Többen életüket vesztették a lengyel Tátrában

2019. augusztus 22. 16:39

A kedvezőtlen időjárás-előrejelzés ellenére is sokan indultak hegyi túrákra.

2019. augusztus 22. 16:39

Hirtelen kitört vihar okozta villámlásban többen életüket veszítették és megsérültek csütörtökön a lengyel Tátrában, folyamatban vannak a mentőakciók – jelentette a lengyel közszolgálati televízió (TVP Info).

Jan Krzysztof, a tátrai hegyi mentők (TOPR) parancsnoka arról tájékoztatott, hogy tízegynéhány embert villámcsapás ért a Wielki Giewont (Nagy-Giewont) hegycsúcs környékén. Emellett a hegység több pontján néhány, villámcsapás okozta halálesetről is tudomást szereztek. 

A Nagy-Giewonton 1901 óta magas vaskereszt áll, mely vonzza a villámokat. A viharokban veszélyesek a meredek ösvények mentén rögzített segítőláncok is, amelyekbe a turisták hegymászás közben kapaszkodnak. 

A TVP Info szerint a vihar idején Giewont környékén mintegy 20-an tartózkodtak, a sérültek között gyermekek is vannak. A mentőakciókban helikoptereket vetettek be, riadóztatták a térségbeli mentőszolgálatokat. „A helyzet nagyon nehéz” – közölte Jan Krzysztof.

A lengyel média szerint csütörtök reggel napos idő volt a Tátrában, ezért a nem kedvező időjárás-előrejelzés ellenére is sokan indultak hegyi túrákra. A TOPR munkatársai a csütörtöki mentőakció mellett tovább keresik azt a két barlangászt, akik a hét végén a tátrai Jaskinia Wielka Sniezna barlangrendszerében rekedtek mintegy 500 méter mélyben.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2019. augusztus 23. 07:33
Tanulság: Nem kellene a természettel baszakodni, emberek! Több alázat, és a vis maior-hoz való alkalmazkodás - az emberiség ezeket még pár évtizeddel, századdal ezelőtt valahogy jobban tudta! Na és persze, az ügyes telefonok nem védenek meg semmitől.
gondolkodó-x
2019. augusztus 23. 05:22
"...tízegynéhány embert villámcsapás ért..." Nem tetszik ez a megfogalmazás! A hír legyen pontos! Emberéletekről van szó.
3M..
2019. augusztus 22. 22:06
Elátkozott hely lett Magyarország. Ismét csoszoni állampolgárok voltak az áldozatai a szerda este Kismarosnál történt súlyos vasúti balesetnek. http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=128345 Szebb Jövőt!
duzur
2019. augusztus 22. 19:01
Az idöjárás mostanában ugy ugrándozik, hogy a meteorológusok is csak nehezen tudják követni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik