakitermeléshez. Sokszor a védett területek és az őslakosok rezervátumai is áldozatul esnek az irtásnak.

Milyen Brazíliában egy környezetvédő munkája?

A legjobb szó erre, hogy veszélyes. Nagyon-nagyon veszélyes. Világelső ország vagyunk az önkéntesek és aktivisták meggyilkolásában, és ezekre szinte sosem derül fény. Amazónia olyan hely, ahol nincsenek törvények, nincsenek bűnüldöző szervek, ott mindenki magára marad. A Greenpeace szerencsésebb helyzetben van, mint a kisebb környezetvédelmi csoportok, mert vannak eszközeink, hogy biztonságban tudjuk az embereinket. De mégis, pont mielőtt elindultam Budapestre, volt egy olyan incidensünk, ahol önkénteseinket vittek el magukat rendőrnek kiadó személyek. Nem tudjuk, kik voltak, és mit akartak, de az hamar kiderült, hogy nem igazi rendőrök. Szerencsére meg tudtuk menteni a munkatársainkat, de sok más szervezet embere nem ennyire szerencsés. Az esőerdőben nincs olyan, hogy kihívom a rendőrséget, vagy segítséget várok, sőt a bűncselekményekre sem derül fény.

Sok civil szervezetnél dolgozó ember szó szerint az életét adja az őserdőkért.

Az embereink minden nap költöznek, minden lehetséges biztonsági intézkedést megtesznek. Rengetegen vesznek el az őserdőben, senki nem tudja mi történik velük, ennek ellenére úgy is sokan vállalják az önkéntes munkákat, hogy tudják, hogy állandó életveszélyben vannak." [index]

Trumpnak sem kiléptetni kellene országát a párizsi nemzetközi klímavédelmi egyezményből, tagadva tényeket, egoista módon, mindent a saját érdek szemszögéből tekintve, ha kell számító lépések mentén, rövidlátó módon, egyben rossz példát mutatva másoknak, ahogyan Brazília vezetésének is szembe kellene tekintenie a valósággal, nemzetközi, akár európai kijózanítást szolgáló megnyilvánulások nélkül is, hogy már saját indíttatásból is arra jussanak, közösen összefogva, egymást is segítve, a közös értékek és a jövő érekében felelősen cselekedni kell, már a mában is.

Válaszok:
hhonor | 2019. augusztus 24. 10:17

" Jair Bolsonaro brazil elnök azonban egyáltalán nem érzi égetőnek a kérdést, nem csak támogatja az esőerdők mezőgazdasági termelésbe vonását és korlátozza az erdőirtásért kiszabható büntetéseket, de még a tárgyalás ötlete ellen is élesen kirohant. Mint mondta, őt csak ne oltogassák az európai vezetők, akik politikai fellángolásaikkal csak a saját politikai hasznukat lesik, és tipikus nagyhatalmi arrogancia úgy tárgyalni egy ország belügyeiről, hogy az nincs is jelen.

Bolsonaro ámokfutását vélhetően valóban nem a nemzetközi nyomás, hanem saját mezőgazdasági termelői állíthatják majd meg. a szójababot termelő és marhákat tenyésztő gazdák ugyanis attól félnek, hogy amennyiben a brazil elnök ujjat húz a nyugati vezetőkkel, egész egyszerűen nem lesz nemzetközi kereslet a termékeikre, a nem ritkán génmódosított és felpuffasztott brazil takarmányokra.

Bolsonaro egyelőre mindenesetre kettős játékot játszik, miközben egyáltalán nem bánja, hogy percenként egy focipályával csökken az esőerdők területe, a nemzetközi politikában azzal hűti le az európai vezetőket, hogy az Amazonas esőerdeje akkora, mint Európa, nem olyan könnyű egy ekkora területen tüzet oltani." [index]

Ezért is kell összefogni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés