A Bauhaus magyar mestereiről rendeztek kiállítást Berlinben

2019. augusztus 23. 19:41

A vándorkiállítás kurátora Várkonyi György művészettörténész, látványtervezője pedig Czakó Zsolt grafikusművész.

2019. augusztus 23. 19:41

A Bauhaus magyar mestereinek munkásságát a színházművészeten keresztül bemutató kiállítást rendeztek a berlini magyar kulturális intézetben a Németországból indult összművészeti irányzat alapításának századik évfordulója alkalmából.

A német főváros magyar kulturális intézetének (Collegium Hungaricum Berlinben - CHB) pénteki közleményében kiemelték, hogy a színház révén a Bauhaus egyetemességre irányuló törekvését és az irányzat magyar képviselőinek eredetiségét és kreativitását is be lehet mutatni.

Magyar alkotók nemcsak a Bauhaus kísérleti színpadi produkcióiban vállaltak szerepet alkotásaikkal, hanem merész, gyakran utópisztikus színház-építészeti terveikkel is – olvasható a közleményben.

Ezek közül kiemelkedő a Weininger Andor Gömbszínház-terve, egy „méreteiben is monumentális vízió”, amelynek pontos makettje a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával rendezett vándorkiállításon látható először külföldön.

A CHB – neo-bauhaus stílusú – belvárosi épületében szeptember 6-ig tartó kiállításon makettek mellett fotómásolatokat, reprodukciókat, animációs és dokumentumfilmeket is bemutatnak, amelyek segítségével a látogató számára egyértelművé válik, hogy lépten-nyomon tetten érhető a magyarok Bauhausra gyakorolt sokoldalú befolyása, legyen szó építészettől (Breuer Marcell, Forbát Alfréd, Molnár Farkas, Sebők István), bútor- és tárgytervezésről, szőnyegszövésről (Breuer Marcell, Pap Gyula, Berger Otti) vagy épp reklámgrafikáról, tipográfiáról, esetleg könyvtervezésről (Moholy-Nagy László, Molnár Farkas és mások).

A vándorkiállítás kurátora Várkonyi György művészettörténész, látványtervezője pedig Czakó Zsolt grafikusművész, a 2010-ben Pécsett és Berlinben megrendezett Magyarok a Bauhausban/Die Ungarn am Bauhaus című kiállítás alkotói.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rommy
2019. augusztus 25. 01:31
ilyen,senkifasz hozzászólásokkal...menjetek a 444re,bazze vmi momentumos újjobbikos faszparasztok akarnak itt okoskodni? rég nem firkáltam ide,de ennyi tömény ....
Palepoli
2019. augusztus 24. 23:06
A Bauhausnak nincsenek mesterei, ötlettelen és embertelen funkcionalizmus az egész.
bunko_jobbos
2019. augusztus 24. 16:23
A kocka el van vetve: https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/2015/10/26/a_kocka_el_van_vetve_361
catalina9
2019. augusztus 24. 10:06
A Bauhaus magyar mestereiről rendeztek kiállítást Berlinben" A Bauhaus nagyjából olyan volt, mint a Frankfurti iskola, Hollywood, NYT. Összegyűlt egy csomó kommunista, többségük zsidó, és a zsidók elkezdték sztárolni őket, és ez megy mind a mai napig. Ha két deszkát derékszög helyett 89 fokban szögeztek egymáshoz, akkor már világraszóló művészek lettek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik