Bevetik a hadsereget az amazonasi erdőtüzek ellen

2019. augusztus 24. 9:18
Donald Trump is felajánlotta segítségét Bolsonarónak.

A nemzetközi nyomás hatására Brazília elnöke pénteken engedélyezte, hogy a hadsereg is közreműködjön az amazóniai esőerdőtüzek megfékezésében. A katonaság egyes egységei szombattól foglalják el állomáshelyeiket az érintett területeken, hogy – olvasható Jair Bolsonaro elnöki rendeletében – segítsenek a tűzoltásban, együttműködve a közbiztonsági szervekkel és a környezetvédelmi hivatalokkal. Az elnök szerint a kormány tudatában van a helyzet súlyosságának, és ugyanúgy fog eljárni az „ökológiai bűnözés” ellen, mint más bűncselekmények esetében.

Bolsonaro korábban az esőerdők védelmét a brazil gazdasági fejlődés – bányászat, földművelés, fakitermelés – akadályaként emlegette, amivel nemzetközi, környezetvédelmi bírálatok sorát vonta magára.

Pénteken telefonon beszélt vele Donald Trump amerikai elnök, felajánlva országa segítségét a „tűzharcban”. Ugyancsak pénteki fejlemény, hogy a brazil kormány „diplomáciai offenzívát” indított: külképviseleteinek 12 oldalas körlevelet küldött statisztikákkal, és meghagyta diplomatáinak, hogy az adatok alapján érveljenek esőerdőügyben.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint Emmanuel Macron és Angela Merkel a hétvégén tartandó G7-csúcstalálkozó napirendjére tűzné az amazóniai esőerdők ügyét. „Az Amazonas ég, és ez egy olyan téma, ami az egész világot érinti, mert a folyó a biodiverzitás forrása” – idézi a lap a francia elnököt.

(MTI/FAZ)

nyitókép: NASA

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés