Bazi nagy török lövöldöző-blokádozó lagzik Németországban

2019. augusztus 22. 18:37

Lövöldözés, füstbombázás, útblokád: a legautentikusabb közel-keleti lakodalmas szokások terjednek a német nagyvárosokban és autópályákon. A városlakó és dugóba kerülő német polgárok dohogva tűrnek, a rendőrség lohol az események után, de persze van szakértő, aki e szokásokat is megértéssel magyarázza.

2019. augusztus 22. 18:37
Greczula Levente László

Aki járt már életében a német Autobahnon, az pontosan tudja, hogy a Cobra 11 című sorozat vágóképei a végtelen utakról és féktelen száguldásról minimum túlzók. A valóságban a haladást mindig megnehezíti egy-egy útépítés, hídfelújítás, sávelhúzás, nyolcvannal vánszorgó kamion a belső sávban, vagy egy szerencsétlen helyen történt baleset – kilométeres dugók, idegtépő várakozás.

Stau. Stau. Stau.

És ha sem a forgalom, sem sebességkorlátozás nem áll a végtelen száguldás útjába, nos, a jelek szerint még akkor sem lehetünk biztosak abban, hogy nem botlunk egy török lagziba a sztrádán!

Ünnepi lövöldözés Bonn szívében

Úgy tűnik, idén egyre inkább terjed az őshazából hozott, extravagáns szokás a Németországba szakadt vagy ott született, frissen házasodott, jobbára török fiatalok körében: a házasságkötést követően a násznép török zászlókkal bőségesen kidekorált luxusautókba pattan és az autópálya felé veszi az irányt, majd a sztráda tetszőleges pontján a konvoj megáll, lehetőség szerint úgy, hogy egyszerre az összes forgalmi sávot eltorlaszolják.

A program folytatásának csak a násznép képzelete szabhat határt: konszolidáltabbak csak ide-oda kocsikáznak az autópályán, bátrabbak gumifüstöltetéses esküvői fotózást tartanak a flaszteren,

az igazi vagányok pedig füstbombázással és lövöldözéssel teszik felejthetetlenné a lagzit.

Füstbomba, gumifüstöltetés, riasztópisztoly

Természetesen nagyon szűk az a réteg, aki így szeretné feldobni a lakodalmat, de mégsem elhanyagolható a hasonló esetek száma: a Welt júliusi cikke szerint eddig 130 hasonló lagzi miatt kellett eljárnia a rendőrségnek – és ez az adat csak Észak-Rajna-Vesztfáliára vonatkozik, igaz, nem minden esetben került sor autópályák eltorlaszolására, többen megelégedtek a városi utcai gumifüstöltetéssel is.

Pár száz kilométerrel odébb, a bajorországi Aschaffenburg mellett a násznép negyven tagja ellen indított eljárást a rendőrség és tizennégy jogosítványt is bevontak – írja a Kieler Nachrichten egy februári lagzi végkimeneteléről. Két hónappal később egy berlini lakodalom egyik résztvevője szlalomozott az utcán, majd nekiütközött egy szembejövő autónak. A Westdeutsche Allgemeine szerint július elején az igazán multikulturális Duisburg belvárosában rendezett füstbombázást és riasztópisztolyos lövöldözést egy török lakodalom násznépe, majd – a lap szerint –

úgy tettek, mintha nem tudták volna, miért állították meg őket a rendőrök.

Az autópályák és a belvárosok nem arra vannak, hogy ott magánünnepségeket tartsanak. Mindenkinek be kell tartania a törvényeket és szabályokat. A rendőrség következetesen fellép az ilyen kihágások ellen” – mondta a duisburgi rendőrség szóvivője, aki szerint feltételezhető, hogy kulturális háttere van a lövöldözésnek és a füstbombázásnak.

Mulatási Bielefeldben

Ezt erősíti meg a Welt által megkérdezett migrációkutató is. Haci-Halil Uslucan szerint a származási országokban az esküvők nagy nyilvánosság előtt zajlanak, nemritkán ezer vendég is az ifjú párral ünnepel az utcán. Minél nagyobb az ünnepség, annál legitimebb a frigy a fiatalok között, habár az Törökországban sem gyakori, hogy autópályák forgalmát akasztja meg a násznép. Uslucan azt mondja, hogy a násznép ilyenkor megélni akarja az ünnepet és nem provokálni a többieket – csakhogy ilyenkor egyáltalán nem gondolnak arra, hogy amit csinálnak, az veszélyes.

A szakértő nem ért egyet azzal a CDU-s politikussal, aki szerint az ilyesfajta ünneplés aszociális viselkedés: Haci-Halil Uslucan úgy gondolja, hogy az ünneplők ilyenkor nem antiszociálisan viselkednek, inkább ahhoz lehetne hasonlítani az egészet, mint amikor valaki leissza magát a sárga földig.

A migrációkutató szerint ezek a bulik természetesen a reprezentációt is szolgálják,

mint mondja, Törökországban és az arab országok nagy részében sokkal fontosabbak a személyes kapcsolatok, mint nyugaton, az ember pedig akkor lesz befolyásos, ha nagy családja és kiterjedt rokonsága van, akikkel alkalomadtán nagy ünnepségeket lehet rendezni.

Szórólapokkal a lövöldözés ellen

Észak-Rajna-Vesztfália tartomány rendőrsége június óta szórólapokkal igyekszik megelőzni a hasonló esetek kialakulását. A kiadvány nyitóoldalán az egyenruhások sok boldogságot kívánnak az ifjú párnak, majd a lényegre térnek és előbb kéréseiket (pl.: ne képezzen dugót a násznép), majd a szankciókat ismertetik.

A szórólapokat elsősorban az esküvőiruha-szalonokban és olyan rendezvényhelyszíneket terítik, ahol a törökök szívesen tartanak esküvőket. A Westdeutsche Allgemeine szerint június közepéig több mint ötezer szórólapot osztott szét a rendőrség. A rendőrség fellépése annyiban hatásosnak bizonyult, hogy az utóbbi időben megritkultak a hasonló esetek.

A Welt által megkérdezett migrációkutató szerint elsősorban azokat a kommunikációs csatornákat kellene figyelemfelkeltésre használni, amelyekkel rendszeresen találkoznak a bevándorlók: a médiát, a konzulátusokat, a különböző migrációs egyesületeket. Uslucan szerint az ilyen extravagáns ünneplés okozta veszélyekre így hatékonyan fel tudnák hívni a figyelmet. Mint mondja, régebben szokásban volt Törökországban a levegőbe lövöldözni focimeccseket követően, de miután a médiában az emberek értésére adták, hogy ez balesetveszélyes, ez a szokás is kikopott a mindennapokból.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsusztina
2019. augusztus 23. 08:30
Eszembe jut erről egy már nagykorú, de nagyon fiatal kislány, aki egy ausztriai török fiúhoz akart férjhez menni. Azóta már biztos házasok. Ő mesélt arról, hogy nagyon fél a lagzitól, meg hogy a leendő apósa közölte, hogy az a menyasszonyi ruha, amit kiválasztott magának nem jó, mert túl kivágott. És hogy majd ő fog menyasszonyi ruhát választani. Képzeljük el: az após mondja meg, hogy a menyasszony miben lesz a saját esküvőjén. Szegény kislányt nagyon sajnáltam, de kívánom neki, hogy legyen elég karakán ahhoz, hogy feleségként érvényesíthesse a saját akaratát, kívánságát és ízlését. De annak is megvan az esélye, hogy fejkendőt fognak kényszeríteni rá.
jégecet
2019. augusztus 23. 08:24
Szlovénia és Horvátország között meg közben épül a kerítés, pedig azt csak Orbán találta ki, hogy elterelje a figyelmet a lopásról. És amúgy sem működik. Hehe.
áfonya
2019. augusztus 23. 01:37
Jut eszembe betolakodókat áldozatoknak üldözötteknek éhség elöl menekülteknek tüntetik fel ..... látott valaki lőtt sebbel csonka verés nyomokkal sovány éhhalál elöl üldözött kinézetű betolakodót ??? makk egészséges különleges bánás módban részesülő jól táplált válogatós katona (partizán) kiképzett megszállók betolakodók érkeznek . Martello szerint az eredetileg 96 férőhelyes lampedusai befogadóközpontban több mint kétszázan vannak most. Kedden késő este köthetett ki Lampedusa szigetén az Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) hajója, a még rajta maradt 83 migráns pedig partra szállt..... a Sea Watch és az Open Arms már beért, érkezik az Ocean Viking Forrás: Hirado.hu NGO önkéntes alapon a közjó javára működik, önszabályozó, intézményesült önszerveződés,,,,,,nagy hazugság , emberkereskedők ,ember csempészek ... Világ tájáról összeszedett bűnözőket békés országokba telepítik mint megszállókat .Ma már a globális világ minden területén léteznek ilyen szervezetek melyek emberkereskedők . Semmi közük az környezetvédelem, emberi jogok, humanitárius segélyezéshez,,,, politikai szervezet tevékenységet folytatnak országok belügyeibe beleavatkoznak , ..... Az NGO-k működése az egyes országok joghatósága alatt állnak, és nincs nemzetközi jogalanyiságuk. irányított ..... Szóval háborús tevékenységet folytatnak , hasonlók a kommunistákhoz, fegyverként bevethetők ( lásd Európára gazdaságot tönkre teszik ) ,, kormány döntögetők ..... Igen jól zsarolásra használhatók működik gazdagok pénzelik humánus demokrácia emberi jogok mázzal.
Amondó
2019. augusztus 23. 00:52
Mit morgolódik a hülye németje? Ideje volna integrálódni a török/arab "kultúrához". Örvendezzen a hőn áhított multikulturalizmus virágba borulásának
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik