Székelyföld autonómiájáról az Igazság Napján

2019. augusztus 23. 8:21

Izsák Balázs
Facebook
Jövőnk szempontjából csak egy megoldás elfogadható: Székelyföld területi autonómiája!

„A Székely Nemzeti Tanács megalakulásától hirdeti, hogy a szakpolitikai kérdések megoldásától a jogfosztottság felszámolásáig megoldást csak az kínálhat, ha maga a Székely Nép határoz a maga ügyeiben. A szubszidiaritás elvének megfelelően csakis a közösség demokratikusan létrehozott, önálló intézményei képesek igazságos és méltányos döntéseket hozni az őt érintő kérdésekben.

Az egyházi és közösségi ingatlanok használatával, tulajdonjogának szabályozásával sincs másképp. Az Igazság Napjára készülve ki kell mondani: ebben a nagyon fontos ügyben is az igazat és csakis a teljes igazat szabad mondani. A Református Székely Mikó Kollégium ügyében egy jogfosztó és veszélyes bírósági ítélet született. A Református Egyház tulajdonát a román állam megpróbálja visszaállamosítani, ezzel súlyosan megszegve nemzetközi kötelezettségvállalásait.

Ám a teljes igazság az, hogy a kommunista román hatóságok közösségünktől, történelmi egyházainktól, nem csak épületeket, hanem közösségünk adófizető polgárainak pénzéből finanszírozott intézményeket oroztak el. A Református Székely Mikó Kollégium nem csupán egy épület volt, hanem a székelység történelmi hagyományait ápoló, nemzeti értékeit megtartó intézmény is. Románia kötelezettségvállalása sem pusztán az egyházi javak visszaszolgáltatására, hanem az egyházi iskolák visszaállítására is vonatkozik. Emlékezzünk meg az Európa Tanács 176/1993 számú, Románia csatlakozási kérelmére vonatkozó véleményezéséről, amely kimondja: 

A Közgyűlés felszólítja Románia kormányát, hogy szolgáltassa vissza az egyházi javakat, és tegye lehetővé egyházi iskolák létrehozását és működtetését, különös tekintettel a kisebbségekhez tartozó gyermekek anyanyelvű oktatására. 
A teljes igazság, hogy Románia e felszólítás nyomán tett kötelezettségvállalásának, - amely nélkül ma nem lehetne sem az Európa Tanács, sem az Európai Unió tagja - tizenkilenc esztendő alatt sem tett eleget. 

A teljes igazság, hogy tizenkilenc év halogatás, taktikázás, hazudozás után a román hatóságok a Református Székely Mikó Kollégium ügyében olyan érvekkel álltak elő, amelyeket 1993-ban nem mertek volna megfogalmazni!

A teljes igazság, hogy tizenkilenc esztendei türelmes várakozás és alkudozás után elegünk van a megtévesztésre építő balkáni politizálásból, és kinyilvánítjuk, hogy nem részjogokat igényelünk, nem egy-egy visszaszolgáltatás kulisszák mögötti elintézését, hanem a restitutio in integrum elve alapján a jogtalanul elkobzott egyházi és közösségi javak azonnali és feltétel nélküli visszaszolgáltatását. 

A teljes igazság, hogy Romániában nincs független bíróság, az igazságszolgáltatás intézményei még mindig a politikai hatalom kiszolgálói, politikai megrendelésre fércelték össze a Református Székely Mikó Kollégium ügyében hozott ítéletet is. Fölháborító, de egyben nevetséges is, hogy olyan, nyelvünket nem beszélő, kultúránkat nem ismerő, idegen hivatalnokok hoznak döntést a mi ügyeinkben, és érvelnek közösségeink és egyházaink múltbeli viszonyaival, akiknek elemi ismereteik sincsenek rólunk.

A teljes igazság, hogy a közösségünk által kinyilvánított és Székelyföld területi autonómiáját igénylő akarat érvényesítése a megoldás a Református Székely Mikó Kollégium ügyében is. 

Menjünk minél többen Sepsiszentgyörgyre szeptember elsején, és mondjuk ki együtt: az Igazság Napja nem alacsonyodhat a féligazságok napjává. Jövőnk szempontjából csak egy megoldás elfogadható, a székelység önrendelkezésének intézménye, Székelyföld területi autonómiája!”


 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sajnos a cikkből is látszik, hogy demográfiai fordulat önmagában nem lenne elég, az ottani joggal visszaélve, továbbra is lábbal tipornák a magyarság jogait.
Ami működhetne, az az, amit (okkal vagy ok nélkül, mindegy, ennek kitárgyalása nem ide tartozik) a zsidóknak tulajdonítanak:
- legyen a régióban erős magyar kötődésű bank. Ez tudná támogatni a magyar cégek terjeszkedését, illetve segíthetne a fizetésképtelen állapotba került egyéb cégek felvásárlásában.
- legyen erős magyar tudatú, viszont ottani nyelvet jól beszélő városi értelmiség, akik a legjobb egyetemeken végeznek, majd elhelyezkednek a legfontosabb helyeken. Így egy, de legkésőbb két generáció múlva az egyetemeken magyarok (is) döntenek arról, hogy kiket vesznek fel tanítani, ők lesznek az ügyvédek, ügyészek és a bírók, ők csinálják a híreket.
- kell az "ostromlott erőd" tudat (ami egyébként valós veszély), ami miatt szükséges az összefogás és a szolidaritás a többi magyar irányában
- a demográfiai helyzet javításában sokat segíthet, ha a pályakezdő fiatalok könnyen jutnak lakáshoz, álláshoz, utóbbi értelemszerű, előbbiben a közösség önsegélyező módon adhat össze pénzt, ebből finanszírozhatja a lakáshoz jutást, amit majd később fizet ki a közösségnek - amiből így más pályakezdők elindulását lehet segíteni
- kell a kultúrfölény tudata, tisztában lenni a történelmünkkel, a korábbi eredményeinkkel, és a okulni a hibáinkból. Ez erőt kell adjon a korábbi pontok beteljesítéséhez
- ha az előbbiek teljesülnek, akkor a vegyes házasságokban magyarnak nevelik a gyerekeket, mivel így sokkal több esélye lesz az eredményes felnőttlétre, ez is segítené a demográfiai fordítást (ez a zsidóságnál nem volt meg, lévén az sokkal zártabb, törzsibb alapon működő, a magyarsághoz már annyi is elég, ha valaki jól beszél magyarul, a magyar kultúrában él, és magyarnak vallja magát)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés