Bazi nagy török lövöldöző-blokádozó lagzik Németországban

2019. augusztus 22. 18:37
Lövöldözés, füstbombázás, útblokád: a legautentikusabb közel-keleti lakodalmas szokások terjednek a német nagyvárosokban és autópályákon. A városlakó és dugóba kerülő német polgárok dohogva tűrnek, a rendőrség lohol az események után, de persze van szakértő, aki e szokásokat is megértéssel magyarázza.

Aki járt már életében a német Autobahnon, az pontosan tudja, hogy a Cobra 11 című sorozat vágóképei a végtelen utakról és féktelen száguldásról minimum túlzók. A valóságban a haladást mindig megnehezíti egy-egy útépítés, hídfelújítás, sávelhúzás, nyolcvannal vánszorgó kamion a belső sávban, vagy egy szerencsétlen helyen történt baleset – kilométeres dugók, idegtépő várakozás.

Stau. Stau. Stau.

És ha sem a forgalom, sem sebességkorlátozás nem áll a végtelen száguldás útjába, nos, a jelek szerint még akkor sem lehetünk biztosak abban, hogy nem botlunk egy török lagziba a sztrádán!

Ünnepi lövöldözés Bonn szívében

Úgy tűnik, idén egyre inkább terjed az őshazából hozott, extravagáns szokás a Németországba szakadt vagy ott született, frissen házasodott, jobbára török fiatalok körében: a házasságkötést követően a násznép török zászlókkal bőségesen kidekorált luxusautókba pattan és az autópálya felé veszi az irányt, majd a sztráda tetszőleges pontján a konvoj megáll, lehetőség szerint úgy, hogy egyszerre az összes forgalmi sávot eltorlaszolják.

A program folytatásának csak a násznép képzelete szabhat határt: konszolidáltabbak csak ide-oda kocsikáznak az autópályán, bátrabbak gumifüstöltetéses esküvői fotózást tartanak a flaszteren,

az igazi vagányok pedig füstbombázással és lövöldözéssel teszik felejthetetlenné a lagzit.

Füstbomba, gumifüstöltetés, riasztópisztoly

Természetesen nagyon szűk az a réteg, aki így szeretné feldobni a lakodalmat, de mégsem elhanyagolható a hasonló esetek száma: a Welt júliusi cikke szerint eddig 130 hasonló lagzi miatt kellett eljárnia a rendőrségnek – és ez az adat csak Észak-Rajna-Vesztfáliára vonatkozik, igaz, nem minden esetben került sor autópályák eltorlaszolására, többen megelégedtek a városi utcai gumifüstöltetéssel is.

Pár száz kilométerrel odébb, a bajorországi Aschaffenburg mellett a násznép negyven tagja ellen indított eljárást a rendőrség és tizennégy jogosítványt is bevontak – írja a Kieler Nachrichten egy februári lagzi végkimeneteléről. Két hónappal később egy berlini lakodalom egyik résztvevője szlalomozott az utcán, majd nekiütközött egy szembejövő autónak. A Westdeutsche Allgemeine szerint július elején az igazán multikulturális Duisburg belvárosában rendezett füstbombázást és riasztópisztolyos lövöldözést egy török lakodalom násznépe, majd – a lap szerint –

úgy tettek, mintha nem tudták volna, miért állították meg őket a rendőrök.

Az autópályák és a belvárosok nem arra vannak, hogy ott magánünnepségeket tartsanak. Mindenkinek be kell tartania a törvényeket és szabályokat. A rendőrség következetesen fellép az ilyen kihágások ellen” – mondta a duisburgi rendőrség szóvivője, aki szerint feltételezhető, hogy kulturális háttere van a lövöldözésnek és a füstbombázásnak.

Mulatási Bielefeldben

Ezt erősíti meg a Welt által megkérdezett migrációkutató is. Haci-Halil Uslucan szerint a származási országokban az esküvők nagy nyilvánosság előtt zajlanak, nemritkán ezer vendég is az ifjú párral ünnepel az utcán. Minél nagyobb az ünnepség, annál legitimebb a frigy a fiatalok között, habár az Törökországban sem gyakori, hogy autópályák forgalmát akasztja meg a násznép. Uslucan azt mondja, hogy a násznép ilyenkor megélni akarja az ünnepet és nem provokálni a többieket – csakhogy ilyenkor egyáltalán nem gondolnak arra, hogy amit csinálnak, az veszélyes.

A szakértő nem ért egyet azzal a CDU-s politikussal, aki szerint az ilyesfajta ünneplés aszociális viselkedés: Haci-Halil Uslucan úgy gondolja, hogy az ünneplők ilyenkor nem antiszociálisan viselkednek, inkább ahhoz lehetne hasonlítani az egészet, mint amikor valaki leissza magát a sárga földig.

A migrációkutató szerint ezek a bulik természetesen a reprezentációt is szolgálják,

mint mondja, Törökországban és az arab országok nagy részében sokkal fontosabbak a személyes kapcsolatok, mint nyugaton, az ember pedig akkor lesz befolyásos, ha nagy családja és kiterjedt rokonsága van, akikkel alkalomadtán nagy ünnepségeket lehet rendezni.

Szórólapokkal a lövöldözés ellen

Észak-Rajna-Vesztfália tartomány rendőrsége június óta szórólapokkal igyekszik megelőzni a hasonló esetek kialakulását. A kiadvány nyitóoldalán az egyenruhások sok boldogságot kívánnak az ifjú párnak, majd a lényegre térnek és előbb kéréseiket (pl.: ne képezzen dugót a násznép), majd a szankciókat ismertetik.

A szórólapokat elsősorban az esküvőiruha-szalonokban és olyan rendezvényhelyszíneket terítik, ahol a törökök szívesen tartanak esküvőket. A Westdeutsche Allgemeine szerint június közepéig több mint ötezer szórólapot osztott szét a rendőrség. A rendőrség fellépése annyiban hatásosnak bizonyult, hogy az utóbbi időben megritkultak a hasonló esetek.

A Welt által megkérdezett migrációkutató szerint elsősorban azokat a kommunikációs csatornákat kellene figyelemfelkeltésre használni, amelyekkel rendszeresen találkoznak a bevándorlók: a médiát, a konzulátusokat, a különböző migrációs egyesületeket. Uslucan szerint az ilyen extravagáns ünneplés okozta veszélyekre így hatékonyan fel tudnák hívni a figyelmet. Mint mondja, régebben szokásban volt Törökországban a levegőbe lövöldözni focimeccseket követően, de miután a médiában az emberek értésére adták, hogy ez balesetveszélyes, ez a szokás is kikopott a mindennapokból.

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Így jár az, aki azt hiszi, hogyha mindenkinek behódol, mindent tolerál, akkor majd vele is toleránsak lesznek. A barbárok már gyülekeznek a Római birodalom határainál.

A németeké sikeres ha nekik rendben van.

És még ki is zászlózzák magukat, hogy jelezzék, ők nem a puhány őslakosokhoz tartoznak...

Majd megszokják a németek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés