A horvátok mielőbb bevezetnék az eurót, újabb privatizációba kezdenek

2019. augusztus 21. 10:32

Kilencven, főleg turisztikai vállalat részvényeiről van szó. Az euró bevezetését legkésőbb 2024-re tervezi Zágráb.

2019. augusztus 21. 10:32

A horvát állam az euró mielőbbi bevezetése érdekében újabb privatizációs hullámot indít, és eladja részesedését azokban a vállalatokban, amelyekben mindössze néhány százalék tulajdonjoggal rendelkezik – írta a Poslovni Dnevnik című horvát gazdasági napilap szerdán.

Kilencven, főleg turisztikai vállalat részvényeiről van szó, amelyet szeptembertől pályázat útján kíván eladni az állam: első körben 30 céget, az év végéig újabb harmincat, majd a megmaradt vállalatokat 2020 elején hirdeti meg.

Nem adja el az állam egyelőre azokat a cégeket, amelyekben 15 százaléknál nagyobb részesedése van, mint a Podravka, a Croatia Biztosító, a Rijekai Kikötő vagy a Petrokemija műtrágyagyár, annak ellenére, hogy ezek nem stratégiai jelentőségű vállalatok – tette hozzá a lap. Mint ahogy a Horvát Elektromos Művek (HEP), a Horvát Autópályák (HAC) és a Horvát Posta részvényeinek eladása sincs terítéken, habár korábban szó volt ezek privatizációjáról is – emlékeztettek. A horvát kormány néhány éve azt tervezte, hogy a HEP 25 mínusz egy százalékos részvénycsomagjának eladásából szerzi vissza az INA részvényeit a Moltól.

Horvátország július elején kérte felvételét az európai árfolyam-mechanizmusba (ERM-II). Az euró bevezetését legkésőbb 2024-re tervezi Zágráb, addigra az ország megfelelhet valamennyi maastrichti kritériumnak.

Az euróövezeti elvárások előírják azt is, hogy fel kell gyorsítani azoknak a vállalatoknak a privatizációját, amelyek nem bírnak stratégiai jelentőséggel. A cég részvényeinek többségét nyílt pályázaton 2020 áprilisáig magánkézbe kell adni, és az állam részesedése nem haladhatja meg a 25 százalékot. A horvát kormánynak továbbá le kell építeni a túlságosan kiterjedt állami szektort, ki kell vonnia a politikát az államigazgatásból, valamint az üzleti környezet javítása érdekében csökkentenie, vagy teljesen meg kell szüntetnie az adójellegű plusz terheket.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2019. augusztus 22. 00:33
1.a horvát gazdaság annyira gyenge hogy déli módra szopni fognak az euroval 2.az EU tagsághoz is nagy reményeket fuztek Majd exportaljuk a jó dalmát bort! Ebből annyi lett hogy me gjelent a Lidl, SPAR stb és elarasztottak őket olcsó francia meg olasz borral
brekker
2019. augusztus 21. 21:33
Pincérnemzet lesznek. Hogy ez hogyan fog összeférni a horvát büszkeséggel, majd kiderül. Mindenesetre nem a magyaroknak adják el magukat, és első körben ez jóleső érzéssel töltheti el őket.
Dorset Naga
2019. augusztus 21. 16:46
Rábasznak. A baloldal erre képes. Max nem megyünk arra. Kikötőnk van már hála Istennek.
drkovax
2019. augusztus 21. 13:45
Május végén még arról volt szó miniszterelnöki nyilatkozatban, hogy már írja a szándéknyilatkozatot és júliustól ERM2. ;-) Úgy érzem ezt a 2024-es dátumot is így kell érteni ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik