Letartóztatták Kínában a hongkongi brit konzulátus egy munkatársát

2019. augusztus 21. 10:40
Augusztus 9-e óta nem tudnak semmit sem Simon Cheng-ről.

A hongkongi brit konzulátus egyik munkatársát 15 napig tartó közigazgatási elzárás alá helyezték a dél-kínai Sencsenben – közölte Keng Suang, a kínai külügyminisztérium szóvivője szerdai pekingi sajtótájékoztatóján, amiről az MTI számolt be. A magyar nemzeti hírügynökség hírében azt írták, a szóvivő újságírói kérdésre erősítette meg azt a sajtóértesülést, miszerint a feltehetően hongkongi származású Simon Chenget augusztus 8. óta őrizetben tartják Kínában, ahol üzleti úton volt.

A szerdai hír a Hong Kong Free Press (HKFP) című hongkongi híroldal egy kedden közzétett cikkére hivatkozva azt közölte: Cheng a konzulátus skót nemzetközi fejlesztési osztályán dolgozott mint kereskedelmi és befektetési tisztviselő. A hongkongi cikk a férfi barátnőjének beszámolójára hivatkozva rámutatott: Cheng az eredeti terv szerint rögtön azt követően visszatért volna a Sencsennel szomszédos Hongkongba, hogy az üzleti rendezvény, melyen részt vett, véget ért; fel is szállt a visszatérő vonatra, de azzal nem ért célba. Barátnőjének az előtt küldött üzenetet utoljára, hogy a vonat a kínai határhoz ért, ebben arra kérte, hogy imádkozzon érte.

Kedden még nem tudta, de szerdán már igen

Cheng rokonai rendőrségi feljelentést tettek a férfi eltűnését követően, de a szóban forgó vasúti határellenőrző pont munkatársai azt a tájékoztatást adták a családnak, hogy a kérdéses napon senkit sem vettek ott őrizetbe. Cheng barátnője ezek után augusztus 10-én kapott tájékoztatást arról, hogy a férfit közigazgatási elzárás alá helyezték Kínában, de a döntés okát, valamint Cheng hollétét nem árulták el neki.

Keng Suang keddi sajtótájékoztatóján az MTI szerint még úgy nyilatkozott: nem tud az ügyről. Majd szerdán megerősítette Cheng őrizetbe vételének hírét, továbbá elmondta: a férfit azért helyezték közigazgatási elzárás alá, mert megsértette a hatályos kínai törvényeket. Arról, hogy Cheng diplomata státusszal rendelkezik-e, illetve pontosan milyen dokumentumokkal utazott Kínába, egyelőre nem lehet tudni.

A kínai külügyi szóvivő az esettel kapcsolatban megjegyezte: Kína már több alkalommal figyelmeztette az Egyesült Királyságot, hogy ne avatkozzon bele Hongkong ügyeibe, illetve Kína belügyeibe, és hagyjon fel a felelőtlen megjegyzésekkel.

London aggódott Cheng eltűnése miatt

A szerdai sajtótájékoztatót megelőzően az Euronews arról adott hírt, hogy Nagy Britannia aggodalmát fejezte ki egy több napja Kínában eltűnt brit alkalmazott miatt. Mint azt kedden megírták, a férfi Nagy-Britannia hongkongi konzulátusán dolgozik, és még a hónap elején utazott a szárazföldre, egy üzleti tárgyalásra. Azóta nyoma veszett.

„Augusztus 9.én érkezett a jelentés az eltűnt személyről, de a személyiségi jogok védelme miatt túl sok információt nem áll módomban megosztani itt. Az ügyet jelenleg az eltűnt személyek egysége vizsgálja. A Kínával fennálló kölcsönös értesítési együttműködés keretein belül a hongkongi rendőrség egyelőre nem kapott semmilyen információt a szárazföldi hatóságoktól” – mondta Kong Wing-cheung, a hongkongi rendőrség főfelügyelője az Euronews összeállításában.

Helyi médiainformációk szerint a férfit Simon Cheng-nek hívják. Kereskedelmi és befektetési tisztviselő, aki augusztus 8-án utazott Sencsenbe, és még aznap délutánra tervezte a visszatérést Hongkongba, de azóta senki sem látta. Peking egyelőre nem nyilatkozik az ügyben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés